Decizie de ultimă oră în Parlament: s-a renunțat la amendamentul care permitea unui judecător să fie procuror general
Parlamentarii au revenit luni asupra amendamentului la legile justiției care permitea unui judecător să fie procuror general. Mai exact, parlamentarii din comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei au reluat discuțiile pe amendamentul controversat și l-au supus din nou la vot. Amendamentul lui Iusein Ibraim a fost respins cu unanimitate de voturi.
Este vorba de amendamentul care prevedea că „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod”.
Prin votul dat luni de membrii comisiei se revine practic la textul în varianta Guvernului. Astfel, comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei a votat raportul proiectului privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
cu 16 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”.
Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for legislativ sesizat cu acest proiect.
Reamintim că amendamnetul depus de deputatul minorității turce Iusein Ibraim a fost criticată intens.
Șeful DNA, Crin Bologa, a declarat pentru HotNews.ro că amendamentul este unul dat cu dedicație și încalcă atât Constituția, cât și principiul separării carierelor.
Prevederea a fost contestată și de către procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, dar și de procurorul general Gabriela Scutea.
„Am fost acolo ieri, alături de procurorul general, procurorul șef al DIICOT, președinta Înaltei Curți, și am rămas surprinși în momentul în care s-a adoptat acest amendament introdus de un reprezentant al minorităților care a fost așteptat trei zile ca să îl susțină. Surprinzător, când s-a supus la vot a și fost votat. Eu cred că este un amendament intuitu personae, adică cineva s-a gândit la o anumită persoană, judecător, pe care o consideră potrivită să fie procuror general al României. Da, este un amendament cu dedicație”, a spus Bologa.
Potrivit deputatei USR Oana Murariu, amendamentul discutat „în ultima clipă”, depus de Ibram Iusein de la minorități, a trecut cu voturile PSD și PNL. Murariu a precizat pentru HotNews.ro că USR a votat împotrivă, în vreme ce câțiva liberali s-au abținut, la fel ca și cei de la UDMR.