Sari direct la conținut

Detalii ale procurorilor despre pacientul de la Spitalul Pantelimon căruia cele două doctorițe reținute i-au redus doza de noradrenalină

HotNews.ro
Parchetul de pe lânngă Tribunalul București. Foto: Agerpres
Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Foto: Agerpres

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti care instrumentează dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, în care au fost reținute două doctorițe de la Secția ATI, vin cu detalii referitoare la reducerea dozei de noradrenalină care a dus la moartea unui pacient de 54 de ani. Ei spun că starea bolnavului se îmbunătăţise înainte ca medicii să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină.

Între medicii reținuți de procurori nu se numără și șefa Secției ATI. Cele două doctorițe reținute sunt Maria Miron și Mirela Păiuș, care sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Procurorul de caz Alexandru Anghel de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a venit joi cu precizări legate de cazul acestui pacient, care a murit după ce i-a fost redusă, a doua oară, doza de noradrenalină:

  • „Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17.03, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25.03.
  • În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătățit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină și survine decesul”.

Acuzațiile aduse de procurori în cazul celor două doctorițe

  • „Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
  • În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
  • La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”.

Procuror: „Se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii”

Procurorii spun că cele două doctorițe reținute „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de Noradrenalină” pentru pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care „apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață”.

„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat, miercuri seară, procurorul de caz Alexandru Anghel.

Cheia anchetei, injectomatele

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Acuzaţiile formulate de către procurori de referă la un singur pacient.

Procurorul de caz a explicat că ancheta este una foarte dificilă pentru că injectomatele prin care pacienților li se administra Noradrenalina „sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor”.

  • „Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum, putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani.
  • Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă, să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a explicat procurorul Alexandru Anghel, citat de News.ro.

Potrivit acestuia, în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienţi: „Încă se fac investigaţii, nu putem spune nimic cu certitudine acum”.

Surse judiciare spun că una dintre doctorițe a spus la audieri că există anumite situații medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină, ipoteză respinsă de anchetatori în cazul pacientului de 54 de ani, în sensul în care acesta nu s-ar fi aflat în situația care să impună reducerea dozei.

INTERVIURILE HotNews.ro