Sari direct la conținut

Deja vu la alegerile din Sectorul 1: Acuzații de fraudă într-o cursă strânsă, la fel ca acum patru ani, când a câștigat Clotilde Armand / Ce s-a întâmplat în 2020

HotNews.ro
Saci voturi sector 1, Foto: Captura Antena 3
Saci voturi sector 1, Foto: Captura Antena 3

Clotilde Armand a anunțat marți dimineață că a depus o cerere de renumărarea a voturilor la alegerile pentru Primăria Sectorului 1 și că „a sesizat autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare”.

Acuzațiile de fraudă amintesc de situația de la ultimele alegeri locale, cele din 2020, când Antena 3 a a difuzat imagini în care mai multe persoane ar umbla, la sacii de voturi, iar Gabriela Firea (care pierduse și atunci Primăria Capitalei în fața lui Nicușor Dan) a susținut că acestea „dovedesc frauda” electorală.

Candidatul PSD – PNL George Tuţă conduce în acest moment la o diferență de 672 de voturi, potrivit datelor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cum a pornit Antena 3 scandalul de la alegerile din 2020

În urmă cu patru ani, la câteva zile după scrutinul câștigat de Armand (USR-Plus) în fața lui Daniel Tudorache (PSD), Antena 3 a difuzat imagini în care mai multe persoane ar umbla, în prezența jandarmilor, la sacii de voturi dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1.

Gabriela Firea a reacționat imediat și vehement pe pagina ei de de Facebook: „Noaptea că hoții! Imagini șocante! Fraudă dovedită! Membri USR-Plus cotrobăie în sala cu sacii plini cu voturi. Și chiar iau saci și îi scot din sala. Dacă organizam noi alegerile de o asemenea manieră penală, era toată lumea în stradă! Lucrurile nu pot rămâne așa! Trebuie informate toate organismele internaționale! Alegerile trebuie repetate!!”.

În aceeași seară, zeci de oameni, în frunte cu primarul PSD ce încă era în exercițiu, Daniel Tudorache, s-au strâns în fața Biroului Electoral al Sectorului 1, unde strigă „Renumărare!”. Tudorache ceruse renumărarea voturilor din Sectorul 1, însă Biroul Electoral Central a respins cererea PSD. Tudorache a cerut insistent anularea votului și reluarea alegerilor.

Biroul Electoral a spus atunci că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată și că prezentarea imaginilor „a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”.

Acum patru ani s-au deschis două dosare penale

Clotilde Armand a spus că a fost vorba de o „manipulare ordinară” pe care PSD a pus-o în scenă la Antena 3 și că imaginile difuzate cu saci de voturi reprezintă o acțiune de intimidare a președintelui Biroului Electoral Sector 1, procurorul Sprîncu Nicolae, care astăzi trebuie să ia o decizie cu privire la sesizarea PSD de anulare a scrutinului.

Parchetul Sectorului 1 a deschis după alegerile din toamna anului 2020 două dosare penale pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Primul pe 28 septembrie, după ce Clotilde Armand și echipa sa l-au acuzat de fraudă pe primarul PSD în exercițiu, Daniel Tudorache, susținând că ar fi fost sustrase procese-verbale. În acest dosar cercetările se făceau in rem pentru falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Parchetul nu a mai comunicat date despre stadiul dosarului.

Al doilea dosar penal a fost deschis pentru tentativă la infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Dosarul in rem (pentru faptă, fără a fi cineva pus sub acuzare) a fost înregistrat în baza unei sesizări din oficiu, ca urmare a apariției în spațiul public a înregistrării video din sala în care sunt ținuți sacii cu buletine de vot, au precizat reprezentantul Parchetului. Parchetul Curții de Apel București a clasat acest dosar în mai 2024, potrivit Gândul.

Clotilde Armand a câștigat la 1.000 de voturi distanță

Clotilde Armand a fost validată până la urmă în funcția de primar al Sectorului 1 pe 27 octombrie 2020, la o lună de la alegeri locale de acum patru ani.

„Tribunalul București a respins astăzi toate cele 125 de contestații depuse de: fostul primar PSD, actuali consilieri PSD, de rudele acestora și de angajați ai Primăriei Sector 1”, spunea atunci ea.

Clotilde Armand a câștigat scrutinul din 2020 cu aproximativ o mie de voturi în fața edilului în funcție atunci, Daniel Tudorache. Mai exact, Clotilde Armand a obținut 36.455 de voturi (40,95%), iar Daniel Tudorache – 35.451 (39,82%).

Situația ciudată descoperită de HotNews.ro la unele secții

Hotnews a scris după alegerile din 2020 că apăruse o situație ciudată în câteva secții din Sectorul 1 în care Tudorache câștigase la mare diferență față de Armand.

În cel puțin cinci secții din Sectorul 1 pe care HotNews.ro a apucat să le verifice, conform datelor de pe site-ul AEP, în fotografiile proceselor verbale lipsesc semnăturile delegaților USR-Plus.

În toate secțiile câștigător la mare diferență de voturi apare actualul primar PSD, Dan Tudorache. Într-una din secții pe procesul verbal lipseau chiar toate semnăturile delegaților de la partide.

O adresă transmisă atunci BEC de președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 a confirmat că în unele secții s-au găsit în urne mai multe buletine de vot decât persoane care apar pe lista de semnături că au votat. De asemenea, numărul de buletine de vot nule era mai mare decât cel menționat în procesul verbal, potrivit documentului obținut în toamna anului 2020 de HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro