Deputatul PSD Gabriela Podasca, membra a Comisiei de Cod Electoral, a discutat online cu cititorii HotNews.ro
De ce sustine PSD alegerea primarilor intr-un singur tur si alegerea sefilor de Consilii Judetene de catre consilieri? Cum vede partidul de guvernamant legea votului prin corespondenta si de ce doreste revenirea pe liste de partid? Trei proiecte de legi importante sunt deja pe circuitul parlamentar, dupa ce au fost adoptate in Comisia de Cod electoral: legea alegerilor locale, legea partidelor si a finantarii partidelor politice. A mai ramas in discutie legea alegerilor parlamentare. Deputatul PSD Gabriela Podasca, membra a Comisiei de Cod Electoral, discuta online cu cititorii HotNews.ro, marti de la ora 13.30.
- Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
- Nu adresati mai mult de doua intrebari
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Cele trei proiecte de legi (alegeri locale, partide politice, finantarea partidelor) au intrat luni pe circuitul parlamentar, fiind transmise Senatului, decizionala fiind Camera Deputatilor.
Cele mai importante modificari la legea alegerilor locale:
- alegerea primarului intr-un singur tur;
- alegerea presedintelui consiliului judetean in mod indirect;
- partidele si candidatii independenti vor depune liste de sustinatori pentru fiecare lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean;
- o persoana poate semna pentru sustinerea mai multor candidati independenti sau liste de partid;
- introducerea corpului functionarilor electorali;
- introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
Cele mai importante modificari la legea partidelor politice:
- Dispar restrictiile care faceau imposibila aparitia unui partid regional sau local. Astfel, noul proiect de lege prevede ca „partidele politice se pot organiza si functiona la nivel national, la nivel local sau atat la nivel national, cat si local, conform statutului propriu
- Dispar conditionarile in ce priveste numarul de semnaturi, care facea aproape imposibila aparitia de partide noi. Potrivit noilor propuneri „lista trebuie sa cuprinda cel putin 3 membri fondatori”
Cele mai importante modificari la legea finantarii partidelor politice:
- Parlamentarii au decis finantarea campaniilor de la bugetul de stat, in anumite conditii. Candidatii si partidele care au obtinut cel putin 3% din voturi vor primi inapoi sumele cheltuite, dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli. Banii vor trebui sa treaca printr-un cont de campanie si sa acopere facturi emise catre partid.
- Teoretic, se interzice acordarea de galeti, pixuri sau alte materiale promotionale in campania elecotorala. Astfel noua lege prevede ca „In campania electorala pot fi utilizate numai urmatoarele tipuri de materiale de propaganda electorala: a) afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala, vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura care vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj; b) materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala; c)publicitate in presa scrisa; d)materiale de propaganda electorala online; e) brosuri, pliante si alte materiale tiparite.
- Partidele politice vor putea sa-si finanteze campaniile electorale din bani imprumutati de la persoane fizice si juridice, „dar numai prin acte autentice notariale sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire a acestora”.
- Romania Libera noteaza ca „rolul AEP a fost intarit, institutia primind si atributii de verificare a cheltuielilor partidelor, si nu doar a veniturilor, ca pana acum. Insa departamentul de control al finantarii nu a fost scos de sub autoritatea AEP (a carei conducere este aleasa politic – n.r.), asa cum au solicitat unii experti in legislatie electorala. Pe de alta parte, parlamentarii au fost indulgenti in ceea ce priveste sanctiunile pentru politicienii care incalca noile reglementari. Amenda maxima va fi de 50.000 de lei, fata de 25.000 in prezent, iar sanctiunile cele mai drastice sunt blocarea decontarilor de la bugetul de stat sau confiscarea sumelor colectate ilegal.”
In fine, in ce priveste al patrulea proiect de lege – cel referitor la alegerile parlamentare – presa noteaza ca majoritatea PSD din comisie nu a lamurit inca problema votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora. Prin noua lege a alegerilor parlamentare, aflata inca in faza de proiect, diaspora ar urma sa aiba sapte parlamentari, fata de sase in prezent.