Sari direct la conținut

Dezbaterea candidaților la preşedinţia Comisiei: Manfred Weber (PPE), atacat pentru lipsa sa de ambiție climatică

HotNews.ro
Dezbaterea candidaților la preşedinţia Comisiei: Manfred Weber (PPE), atacat pentru lipsa sa de ambiție climatică

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a fost atacat de câțiva dintre oponenții săi din cauza presupusei sale lipse de ambiție climatică, în timpul unei dezbateri majore a șefilor de liste („Spitzenkandidaten”) care a avut loc miercuri seara la Parlamentul European, potrivit La Libre, citat de Rador.

În această dezbatere, singura din campania electorală care reuneşte principalele șase partide europene, dl Weber a apărat ambiția Uniunii de a ajunge la neutralitatea carbonului până în 2050, în special prin extinderea sistemului actual de comercializare a cotelor de emisii de CO2.

Cu toate acestea, germanul a insistat îndelung asupra limitelor unei prea mari ambiții climatice, dacă aceasta ar trebui să se facă în detrimentul ocupării forței de muncă sau al celor mai slabi. El a subliniat, de asemenea, importanța acordării unei perioade de tranziție pentru sectorul auto german, precum și încrederea sa în progresele tehnologice. „Partidul meu încearcă să combine ambiția și realitatea”, a rezumat el.

Candidatul conservatorilor și reformiştilor (CRE), euroscepticul ceh Jan Zahradil, a pledat pentru „obiective realiste” și respect pentru angajamente, fără ambiție suplimentară. Ceilalți patru candidați au reacționat puternic faţă de ceea ce ei consideră a fi o lipsă de ambiție în discursul dlui Weber. „Trebuie să nu mai vărsăm toate subvențiile care dăunează climatului și să le direcţionăm către măsuri ecologice”, a cerut co-candidata Verzilor, germanca Ska Keller.

Candidatul liberalilor, comisarul danez pentru Concurență, d-na Margrethe Vestager (ALDE), a făcut un început prin a spune că nu este nevoie să se aștepte noile tehnologii și că milioane de locuri de muncă ar putea fi create prin tranziție (construcții, transport, etc.). Pentru stânga radicală (GUE), belgianul Nico Cué a reamintit demonstrațiile tinerilor pentru climat, considerând că nu a fost luată cu adevărat nicio măsură concretă pentru a răspunde.

El a cerut o „inițiativă publică majoră pentru salvarea climatului”, așa cum a făcut-o Uniunea cu proiectele Gallileo sau Airbus. În ochii lui, mijloace financiare ar putea fi găsite în lupta împotriva fraudei fiscale. Oportunitatea a fost sesizată de către candidatul socialist, olandezul Frans Timmermans, care le-a lansat un apel ecologiștilor, stângii radicale (GUE) și liberalilor: „De la Tsipras la Macron, să lucrăm împreună pentru a face din climat prioritatea viitoarei Comisii”, a spus el.

În opinia sa, „cel mai rău va fi să nu se facă nimic, iar cei mai săraci vor fi principalele victime”. Anterior, în timpul zilei, liderul grupului socialiștilor și social-democraților din Parlamentul European, germanul Udo Bullmann, a ţinut un discurs similar. Sub tirul interpelărilor, Manfred Weber și-a reafirmat angajamentul față de neutralitatea carbonului în 2050. „Să nu creăm diviziune cu privire la acest punct”, a cerut el.

Cele șase personalități prezente la dezbatere sunt cele dintre care Parlamentul European dorește să aleagă viitorul președinte al Comisiei. Dar statele membre, reticente faţă de această procedură introdusă în 2014 și care le-a făcut să-şi piardă puterea în numirea șefului executivului european, ar putea să avanseze alte nume. Acelea ale cancelarului german Angela Merkel sau al francezului Michel Barnier, care s-a făcut remarcat în dosarul Brexit, sunt citate cu regularitate.

Frans Timmermans a avertizat miercuri alegătorii europeni împotriva pericolelor populismului care, după părerea lui, a transformat Regatul Unit într-un „Game of Thrones dopat cu steroizi”. Într-o dezbatere desfășurată la Bruxelles între cei șase lideri ai principalelor partide europene cu o săptămână înainte de alegerile europene (23-26 mai), primul vicepreședinte al Comisiei a recunoscut că pregătirea sa nu i-a împiedicat pe unii cetățeni să voteze pentru partidele naționaliste.

„Vedeţi ce diviziune a provocat Brexitul în Marea Britanie. Astăzi, Marea Britanie seamănă cu un ‘Game of Thrones dopat cu steroizi’ „, a spus olandezul în cadrul acestei dezbateri difuzate online şi pe mai multe canale europene. „Avem deci o responsabilitate colectivă de a le oferi propuneri concetățenilor noștri pentru ca ei să se întoarcă la proiectul european”, a adăugat el. Comisarul european pentru Concurență, liberala daneză Margrethe Vestager, care este ca și dl Timmermans candidat la președinția Comisiei, a recunoscut că proiectul european trebuie să fie mai accesibil pentru toată lumea.

„Dacă vrei să schimbi lucrurile, mai întâi trebuie să te schimbi tu însuţi în modul în care vorbești. Vorbim foarte des ca și cum am vrea să păstrăm un secret cu toate abrevierile pe care le folosim”, a spus ea, citând exemple din RGPD (Regulamentul general privind protecția datelor). În ceea ce îl privește pe germanul Manfred Weber, candidatul dreptei pro-europene (PPE), el a promis că următoarea Comisie va fi aceea „a unui nou început”, dând pagina „Comisiei de ultimă șansă”, cum o numește actualul președinte, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. (traducere Rador)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro