Despăgubire de peste 230.000 de euro după ce o casă asigurată facultativ a ars / Ce daune declară asigurătorii pe anul trecut
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut de asigurători pentru o locuință afectată de incendiu a fost de peste 1,13 milioane de lei (231.000 euro), a anunțat vineri Uniunea asigurătorilor (UNSAR). Este vorba despre o casă care avea asigurată atât clădirea, cât și bunurile din ea, au precizat pentru HotNews.ro oficialii UNSAR.
Anul trecut, 82% dintre cele mai mari 50 de despăgubiri achitate de asigurătorii membri ai UNSAR în baza asigurărilor de locuințe au fost acordate tot pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii.
Valoarea totală a despăgubirilor plătite în aceste cazuri se ridică la 11.5 milioane lei, în creștere cu 21% față de 2021.
Acest top este completat de daune provocate de alte riscuri, cum ar fi: alunecări de teren (12%), avarii la instalațiile de apă (4%) și inundații ca fenomen natural (2%).
Uniunea susține că „19 incendii afectează, în medie, în fiecare zi, locuințele din România, acestea rămânând în topul riscurilor care pun cel mai mult în pericol casele în care locuim.”
Proprietarii de locuințe au primit anul trecut despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea asigurătorilor membri UNSAR doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuințelor, cu peste 69% mai mult față de 2021.
Numărul dosarelor de daună despăgubite, ca urmare a producerii riscului de incendiu, a înregistrat la rândul său o creștere de 74% față de 2021.
Asigurarea facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, în plus față de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/ electrocasnice etc.
Asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru locuințele care sunt asigurate printr-o poliță obligatorie (PAD), care acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției.
Sursa foto: Cateyeperspective / Dreamstime.com