Sari direct la conținut

Dezbaterea finala dintre Geoana si Basescu: mica analiza televizuala

HotNews.ro

La nivel televizual, dezbaterea din aceasta seara dintre cei doi candidati la presedintie a fost la fel de dezechilibrata ca si in restul campaniei. Am stat cu un ochi la televizor, avind activata optiunea Picture in Picture , pe posturile Realitatea TV si Antena 3 si cu un alt ochi la laptop, unde mi-am notat citeva observatii privind miscarile camerelor, alegerea cadrelor, manipularea prin imaginea in direct.

  • Daca la Realitatea TV transmisiunea a purtat numele „Confruntarea finala”, la Antena 3 a fost preferat titlul „Marea confruntare”, ambele denumiri continind cuvintul razboinic „confruntare”.
  • Realitatea TV a avut unele probleme cu claritatea imaginii la inceputul dezbaterii, pe cind la Antena 3 imaginea a fost clara inca de la startul emisiunii.
  • Antena 3 a avut in platou in jur de 7 camere de filmat. Realitatea TV s-a aratat ceva mai saraca in aparatura, eu am identificat vreo 5 camere. Ambele televiziuni au folosit camere pe macarale.
  • In majoritatea timpului acordat transmisiunii in direct, Realitatea TV a impartit in doua ecranul, mentinind cite un candidat in prim-plan in fiecare dintre cele doua jumatati. Antena 3 nu a folosit deloc aceasta tehnica, dar a avut momente in care planurile cu fiecare dintre candidati au fost alternate foarte rapid.
  • La fel de rapid a schimbat burtierele (casetele cu text din partea de jos a ecranului) Realitatea TV, in timp ce Antena 3 a preferat sa mentina foarte mult timp acelasi text. Burtierele de la ambele canale de televiziune au continut citate din cei doi candidati.
  • Citatele alese de Antena 3 pentru burtiere au fost cu preponderenta cele ale lui Geoana si au continut declaratii proactive.

Exemple:

  • „A avea o relatie corecta cu primul-ministru reprezinta un crez de buna functionare”
  • „Principala mea obligatie e sa-i unesc pe romani”
  •  „Vom demara o ampla reforma constitutionala in Romania”
  • „Avem nevoie de un sistem energetic reformat si eficient”

Antena 3 a ales un tip de citate din Basescu ceva mai rezervate si neutre. Exemple:

  •  „Parlamentul nu trebui sa mai fie un loc al privilegiatilor”
  • „Gazele rusesti s-au ieftinit anul acesta cu aproape 30%”

Realitatea TV a mizat pe citate care sa iasa in evidenta, la limita dintre informatie si derizoriu.

Exemple din Geoana:

  • „In ritmul acesta o veti propune pe Elena Udrea premier”
  •  „Niciodata nu ati vorbit de locuri de munca, doar de privilegii”
  • „Relatia cu Vintu v-ati stricat-o din cauza Postei”

Exemple din Basescu:

  •  „Presedintele nu trebuie sa fie la Cotroceni in vacanta”
  • „Un presedinte nu se lasa antrenat in jocurile partidelor”

Cum s-a vazut dezbaterea

  • Au fost putine citate comune la cele doua televiziuni, unul dintre ele fiind cel despre parlamentul care trebuie reformat.
  • Imaginea de la Realitatea TV a fost destul de proasta pentru o transmisiune de asemenea importanta. Daca in prima parte culorile au fost puternice si contrastul ridicat, in a doua parte imaginea s-a estompat si claritatea a avut de suferit. Antena 3 a mentinut acelasi nivel bun al imaginii televizate, dar culorile au fost ceva mai desaturate.
  • Nu ma asteptam ca Robert Turcescu sa fie ignorat de regizorii de emisie de la Antena 3. Practic, singura scena in care el a aparut in imagine a fost cea in care le-a oferit candidatilor cutiile cu cele doua biblii. Evident, Realitatea TV l-a surprins pe Turcescu in planuri diverse, dar mai ales in planuri americane (de la genunchi in sus) si generale (peisaj).
  • Antena 3 i-a favorizat in imaginile sale pe sustinatorii lui Geoana, prin prim-planuri si planuri generale de grup. Atunci cind a oferit imagini cu sustinatorii lui Basescu sau cu Basescu, a ales gros-planuri, adica planuri indicate pentru a evidentia emotii, defecte fizice, transpiratia, privirea etc. Realitatea TV a variat planurile, dar i-a ilustrat pe sustinatorii lui Basescu prin planuri generale, fara a insista pe gros-planurile obisnuite in alte dezbateri din studiourile acestui post. Antena 3 a folosit, in cazul lui Geoana si al sustinatorilor sai, un plan destul de rar in dezbaterile televizate – contraplonjeul. In aceasta situatie, camera se afla jos si personajul pare mai inalt si mai impunator. In functie de unghiul camerei, senzatia de putere poate fi mai slaba sau mai accentuata.
  • Macaralele postului Realitatea TV au avut mai ales rolul de a trece prin cadrele oferite de macaralele celor de la Antena 3. Cind postul lui Voiculescu pornea macaraua, Realitatea intra cu macaraua proprie in cadrul primului post, obstructionind imaginea si fortindu-i pe operatorii de la Antena 3 sa abandoneze miscarea.
  • Am remarcat faptul ca, la Antena 3, prim-planurile cu sustinatorii lui Basescu au fost oferite telespectatorilor mai ales cind personajele erau in situatii „deosebite”, dar nici sustinatorii lui Geoana nu au fost ignorati. Astfel, am observat ca Elena Basescu s-a jucat foarte mult cu telefonul, ca Ioana Basescu a tastat la un telefon in timp ce-l tinea in mina pe un altul, ca cele doua fiice s-au tinut de miini de mai multe ori pe parcursul show-ului, ca Dorel Visan si Cristian Diaconescu au atipit pe ici-colo, ca Dinescu parea nerabdator sa treaca timpul mai repede si se tot uita la ceasul telefonului mobil s.a.m.d.
  • Plonjeele (camera plasata deasupra personajului) celor de la Antena 3 au scos in evidenta de mai multe ori chelia stralucitoare a lui Basescu si pe unele dintre cele ale sustinatorilor lui, dar si alte defecte ale coafurilor oamenilor din staff-ul presedintelui.

Desi nici una dintre cele doua televiziuni nu a folosit planuri iesite din comun, Antena 3 a tinut sa manipuleze prin selectia de planuri si insistenta pe detalii care sa-i puna pe Basescu si pe sustinatorii lui intr-o lumina nefavorabila. Ignorarea planurilor cu moderatorul, mai ales atunci cind acesta vorbea si li se adresa candidatilor, este o grava abatere de la profesionalism in televiziune.

Realitatea TV a parut ca doreste sa fie un post echilibrat si n-am observat derapaje semnificative la nivelul imaginii.

Un lucru este clar: ambele posturi au auzit de celebra dezbatere televizata dintre Nixon si Kennedy, cind s-a spus ca Nixon a pierdut pentru ca a refuzat sa fie machiat inainte de a intra in direct.

Citeste articolul si pe blogul luiGeorge Hari Popescu

George Hari Popescu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro