Sari direct la conținut

Demolari si reconstructii: Dati initiative investitorilor. Reconstruiti orasele noastre

Aceasta a fost stirea de joi. Toata lumea a vorbit despre aceasta. Un … „curajos” investitor spaniol a decis sa isi demoleze cladirea, localizata pe Calea Floreasca (Bucuresti) si sa construiasca un nou imobil in locul ei. Puteti citi stirea aici. Ca de obicei, multi oameni au comentat doar despre potentialul investitorului de a construi mai multi metri patrati, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.​

In mintea lor, este vorba doar despre „sa faca el profit”, care inca este un „pacat” pentru multi membri ai societatii. Dar exceptand criticile superficiale, haideti sa incercam sa intelegem un pic mai bine ce reprezinta aceasta proprietate si de ce proprietarul a decis sa continue cu asa o decizie curajoasa…

Ieri am verificat de ce aceasta decizie a fost buna pentru investitor (pentru a citi acest text, va rog apasati aici). Astazi haideti sa identificam daca este bine pentru oras si de c ear trebui sa fie aceasta strategia noastra pentru anii ce vor urma:

De ce este decizia lui avantajoasa pentru orasul Bucuresti?

Decizia lui este foarte avantajoasa pentru orasul Bucuresti de asemenea. Odata ce noua cladire va fi gata:

* O proprietate mai veche, urata, va fi inlocuita cu una categoric mai frumoasa.

* O cladire construita conform standardelor din 1998-2000 va fi demolata si o alta, conform normelor 2011-2012 va fi dezvoltata.

* Vor fi create mai multe locuri de parcare.

* Autoritatile vor putea implementa ultimele lor norme si restrictii.

* Cladirile noi sunt mai ”prietenoase cu mediul”.

Si cel mai important: Aceasta actiune ofera exemplul pe care orice locuitor rational il va aprecia. Ajuta orasul sa se schimbe, sa se imbunateasca, ceva care ar fi dificil sa se obtina de la sine.

Nu ar trebui sa incercam demolarea tuturor cladirilor vechi si sa le inlocuim?

De cand am venit prima data in Romania si am inceput sa lucrez in acest segment, aproape toti strainii care au vizitat Bucurestiul mi-au spus ca orasul este placut dar ca sunt multe blocuri vechi, urate care trebuiesc demolate. Multi dintre ei mi-au amintit despre ”ciclul vietii” cimentului si au considerat ca aceasta ar fi unica solutie pentru capitala Romaniei. ”Toate aceste blocuri se vor prabusi, mai devreme sau mai tarziu” spun ei, dar pana acum foarte putine dintre ele au fost macar vopsite sau renovate.

Stiu ca acest lucru este dificil, poate chiar neviabil avand in vedere ca exista mai multi proprietari in aceeasi cladire. Dar consider ca aceasta ar trebui sa fie directia, gasirea de metode pentru a demola si inlocui majoritatea blocurilor vechi in urmatorii 10 – 20 de ani.

Ce lipseste: Investitori ”curajosi” – pe termen lung + cateva initiative, pentru ca multi oameni sa inceapa sa se gandeasca asupra acestora mult mai serios.

Dati initiative investitorilor: Modernizati-ne orasele

Am cautat pe google aceasta stire in legatura cu investitorul spaniol si planul lui de a-si reconstrui proprietatea. Am vazut un numar foarte mare de cititori, plus sute de comentarii in toate tipurile de site-uri. Asa cum ma asteptam ca va fi, exista prea multi oameni care considera spaniolul ”doar un alt smecher care cauta sa castige bani usor”. Desigur toate aceste persoane ar face exact oposul, daca ar fi in locul lui: Ar ramane pur si simplu cu proprietatea lor, refuzand sa investeasca 1 (un) euro in ea, asteptand o victima sa ii scape de ea.

Dar nu sunt ei singurii din aceasta tara. Exista multi altii care inteleg ca orasul poate fi imbunatatit doar daca oamenii vor investi in el.

Si pentru a vedea mai multi investitori ”curajosi” ca acesta, ar trebui sa oferim initiative considerabile. Exista multe idei de folosit pentru a stimula decizia cuiva de a demola o cladire veche si sa reinvesteasca:

* Reducerea taxelor. Nu le oferiti oamenilor bani in mana, dar lasati-i sa plateasca mai putine taxe, odata ce isi investesc milioanele in reconstruirea vechiilor proprietati.

* Taxe locale reduse (sau excluse).

* Coeficient de construire mai ridicat. Mai multi metri patrati (sub incidenta procedurilor legale desigur, avand mai multe locuri de parcare etc) pot face cu adevarat diferenta intr-un plan de afaceri pentru cineva care ia in considerare demolarea unei proprietati si reconstruirea iei.

* Grabirea procedurilor. O procedura in mod normal dureaza intre 8 si 18 luni pentru obtinerea tutror documetelor necesare pentru un asemenea proiect, in functie de perioada anului, starea de spirit a persoanei care se ocupa, la ce municipalitate este localizata proprietatea etc. Grabirea intervalului de timp ar face proiectul mult mai atractiv pentru investitori.

* Garantarea de catre stat pentru finantare bancara. Prima Casa este bun, ajuta mii de oameni. Dar de ce sa nu cream un proiect similar, furnizand garantii de la stat de 30 – 40% din investitia totala a unui asemenea proiect? Cineva care isi demoleaza si reconstruieste cladirea de la zero reprezinta definitia unui investitor serios. De ce sa nu-l ajutam si sa modernizam orasul de asemenea?

Investitorul spaniol ne-a aratat o abordare sanatoasa asupra imobiliarelor si investitiilor in general.

Haideti sa folosim acest exemplu, pentru a planifica imbunatatirea oraselor din Romania.

Acesta este modul prin care lucrurile se pot imbunatati, pe termen lung. Cu fapte, nu doar vorbe sau ”intentii bune”…

Ce parere ai?

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro