Sari direct la conținut

Deutsche Bank avertizează asupra unei inflații dezastruoase. „Economia lumii stă pe o bombă cu ceas”

HotNews.ro
Sediul Deutsche Bank din Hessen, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Sediul Deutsche Bank din Hessen, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unui raport al Deutsche Bank, Banca de Rezerve Federală a SUA (Fed) subestimează riscurile inflației. După o perioadă lungă de inflație scăzută și dobânzi foarte mici, această subestimare ar putea avea consecințe „devastatoare”. Combinația dintre o politică monetară și fiscală foarte expansivă, scăderea ofertei de muncă și încetinirea globalizării ar putea fi extrem de periculoase, avertizează experții băncii germane.

Fed ar putea pierde controlul, reacționand prea târziu cu înăsprirea politicii sale monetare, ceea ce ar putea avea consecințe fatale, subliniază, într-o amplă analiză, economiștii șefi David Folkerts-Landau, Peter Hooper și Jim Reid, coordonatori ai echipei de cercetare a Deutsche Bank. Perioada de scădere a ratelor inflației și de scădere a dobânzilor, care a început în 1980, se apropie astfel de sfârșit.

„Ne temem de o revenire a inflației. Și încă una de durată”, scriu economistul-șef David Folkerts-Landau și echipa sa, citați de Handelsblatt.

„Istoria a arătat că costurile sociale ale inflației semnificativ mai mari și ale obligațiilor crescânde ale debitorilor fac dificilă, dacă nu chiar imposibilă, atingerea obiectivelor sociale pe care noua administrație americană se străduiește să le atingă. Ne îngrijorează faptul că lecțiile dureroase ale unui trecut inflaționist sunt ignorate de băncile centrale”, se mai arată în raport.

Potrivit economiștilor de la Deutsche Bank, este probabil ca inflația să persiste și să ducă la o criză, în anii următori. Cu toate acestea, Rezerva Federală a SUA rămâne indiferentă. Deși rata inflației din SUA a crescut recent semnificativ, la 4,2 %, bancherii centrali văd această creștere ca fiind doar temporară.

S-ar putea să dureze ceva timp, dar inflația va veni din nou

Folkerts-Landau și colegii săi avertizează în analiza lor că „întârzierea acțiunii va duce la o perturbare mai mare a activităților economice și financiare, decât în ​​cazul în care Fed ar acționa. Aceasta duce la un lanț de dificultăți financiare în întreaga lume, în special în piețe „, au evidențiat experții, citați de finanzen.net.

S-ar putea să dureze ceva timp, poate până în 2023, dar inflația va veni din nou. „Tergiversarea se datorează faptului că prioritățile Fed se îndreaptă către obiective sociale, iar ignorarea inflației pune economia mondială pe o bombă cu ceas”, deoarece Rezerva Federală SUA nu a fost niciodată capabilă să „prevină o inflație susținută, fără a declanșa o recesiune „,consideră economiștii Deutsche Bank.

Odată ce băncile centrale vor fi forțate să reacționeze la inflație, se vor găsi într-o poziție foarte dificilă. Pentru că, dacă reacționează atât de târziu, ar trebui să acționeze cu atât mai rapid și să crească ratele dobânzii cu atât mai mult, pentru a menține controlul.

La rândul său, această rapiditate ar putea deveni o problemă, în special pentru companiile și statele foarte îndatorate. Creșterea bruscă a dobânzilor ar „provoca turbulențe într-o lume bogată în datorii”, avertizează Folkerts-Landau & Co. „Efectele ar putea fi devastatoare, în special pentru cei mai slabi din societate”.

Dar nu toată lumea împărtășește aceste preocupări ale analiștilor Deutsche Bank. Există și o serie de experți din Wall Street care consideră că presiunile inflaționiste actuale sunt temporare și nu se așteaptă ca Fed să schimbe politica în curând. Aceștia sunt de părere că timpul va arăta dacă băncile centrale vor rămâne la abordarea lor și dacă aceasta va avea de fapt consecințe „devastatoare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro