Sari direct la conținut

Demonstrații de amploare în Franța împotriva partidului lui Le Pen. Tabăra lui Macron, prinsă între partidele radicale de stânga și de dreapta

HotNews.ro
Demonstrații de amploare în Franța împotriva partidului lui Le Pen. Tabăra lui Macron, prinsă între partidele radicale de stânga și de dreapta
Manifestație împotriva RN la Paris Foto: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

La Paris şi în alte oraşe franceze au loc sâmbătă demonstraţii împotriva partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, înaintea viitoarelor alegeri pentru parlamentul francez, relatează Reuters, preluată de News.ro.

După creşterea partidului Adunarea Naţională (Rassemblement National – RN) în alegerile europene de duminica trecută, poliţia a declarat că ar fi de aşteptat să mărşăluiască 350.000 de persoane şi 21.000 de ofiţeri au fost mobilizaţi după ce sindicatele, grupurile studenţeşti şi grupurile de drepturi au cerut organizarea de mitinguri pentru a se opune partidului eurosceptic şi anti-imigraţie.

Cel puţin 150 de marşuri erau aşteptate în oraşe precum Marsilia, Toulouse, Lyon şi Lille. La Paris, unde ar urma să participe până la 100.000 de oameni, un marş a început la ora 12:00 GMT (15:00 ora României) de la Place de La Republique, în est, trecând prin Piaţa Bastiliei până la Nation.

Vorbind din Place de Republique, liderul sindical CGT de stânga dură, Sophie Binet, a declarat reporterilor: „Demonstrăm pentru că suntem extrem de îngrijoraţi că (şeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru… Vrem să prevenim acest dezastru”.

Scor apropiat între blocul stângii și extrema dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie şi 7 iulie, după ce alianţa sa centristă a fost înfrântă de RN în scrutinul Parlamentului European de duminică trecută. O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câştiga alegerile şi ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern.

Un sondaj realizat pentru revista Le Point, publicat vineri, estimează că RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 29,5% din voturi, cu un uşor avans faţă de 28,5% din voturi ale unei coaliţii de partide de stânga numită Frontul Popular. Tabăra centristă a lui Macron era pe la 18%.

Cel puţin două sondaje au plasat stânga nu departe de RN şi înaintea grupului lui Macron.

În Tours, în vestul Franţei, unde sute de protestatari participau la un marş, un banner scria: „Pentru libertăţi, pentru drepturi, pentru o republică socială şi democratică, împotriva ideilor de extremă dreaptă şi împotriva rasismului”.

Pe mai multe bannere scria: „Tinerii urăsc FN” (fostul nume al RN), în timp ce un pensionar purta un banner pe care scria: „Şi bătrânii urăsc RN”.

INTERVIURILE HotNews.ro