Sari direct la conținut

Decizie surprinzătoare a guvernului olandez. Propunerea de comisar european, făcută din rândurile opoziției

HotNews.ro
Decizie surprinzătoare a guvernului olandez. Propunerea de comisar european, făcută din rândurile opoziției
Wopke Hoekstra Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Olanda doreşte ca actualul comisar european pentru acţiuni climatice, Wopke Hoekstra, să facă parte şi din viitoarea Comisie Europeană, însă Haga vrea ca de această dată el să gestioneze un portofoliu economic sau financiar, relatează marţi Politico, preluată de Agerpres. Surprinzător este faptul că guvernul de dreapta al Olandei a ales o persoană care face parte dintr-un partid de opoziție.

„Olanda vrea ca Wopke Hoekstra să revină în Comisia Europeană. Acest lucru dă Olandei un candidat puternic pentru un portofoliu substanţial. Am informat Camera Reprezentanţilor în această dimineaţă’”, a anunţat marţi premierul olandez Dick Schoof.

Acesta a postat pe platforma X o copie a scrisorii pe care i-a trimis-o Ursulei von der Leyen în care o felicită pentru realegerea ca preşedintă a Comisiei Europene şi o informează despre nominalizarea lui Hoekstra.

Wopke Hoekstra s-a alăturat oficial actualei Comisii Europene în octombrie anul trecut, preluând portofoliul acţiunilor climatice. El l-a înlocuit pe Frans Timmermans după ce acesta a demisionat din executivul UE pentru a conduce campania alianţei de centru-stânga din Olanda pentru alegerile parlamentare.

Este improbabil ca Hoekstra să deţină acelaşi portofoliu în următorii cinci ani. În schimb, Olanda speră ca el să primească un portofoliu financiar sau economic, potrivit relatărilor din presa olandeză.

Nominalizarea lui Wopke Hoekstra constituie o surpriză, întrucât partidul său, Apelul Creştin-Democrat, nu face parte din coaliţia guvernamentală din Olanda.

INTERVIURILE HotNews.ro