Sari direct la conținut

Deutsche Bundesbank: profit urias pe spatele celor mici

Dupa trei ani subtiri, Banca Federala Germana anunta un urias profit. Surplusul realizat in 2006 se ridica la 4,2 miliarde euro, relateaza Deutsche Presse Agentur, citand surse din conducerea Deutsche Bundesbank. „Profitul se datoreaza in principal cresterii dobanzii de referinta in spatiul Euro“ a declarat presedintele Bundesbank Axel Weber.

Weber a luat locul lui Ernst Welteke, care in aprilie 2004 a demisionat, ca urmare a unui scandal de coruptie dezvaluit de saptamanalul Spiegel. Welteke a fost ulterior cooptat in actionariatul bancii rusesti Tsentr-invest.

Euro-comoara

Banca Federala Germana cu sediul central in Frankfurt am Main declara ca acesta este cel mai mare surplus inregistrat din 2002, cand s-a atins cifra record de 5,4 miliarde de euro.

La 1 ianuarie 2002 moneda euro a fost lansata pe piata comunitara, dupa ce in 1999 fusese inaugurata in tranzactii comerciale, bancare si operatiuni de bursa. A fost un an in care micii si marii economi au carat realmente „cu sacul“, la banci, mult regretatele marci germane.

Din cele 4,2 miliarde de euro profit ale Bancii Federale in 2006, 3,5 miliarde vor fi varsate la bugetul de stat. „Restul va fi folosit pentru acoperirea datoriilor“ mentioneaza ministrul de finante german Peer Steinbruck (SPD), adaugand ca suma pentru bugetul fix fusese deja planificata.

Bundesbank realizeaza incasari importante din administrarea rezervelor federale si prin emisiunile monetare. O alta influenta pozitiva asupra profitului sau bancar a fost faptul ca anul trecut, datorita cresterii ratei de dobanda, depozitele in dolari si euro ale Bancii Monetare au generat substantiale incasari din dobanzi. Acestea sunt o importanta sursa de profit a Bancii Federale.

Prin cresterea dobanzii de referinta in spatiul Euro, Banca Federala a reusit sa acopere pierderile cauzate la depozitele in dolari. In anul 2006, dolarul a fost in cadere libera ca si cotatie de bursa, fata de moneda euro.

Credite cu cantec

Bancile „populare“ (de ex. Volksbank) au practicat in Germania in anul 2006 o rata de dobanda la credite pe conturile curente de 11,75% p.a., dobanzile penalizatoare fiind cu 4,5% mai ridicate, de 16,25% p.a. Alte banci au ajuns pana la 13,89% p.a. dobanda de credit pe contul curent (Girokonto).

De acest „teren de joc“ se face aproape unanim uz in Germania, atat la nivel de firme, cat si individual.

Marja de creditare acordata in general de banci pe contul curent clientilor individuali se ridica la valoarea a 2-3 salarii, sau alte venituri regulate.

In anul 2006, s-a rostit in Germania cifra de peste 5 milioane de „insolventi privati“, adica persoane si familii a caror datorii le depasesc puterea de returnare la banca sau firma creditoare. Acest fenomen se datoreaza nu numai stagnarii economice, somajului ridicat, agresivitatii publicitare in directia consum, sau unui prost management al propriului buget.

El se datoreaza si dobanzilor de credit exagerate, practicate de banci. Bancilor traditionale li se adauga in prezent din ce in ce mai multe altele, care „sar in ajutor“ cu oferte trimise prin posta acasa, consultante paguboase si oferte camataresti.

Fiecare imprumut este insotit de o taxa piparata de prelucrare a dosarului de credit, ca si de o asigurare obligatorie de imprumut, in cazul decesului sau al insolventei debitorului. In cazul sumelor mai mici (ex. 5.000 euro) aceste costuri aditionale pot ajunge pana la un sfert din valoarea creditului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro