Sari direct la conținut

Decizie fără precedent: Curtea Constituțională cere renumărarea tuturor celor peste 9 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor

HotNews.ro
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Foto: AGERPRES
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Foto: AGERPRES

Curtea Constituțională a României a decis să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.

Anunțul oficial al CCR, transmis în jurul orei 14.30:

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

  • 1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
  • 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
  • 3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
  • În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024)”.

La primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 9.465.257 de persoane. În turul al doilea al alegerilor au intrat Călin Georgescu, cu 2.120.401 de voturi (22,94 %), și Elena Lasconi, cu 1.772.500 (19,17 %). Marcel Ciolacu s-a clasat pe poziția a treia, având 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferența între Lasconi și Ciolacu a fost de 2.740 de voturi.

CCR s-a reunit joi pentru a analiza cele două sesizări depuse de candidații la prezidențiale Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, care au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

Surse din CCR au declarat că a fost respinsă, pe motiv de tardivitate, contestația lui Constantin Popescu, care a acuzat fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”.

În discuție a rămas contestația lui Cristian Terheș, care o vizează pe Elena Lasconi.

Terheș a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei. Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.

INTERVIURILE HotNews.ro