Sari direct la conținut

Decizie majoră: Estonia îl va expulza pe capul Bisericii Ortodoxe ce ține de Patriarhia Moscovei / „Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

HotNews.ro
Biserică orthodoxă din Talin, Foto: Ryszard Laskowski | Dreamstime.com
Biserică orthodoxă din Talin, Foto: Ryszard Laskowski | Dreamstime.com

Estonia a refuzat joi să prelungească permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei, cetățean rus, pe motiv că acesta reprezintă un risc pentru securitatea națională, transmite France Presse.

„Statul estonian nu prelungește permisul de ședere al capului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Evgheni, al cărui nume legal este Valeri Rechetnikov, deoarece acțiunile sale constituie un risc pentru securitatea Estoniei”, a anunțat într-un comunicat Consiliul Poliției și Gărzii de Frontieră din Estonia.

Potrivit poliției, permisul de ședere al lui Rechetnikov, în vârstă de 66 de ani, expiră pe 6 februarie.

„Nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”

„Statul a decis să refuze prelungirea permisului său de ședere deoarece Rechetnikov, prin acțiunile și discursurile sale publice, susține atacatorul și nu și-a schimbat comportamentul, deși a fost avertizat”, a explicat șeful Biroului Poliției de Frontieră al Prefecturii de Nord, Indrek Aru.

Aru a insistat asupra faptului că această decizie se referă la o anumită persoană și nu la comunitatea ortodoxă estoniană aflată sub autoritatea Patriarhiei Moscovei sau la alți clerici.

Reprezentanții Ministerului de Interne au vorbit cu Rechetnikov în mai multe rânduri, explicându-i că ar trebui să înceteze să mai justifice războiul purtat de Rusia în Ucraina, a adăugat poliția.

Expulzarea lui Rechetnikov din Estonia, cerută de un an de zile

Politicienii estonieni au cerut expulzarea lui Rechetnikov din Estonia încă din ianuarie 2023, după ce biserica a anunțat o rugăciune „pentru pace” alături de o mișcare politică pro-Kremlin, Koos (Împreună).

Unul dintre liderii Koos, Aivo Peterson, a fost arestat după ce a călătorit în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și este anchetat pentru trădare.

Creștinii ortodocși reprezintă aproximativ 16% din populația estoniană. Aproximativ 150.000 dintre ei aparțin Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei și aproximativ 270.000 Bisericii Ortodoxe Apostolice Estoniene.

Ambele biserici se consideră moștenitoare legale ale Bisericii Ortodoxe Apostolice Estoniene, care a fost activă între 1920 și 1945, înainte ca țara să fie anexată de Uniunea Sovietică.

Foto articol: © Ryszard Laskowski | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro