Deschiderea falimentului Euroins: Înalta Curte a respins cererea fostului lider RCA de a muta judecata la altă Curte de apel decât cea din București
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți, 5 noiembrie, cererea fostului lider RCA Euroins România de strămuta apelul împotriva deciziei privind deschiderea falimentului la altă instanță decât Curtea de Apel București. Aceasta după ce în vara anului trecut, Tribunalul București a hotărât deschiderea procedurii falimentului Euroins, decizie atacată de asigurător la Curtea de Apel din Capitală.
- „Detalii soluţie: Respinge cererea formulată de petenta EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE-REASIGURARE S.A. privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 8813/3/2023/a2 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară”, se arată în decizia Înaltei Curți.
Cererea de strămutare a dosarului nr. 8813/3/2023/a2 este de fapt apelul formulat împotriva Hotărârii judecătorești nr. 2920/9.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.
„În cazul în care instanța ar fi dat câștig de cauză Euroins, apelul s-ar fi judecat de o altă Curte de apel, nu de Curtea de Apel București” au spus pentru HotNews.ro oficialii ASF.
Cum a fost deschisă procedura de faliment a Euroins
Tribunalul București a decis în 9 iunie 2023 deschiderea procedurii falimentului Euroins, solicitată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și de alți creditori. Prin aceeaşi hotărâre a fost desemnat în calitate de lichidator judiciar CITR Filiala București SPRL.
Decizia nu este definitivă, dar a produs efecte pentru că de la acel moment au început să curgă niște termene legale atât cu privire la valabilitatea polițelor Euroins cât și pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care gestionează plățile în cazul asigurătorilor în faliment.
ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins în data de 17 martie 2023, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
La acel moment, Euroins avea în vigoare peste 3,6 milioane contracte de asigurări, dintre care peste 2,7 milioane contracte RCA.
Grupul bulgar Eurohold / EIG a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins România.
EIG a pierdut procesul cu EIOPA la Curtea de Justiție a UE și așteaptă decizia Curții de Arbitraj din Washington
Euroins Insurance Group (EIG) a pierdut recent procesul deschis la Curtea de Justiție a UE împotriva autorității europene de asigurări și pensii ocupaționale (EIOPA).
În acest dosar bulgarii au cerut anularea raportului emis de EIOPA privind solvabilitatea Euroins România, dar și constatarea faptului că autoritatea din UE și-ar fi depășit competențele și că ar fi încălcat drepturile Euroins România.
Curtea de Justiție a UE a respins acuzațiile Euroins și a decis că raportul EIOPA a fost adoptat și transmis autorităților de supraveghere române și bulgare ulterior retragerii autorizației Euroins, iar instanța română a refuzat ca probă acest raport în procesul în care s-a cerut suspendarea deciziei ASF.
În replică, EIG a susținut că „decizia instanței confirmă că raportul autorității europene de asigurări (EIOPA) privind solvabilitatea Euroins România nu are valoare juridică, iar conducerea fostei ASF l-a folosit ilegal pentru a accelera falimentul asigurătorului român”. În plus, EIG zice că hotărârea confirmă justețea deciziei de a apela la Curtea de Arbitraj din Washington, unde bulgarii cer daune de peste 500 milioane de euro.