Sari direct la conținut

Delon și Belmondo, gemenii siamezi ai filmului francez, dar „diametral opuși”

HotNews.ro
Delon și Belmondo, gemenii siamezi ai filmului francez, dar „diametral opuși”
Jean-Paul Belmondo și Alain Delon în Borsalino. Foto: Adel Production - Marianne Productions - Mars Film / Christophel Collection / Profimedia

Cei doi lei ai cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo și Alain Delon, au avut cariere paralele, cel mai adesea în fruntea box-office-ului, iar prietenia lor, nuanțată de o anumită rivalitate, a alimentat legenda acestor două personaje opuse din toate punctele de vedere, potrivit AFP.

În martie 1960, la doar șase zile distanță unul de celălalt, cei doi actori și-au făcut apariția: Jean-Paul Belmondo, actorul obraznic, cu un aspect obișnuit, a făcut senzație în „A bout de souffle”, în timp ce publicul a adorat ochii albaștri ai lui Alain Delon în „Plein soleil”.

Bărbații se cunoșteau deja: se întâlniseră pe platourile de filmare din „Sois belle et tais-toi”. Ca începători, ei jucau rolul unor escroci mărunți. La acea vreme, Delon era cel care își asuma rolul de bătăuș și lăudăros. Belmondo juca rolul unui escroc mărunt, secretos și taciturn.

Frecventau aceleași baruri din Saint-Germain-des-Prés: „Între noi a început o prietenie care nu s-a stins niciodată”, scria Bebel 60 de ani mai târziu în autobiografia sa „O mie de vieți valorează mai mult decât una”.

Și totuși, „am fost puși unul împotriva celuilalt de-a lungul vieții noastre, căutând să creăm o adversitate din care să se hrănească legenda”, a continuat el. „De fapt, suntem apropiați, în ciuda unei diferențe evidente de origini sociale. Copilăria lui a fost atât de tristă, săracă și singuratică pe cât a fost a mea de fericită și plină de dragoste”.

Citește și: VIDEO Zece filme emblematice în care a jucat Alain Delon

1933 vs 1935

Belmondo s-a născut în 1933 la Neuilly, lângă Paris, într-o familie iubitoare de artiști. A urmat Conservatorul cu binecuvântarea tatălui său. Actor neclasificabil și energic, el întruchipa generația postbelică care dorea să trăiască din plin. Cu fizicul său specific, se strecura cu ușurință în rolul de „titi parisien”, apropiat de public. Acesta a fost motivul pentru care Jean-Luc Godard l-a angajat pentru „A bout de souffle”.

BORSALINO 1970,de Jacques Deray – Alain Delon și Jean-Paul Belmondo, Foto: Adel Production – Marianne Productions – Mars Film / Christophel Collection / Profimedia

Născut în 1935, Alain Delon a fost încredințat la vârsta de 4 ani, după divorțul părinților săi, unei familii adoptive al cărei tată era gardian la închisoarea Fresnes, lângă Paris. El a fugit de mai multe ori de acasă. Când s-a înrolat în războiul din Indochina, nu a avut cine să-l oprească. Nu împărtășea seninătatea interioară a lui Belmondo.

Cu toate acestea, cei doi bărbați își continuă cariera în fruntea box-office-ului, fiecare cultivându-și propria imagine, jucând pe rând, ca gemenii siamezi, polițiști, escroci și criminali.

Belmondo, liderul bandei, joacă cu umor, căldură și dezinvoltură, în timp ce Delon este solitarul rece și distant.

Cearta îndrăgostiților

În 1970, Jacques Deray îi reunește pe cei doi în „Borsalino”, povestea a doi tineri infractori care devin prieteni și regi ai lumii interlope din Marsilia.

În film, cei doi bărbați merg unul lângă altul în tinerețea lor orbitoare, costume impecabile din trei piese, trabucuri în colțul gurii, celebra pălărie de gangster ușor înclinată pe cap. Ei devin inseparabili după o luptă memorabilă în care se lovesc reciproc.

Cu toate acestea, între cele două vedete a izbucnit o ceartă din cauza unor formulări contractuale de pe afiș care nu fuseseră respectate. Belmondo l-a dat în judecată pe Delon și a câștigat. „A fost o ceartă de îndrăgostiți”, avea să spună el câțiva ani mai târziu. Cu toate acestea, Bébel nu a participat la premiera filmului, care a vândut aproape 5 milioane de bilete.

Cei doi bărbați și-au adus mereu tribut unul altuia. „Jean-Paul și-a urmat propria cale. Eu am urmat alta, asta e tot. El este o mare vedetă națională. Este foarte talentat și, ca și mine, își iubește meseria și își asumă riscuri”, a declarat Delon.

„Oamenii vorbesc mereu despre această așa-zisă rivalitate, dar în ceea ce mă privește, nu poate exista nicio rivalitate între noi, nu avem deloc aceeași meserie. Delon nu mă deranjează și nu cred că eu îl deranjez pe el”, a adăugat Belmondo.

Patrice Leconte i-a reunit în 1998 în „Une chance sur deux”. „Ei sunt diametral opuși, ceea ce îi face complementari și, în același timp, extrem de apropiați unul de celălalt. Este foarte ciudat, doi actori care, la fel ca ei, au totul și nimic de-a face unul cu celălalt în același timp.”, spunea regizorul.

De îndată ce moartea lui Bébel a devenit cunoscută, pe 6 septembrie 2021, Alain Delon, cu vocea tremurândă de emoție, s-a declarat „complet devastat”. El a participat la funeraliile sale religioase din Saint-Germain-des-Prés în aplauze.

INTERVIURILE HotNews.ro