Sari direct la conținut

Derapajele grave de la România TV în cazul morții jurnalistei Iulia Marin, discutate acum de CNA, în prezența Victor Ciutacu / RTV: „De 5 zile, România TV și angajații săi sunt cei supuși adevăratului linșaj” / „În curtea „Libertății” s-au întâmplat 3 nenorociri în 2 ani”

HotNews.ro
Ședința CNA și cazul România TV , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ședința CNA și cazul România TV , Foto: Inquam Photos / George Calin

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, marți, sesizările făcute în cazul emisiunii realizate de Victor Ciutacu la România TV, unde moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”. La ședință a luat parte și Victor Ciutacu, care a susținut aceleași teze, i-a acuzat pe membrii CNA de lipsă de imparțialitate și a reclamat că a fost chemat pentru a i se face un rechizitoriu.

Ședința CNA – în care Victor Ciutacu și-a continuat acuzațiile la adresa redacției Libertatea și le-a răspuns ironic memnrilor Consiliului – s-a încheiat brusc, fără o concluzie, transmisiunea pe pagina de Facebook fiind oprită. Președinta CNA, Monica Gubernat, i-a anunțat pe cei aflați în sală că discuțiile vor continua joi.

Cele mai importante momente ale ședinței CNA:

Ciutacu: „Ne-ați chemat aici să ne faceți un rechizitoriu?”

17:17Transmisiunea ședinței CNA a fost oprită, după ce unii membri au cerut încheierea dezbaterilor, deși nu a existat o concluzie.

17:15 Ciutacu: Dvs ne-ați chemat aici să ne faceți un rechizitoriu? El a venit cu această replică după o intervenție a lui

Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician și psihoterapeut, care a spus că marii jurnaliști ai acestei lumi au fost „absolut razna”

17:06Roxana Niculescu: La momentul apelului lansat în spațiul public noi am știut clar că vom fi judecați cu celeritate

17:00În multe dintre intervențiile sale de-a lungul ședinței, Ciutacu a fost ironic. La un moment dat, când i s-a atras atenția că nu se aude ce spune, Ciutacu a replicat: „Nu sunt obișnuit să vorbesc în fața a mai puțin de 350.000 de telespectatori. V-am văzut atât de puțini și m-am intimidat”.

16:53 Victor Ciutacu, după schimburi de replici cu Mircea Toma și Răzvan Popescu: Puteam să fiu măgar să vă spun că la ora asta am ședință de sumar, dar nu o fac, eu sunt dispus să mai răspund întrebărilor

16:21Roxana Niculescu:

  • Nu s-a pus la îndoială competența Iuliei Marin. Spunea că medicul i-a indicat să se pensioneze, dar că nu se poate pensiona pentru că nu are mijloace să se susțină
  • Am spus că nu trebuia să lucreze într-un departament de investigații
  • Referitor la depresie, suntem mulți cu depresie, dar nu înseamnă că oamenii aceia nu își găsesc loc de muncă
  • Toate întrebările puse vizează strict legislația muncii

16:13Ședința CNA a fost reluată

Contre și ridicări de ton. Ciutacu: „În curtea „Libertății” s-au întâmplat 3 nenorociri în 2 ani de zile”

Ciutacu:

  • Întrebarea noastră a fost dacă un om cu schizofrenie nu e mai bine să fie ținut cât mai departe de un domeniu sensibil care l-ar putea afecta și pe el, și pe subiecții lui
  • Am fost acuzați de minciuni, una fiind că am inventat o anchetă internă a Ringier pe acest caz

15:57Pauză de ședință

15:50 Victor Ciutacu, contre și ridicări de ton cu Dorina Rusu, care i-a reproșat că s-a folosit de afecțiunea unui jurnalist pentru a-și duce o luptă cu o altă redacție:

  • A murit un om, doamnă / Tocmai, că dvs v-ați folosit de moartea unui om
  • Fata aia nu s-a sinucis de fericită și s-a sinucis pentru că, între altele, era bolnavă psihic. Nu, doamnă, nu am folosit nimic
  • Nu i-am văzut pe alții să facă ce ați făcut dvs / Nu, doamnă, pentru că sunt cel mai bun și m-am prins cel mai repede
  • După prima emisiune, în care toți ne-am așteptat să vă cereți scuze, ați venit de fapt și ați folosit boala ca să continuați

Victor Ciutacu:

  • În curtea „Libertății” s-au întâmplat 3 nenorociri în 2 ani de zile – un om a dispărut, alt om a făcut atac cerebral și a crăpat la propriu după ce a aflat că i-a fost tăiată leafa. Iulia Marin este al treilea om în câțiva ani
  • Am dreptul să mă întreb dacă acel angajator trebuie să răspundă legal?

Roxana Niculescu, răspuns pentru Cristina Pocora:

  • Așteptăm să ne spuneți ce legi am încălcat
  • Aici e vorba strict despre breaslă. Victor Ciutacu a pus în emisiune 10 întrebări adresate lui Cătălin Tolontan, în spiritul legislației muncii, cea care este deasupra noastră a tuturor și suntem obligați să o respectăm

15:42Vociferări și întreruperi. Mircea Toma acuză că nu se respectă ordinea: Plec dacă nu se respectă ordinea

15:38Victor Ciutacu:

  • Toate acele 10 întrebări puse în emisiune i-au fost trimise și domnului Tolontan, care a ales să nu răspundă, până la acel articol (de luni) curajos semnat „redacția”

Directorul de programe al RTV: De 5 zile, România TV și angajații săi sunt cei supuși adevăratului linșaj

15:32 Oana Anghel, avocata lui Victor Ciutacu:

  • Discutăm despre un subiect de interes public justificat?
  • Ce a vizat acest subiect? În astfel de situație, discutăm despre implicarea și responsabilitatea angajatorului de a nu înrăutăți situația angajatului
  • Nu e de neglijat impactul anchetelor jurnalistice ale jurnalistei – nu scria despre cultură, avea un pix greu
  • Cred că suntem cu toții conștienți de acest impact.
  • Clientul meu este obligat prin lege să aducă în atenție un aspect care nu a fost analizat în detaliu – poate realmente acele acte medicale ale salariatei nu există la dosarul de angajare
  • Mă așteptam la o poziție pe care chiar CNA o poate avea – să protejeze jurnaliștii de orice fel de împietare
  • Cred că acele întrebări (puse de Victor Ciutacu în emisiuni) au fost justificate, pentru că au fost efectiv întrebări

15:22Victor Ciutacu, contre cu CNA:

  • Nu e prima dată când sunt vizat de CNA
  • Înțeleg că totul vine de la o autosesizare a dnei Dorina Rusu (membru CNA)
  • Nu contez pe bunăvoința nimănui
  • Un coleg de al dvs mă acuză
  • Ciutacu îi acuză de lipsă de imparțialitate pe unii membri ai CNA, între care Mircea Toma

15:20Mircea Toma:

  • Noi trebuie să răspundem sesizărilor, volumul a fost mare. Acuzații de acest gen, că noi facem jocuri…
  • Nu vorbim de retragerea licenței televiziunii.
  • Să păstrăm ordinea discuțiilor

15:12S-a terminat prezentarea fragmentelor de emisiune.

Roxana Niculescu, director de programe România TV: „De unde celeritatea discutării acestui subiect? E pentru prima oară în istoria de 30 și ceva de ani a CNA când o dezbatere de televiziune ajunge pe masa CNA la nici 7 zile de la momentul producerii ei, fără a avea influențe negative în sociatatea românească”.

Ea acuză linșajul din emisiunile de televiziune și invocă apelul pentru discursul urii, cu „propoziții scoase din context, fără să fi văzut emisiunea”:

  • „Vi se pare că 20 de reclamații pe acest subiect sunt de ajuns pentru a discuta cu celeritate acest subiect:
  • Dacă da, înseamnă că mediul virtual ne conduce. Nu cumva există interese de partid? De 5 zile, România TV și angajații săi sunt cei supuși adevăratului linșa
  • Victor Ciutacu și-a respectat statutul de jurnalist. Ce vreți să facă, să oprească anchetele?”

14:50Membrii CNA vizionează imagini din emisiunile lui Ciutacu despre cazul Iuliei Marin, „o fată grav afectată psihic, prezentată drept o „bizarerie talentată”: „Ne acuză pe noi de derapaj, care ne-am permis să întrebăm dacă e normal să profeseze și dacă fata asta a fost aptă să presteze o activitate cu un impact colosal”.

14:21 Discuțiile în acest caz au început și vor fi analizate două dintre emisiunile de la România TV, din 19 și din 20 aprilie, în urma mai multor sesizări primite. La ședință este prezent și Victor Ciutacu, alături de doi avocați.

