Dezbatere publica zgomotoasa pentru proiectul de la Rosia Montana
Prima dezbatere publica asupra proiectului de la Rosia Montana, programata luni dupa-amiaza pe stadionul „Minerul” din comuna din Muntii Apuseni, s-a transformat rapid intr-un meci zgomotos intre opozantii si sustinatorii proiectului.
Inca de la intrarea pe stadion, liderul organizatiei neguvernamentale „Alburnus Maior”, Eugen David, a refuzat sa se supuna legitimarii de catre reprezentantii „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC), acesta trecand nervos printre oamenii aflati la intrare.
La inceputul dezbaterilor, David a incercat sa urce pe scena pe care erau reprezentantii Ministerului Mediului si ai companiei pentru a cere ca adunarea sa fie declarata ilegala. Liderul „Alburnus Maior” a fost, insa, oprit de responsabilii cu paza ai RMGC si de jandarmi, moment in care s-a intors spre sustinatorii sai, majoritatea militanti „Greenpeace” si „Alburnus Maior”.
Acestia au scos mai multe bannere pe care se puteau citi mesaje impotriva proiectului si au inceput sa se manifeste zgomotos pentru a acoperi discursurile de la tribuna.
Pe de o parte sustinatorii proiectului cu tricouri galbene si verzi aplaudau prestatia vicepresedintelui pe probleme de dezvoltare a RMGC, John Ashton, care vorbea de la tribuna, iar pe de alta parte cei de la „Alburnus Maior” si „Greenpeace” continuau sa strige: „Hotii”. „In acea parte a dvs. nu se afla cei mai multi locuitori din Rosia Montana, dar vocea lor trebuie ascultata.
Ii rog sa puna intrebari relevante pentru proiect. A fost foarte greu ca o multime de experti sa lucreze la acest studiu de impact”, a spus John Ashton, in vacarmul general.
Prima dezbatere publica a adunat la un loc atat autoritati publice de la nivel national si local, cat si zeci de reprezentanti ai companiei „Rosia Montana Gold Corporation” (titulara proiectului), sustinatorii investitiei, cat si zeci de opozanti, organizatii neguvernamentale, asociatii si fundatii.
Cu toate ca initial se intentiona organizarea unei dezbateri, dialogul dintre cele doua parti nu a mai avut practic loc, deoarece reprezentantii „Greenpeace” reclama ca exista mai multe vicii in studiul de impact asupra mediului.
Pe de o parte acestia au mentionat ca iazul de decantare preconizat a fi construit nu este inclus in noul certificat de urbanism, insa este inclus in intentia de proiect inaintata de companie.
De asemenea, reprezentantii „Greenpeace” sustin ca nu exista certificate de urbanism pentru comunitatile invecinate Rosiei Montane, iar anumite parti ale raportului de impact au fost realizate de entitati sau persoane care nu sunt acreditate pentru asa ceva.
Conform legii, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) si Guvernul trebuie sa tina cont de parerea publicului cu privire la studiul de evaluare a impactului asupra mediului depus de companie.
Practic, pentru proiectele care au potential impact semnificativ asupra mediului, Guvernul trebuie sa intreprinda mai multe initiative, printre care si implicarea publicului in actiuni de consultare.
Datele proiectului, postate pe site-ul MMGA
In prezent, raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se supune dezbaterilor publice, al caror calendar a fost stabilit de catre MMGA, de comun acord cu titularul proiectului.
Dezbaterile publice au loc in perioada 24 iulie Ð 25 august, in 14 orase diferite de pe teritoriul Romaniei, dar astfel de discutii cu caracter public vor avea loc si pe teritoriul Ungariei.
Publicul poate consulta raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe pagina web a MMGA (in romana si engleza), a titularului de proiect, respectiv a companiei canadiene „Gabriel Resources” (actionarul majoritar al RMGC Ð n.r.), a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a ARPM Sibiu, ARPM Cluj, APM Alba, APM Hunedoara si APM Arad.
Acest raport este la dispozitia publicului si la Primaria Bucuresti, Biblioteca ASE, Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrala Universitara, precum si la Biblioteca Nationala.
„Mentionam ca observatiile si comentariile publicului se primesc pana la data de 25 august, la sediul MMGA, dupa care ministerul, in baza rezultatelor dezbaterilor publice, va evalua propunerile/comentariile motivate ale publicului si va solicita titularului completarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului cu o anexa, care va contine solutii de rezolvare a problemelor
semnalate”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului, dat ieri publicitatii.
In final, dupa examinarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului si a raspunsurilor titularului la propunerile sau comentariile motivate ale publicului, MMGA va lua decizia privind emiterea sau respingerea acordului de mediu.