Până în 21 aprilie, CNA primise în jur de 20 de reclamații de la telespectatori și jurnaliști, la care se adaugă și o autosesizare a Dorinei Rusu, membră a Consiliului, potrivit Pagina de Media.

Cum s-a apărat „Libertatea” în fața atacurilor RTV în cazul Iulia Marin

„Libertatea” a răspuns atacurilor lansate de România TV în cazul jurnalistei Iulia Marin, care a murit săptămâna trecută, la doar 32 de ani. Într-un articol publicat luni, redacția a răspuns, pe puncte, atacurilor aduse de România TV iniţial în emisiunile lui Victor Ciutacu, apoi şi în alte emisiuni ale postului de televiziune.

„Libertatea”a publicat mai multe mesaje postate pe Facebook de către Iulia Marin legate de munca sa în această redacție, unde era angajată din primăvara lui 2020, de la debutul pandemiei.

O parte a unuia dintre mesaje, publicat de Iulia Marin în 11 martie 2023:

  • „Am primit numeroase sfaturi bune, am petrecut timp cercetând fenomene din societate, fenomene despre care vreau să scriu pe viitor și am scăpat de sindromul impostorului care m-a bântuit vreo zece ani.
  • Trăiesc, deci, după trei ani senzația unui nou început și retrăiesc, diminețile, entuziasmul de a merge la birou, dorința de a da un text bun, plăcerea de a documenta, trăiesc cu gândul că, în cele din urmă, am aterizat în picioare după căderi nu tocmai ușoare, iar asta se datorează în primul rând acestei redacții care m-a încurajat și susținut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere și m-a ridicat de pe «banca de rezerve» pe care singură mă așezasem”.

„Iulia Marin era aptă de muncă”

Redacția „Libertatea” vorbește și despre documentele Ringier legate de către Iulia Marin:

  • „Potrivit documentelor din dosarul HR al Ringier România și comunicării Ringier către redacție, Iulia era aptă de muncă. Nu există nicio recomandare medicală contrară.
  • Conform legii române, dacă concediul medical depășește 90 de zile calendaristice dintr-un an întreg, e nevoie de un nou control medical care atestă dacă o persoană are sau nu capacitate de muncă. Se formează o comisie de evaluare, alcătuită din medici. Prevederea nu se aplică în cazul Iuliei Marin, care a avut în 2022 un concediu medical de 41 de zile lucrătoare, echivalentul a 57 de zile calendaristice, maximumul de concediu medical anual în perioada în care a lucrat la Libertatea.
  • Nu vom dezvălui diagnosticele, iar documentele de certificat de concediu medical, emise de spital și în care boala este codificată, se află exclusiv în posesia departamentului HR, nu a redacției. Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului”.

„Știam că are o suferință psihică, am ales să lucrăm împreună și am alege la fel”

În articolul de luni, redacția Libertatea mai spune că știa la momentul angajării Iuliei Marin că aceasta avea suferințe psihice, inclusiv o tentativă de sinucidere, dar „legea română și cultura Ringier sunt incluzive”:

  • „Discriminarea este interzisă atât la angajare, cât și în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
  • În cunoștință de cauză, am ales să lucrăm împreună cu Iulia, așa cum lucrăm laolaltă oameni cu diferite suferințe și boli. Am face aceeași alegere și astăzi, de a munci împreună cu Iulia. Iulia Marin a lucrat trei ani și a fost angajată din prima zi până în ultima zi cu contract de muncă pe termen nedeterminat”.

Potrivit redacției, conducerea editorială a redacției a discutat regulat cu Iulia marin, care a făcut parte din corpul de reporteri ai ziarului, aproximativ 15 femei și bărbați, din totalul de 42 de oameni care compun echipa editorială.

România TV continuă atacurile la „Libertatea” și la Cătălin Tolontan

România TV a continuat subiectul Iulia Marin – luni, cele mai multe jurnale s-au deschis cu acest caz, cu atacuri şi acuzaţii aduse redactorului-şef Cătălin Tolontan, a scris Pagina de Media.

  • „Anchetarea lui Cătălin Tolontan, ce explicaţi dă şefilor elveţieni”, a fost una dintre burtiere. „Tolontan, interogat de şefi după moartea subalterei”, o alta.

Postul TV a spus, în jurnalele de la amiază, că există o investigaţie internă la nivelul companiei Ringier (informaţia este detaliată şi pe site-ul televiziunii). Afirmaţia a fost contrazisă categoric de oficialii Ringier: „Nu există nicio investigaţie internă, există un puternic suport al grupului. În ceea ce îi priveşte pe cei de la România TV, aş spune că vorbim de „wishfull thinking””, a declarat pentru Paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.

În deschiderea jurnalelor, realizatorii şi reporterii au vorbit despre „ipocrizia pe care o afişează Tolontan” sau despre „cinismul lui Tolontan, care nu are limite”, conform Pagina de Media.

Moartea Iuliei Marin și atacurile postului România TV

Jurnalista Iulia Marin, cu o experiență de 11 ani în presă, a murit la vârsta de doar 32 de ani. A scris de-a lungul carierei la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și în ultimii trei ani la Libertatea, care a anunțat decesul acesteia în 13 aprilie.

Trupul neînsuflețit al Iuliei Marin a fost găsit marți, 12 aprilie, de polițiștii Secției 21 din București și de proprietara apartamentului în care locuia tânăra, potrivit Libertatea.

  • „Iulia Marin s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sanatate mintală, cu diagnostice severe, despre care a ales să vorbească deschis, inclusiv despre tulburarea bipolară.
  • A scris despre bolile psihice atât pe pagina ei de Facebook, cât și pe blogul său „În terapie”. Nu s-a rușinat să recunoască dificultatea unei vieți tot timpul încercate”, a scris redacția Libertatea.

În seara zilei în care „Libertatea” a anunțat decesul Iuliei Marin, postul România TV a început atacurile la adresa redacției, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu. Realizatorul Victor Ciutacu a sugerat că ziarista nu ar fi trebuit să lucreze deoarece era „tulburată psihic”.

  • „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă”, a spus realizatorul Victor Ciutacu, miercuri seara, în timpul emisiunii de la România TV, făcând referire și la un jurnalist de la GSP, aflat ca Libertatea în Grupul Ringier, care „a avut niște internări”.

În timpul tiradei lui Victor Ciutacu despre jurnalista Iulia Marin, punând la îndoială că angajata Libertatea ar fi putut face anchete de presă obiective în contextul depresiei pentru care se trata, pe burtiera România TV era titrat: „Cum au folosit-o și au lăsat-o să moară. Controversa decesului”.

România TV a continuat atacurile și în zilele următoare. Moartea jurnalistei a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Începând de joi, zeci de redacții (printre care și HotNews.ro), jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TVdupă moartea jurnalistei Iulia Marin.

Vineri, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și va analiza responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea jurnalistei Iulia Marin, a declarat președintele CNDC, Csaba Asztalos. Mircea Toma, membru CNA, a anunțat și el că unii membri ai instituției s-au autosesizat.

Reacția delirantă a Romania TV după derapajele de la televizor: „Reclamația la CNA și petiția semnată de către cadrele Soroşiste au scopul să-l cenzureze pe Victor Ciutacu”

Vineri, după lansarea apelului față de discursul urii de la România TV, Victor Ciutacu a avut prima reacție: „Are trustul Ringier la dosar documentele medicale cerute de lege conform cărora, după internările repetate la Obregia, fosta sa angajată era aptă medical să-și facă meseria?”.

Sâmbătă, pe site-ul romaniatv.net a fost publicată o reacție virulentă și cu acuzații. puternice.

Într-un articol titrat „Q.E.D. Poziţia oficială a televiziunii România TV în cazul Iulia Marin (jurnalista care s-a sinucis) & Cătălin Tolontan – Libertatea (redactorul-şef care a trecut peste legislaţia muncii şi peste decizia medicului Iuliei Marin)” și semnat de către Alina Costache, articol găzduit de platforma online a televiziunii detaliază problemele medicale ale jurnalistei care a murit și acuză redacția Libertatea,. împreună cu Cătălin Tolontan, că ar fi ajutat-o „să se sinucidă”.

Articolul, scris într-un ton foarte agresiv, într-o formă informală cu repetiții de semne de punctuație și plin de aprecieri personale, susține că „Scandalul declanșat de Tolontan și de redacția Libertatea!!! (nu credem că toți jurnaliștii de acolo îl susțin pe Tolontan) a avut un singur scop: blocarea investigației lui Victor Ciutacu, ascunderea responsabilității legale și morale a domnului Redactor-Șef Cătălin Tolontan.”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro