Sari direct la conținut

Diaconescu: Deciziile guvernului de la Bucuresti sunt conforme cu acquis-ul comunitar, exista doar distorsiuni produse pe drumul Bucuresti-Bruxelles

HotNews.ro

Masurile anticriza ale guvernului de la Bucuresti – recapitalizarea CEC, programul „Prima casa” – sunt conforme cu acquis-ul comunitar, „adecvate normelor si standardelor la nivel european”, a spus joi ministrul de externe Cristian Diaconescu. El crede ca intre Romania si Comisia Europeana apar disfunctii de comunicare, distorsiuni care se produc pe drumul Bucuresti-Bruxelles, care „afecteaza capacitatea noastra de reactie la criza”. Seful diplomatiei se declara nemultumit de viteza de reactie a autoritatilor de la Bucuresti in a raspunde solicitarilor Comisiei, dar si de lipsa de atentie speciala acordata Romaniei de Uniunea Europeana.

Ministrul de externe crede ca vremea jumatatilor de masura intre Romania si Uniunea Europeana a trecut si ca a constituit la nivelul MAE un grup de lucru tehnic pentru a declansa o actiune diplomatica intensa in special cu Comisia Europeana, „pentru a sustine proiectele guvernamentale cu impact social: programul „Prima casa”, finantarile pentru reabilitarea cladirilor, investitiile in infrastructura”. Declaratiile lui Cristian Diaconescu vin in contextul in care Comisia Europeana si autoritatile romane nu ajung la o pozitie comuna in negocieri privind recapitalizarea CEC, autoritatile romane acuzand Bruxelles-ul de exces birocratic, in timp ce Comisia sustine ca Romania nu ofera informatii complete si de substanta pentru o analiza.

„A trecut vremea jumatatilor de masura in relatia dintre Romania si UE, vom pune aceasta relatie in planul unui parteneriat de substanta in sensul ca tara noastra va furniza toate informatiile si datele necesare privind clarificarea aspectelor economice, macroeconomice, tehnice in ceea ce priveste deciziile guvernamentale si aceste proiecte, asteptandu-ne ca din partea UE sa existe un raspuns rapid, de substanta, avand in vedere ca avem foarte putin timp la dispozitie pentru a incerca si a reusi ca prin decizie guvernamentala de substanta sa trecem peste aceasta perioada dificila”, a spus seful diplomatiei.

Diaconescu sustine ca potrivit analizei expertilor romani toate masurile anticriza aflate in atentia CE „sunt adecvate acquis-ului comunitar, sunt adecvate normelor si standardelor la nivel european”. „Poate apar la un moment dat disfunctii de comunicare, dar atat”, crede el, reprosand implicit Comisiei lentoarea luarii deciziilor.

„Dorim sa nu ne impiedicam de birocratie, fie ca este vorba despre birocratia de la Bucuresti, fie ca e cea de la Bruxelles. Este obligatia noastra de a promova interesele Romaniei si de a nu lasa ca piedicile tehnice sau de alta natura sa impiedice afirmarea intereselor noastre intr-un moment foarte dificil, tinand seama de toate circumstantele si conditiile in care se afla Romania sub aspect economic, politic si strategic. Avem drepturi, ca parteneri cu drepturi egale in UE”, a mai spus seful diplomatiei romane.

„Credem ca distorsiunile care se produc pe drumul dintre Bucuresti si Bruxelles si care afecteaza capacitatea noastra de reactie la criza trebuie indepartate in timp real, concret si convingator”, a completat el.

Intrebat daca reactia sa are legatura cu faptul ca Bruxelles-ul a cerut autoritatilor romane informatii despre programul „Prima casa”, pentru a vedea daca garantarea imprumuturilor este un ajutor de stat conform tratatelor europene, ministrul a cazut in eroare vorbind despre o procedura de infringement (incalcare a tratatelor) care nu exista, si nu exista nici in cazul recapitalizarii CEC. „Are legatura si cu procedura de infringement”, a spus el adaugand: „Vreau sa va spun ca autoritatile de la Bucuresti sunt gata sa prezinte toate elementele de fond si de forma in legatura cu deciziile guvernamentale care se iau in aceasta perioada„.

Ministrul de externe si-a exprimat deschis nemultumirea privind modul de reactie a autoritatilor de la Bucuresti la solicitarile Comisiei Europene, dar comportamentul Comisiei Europene care face evaluari „pe baza unor informatii incomplete”.

„Am o nemultumire in ceea ce priveste viteza de reactie in legatura cu informarile si datele pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa le furnizeze la un moment dat, vreau sa subliniez ca nemultumirea este legata in principal de institutiile noastre, de cei care avem principala responsabilitate in acest sens, dar (am nemultumiri) totodata in legatura cu anumite evaluari care se fac la Bruxelles pe baza unor informatii incomplete. Responsabilitatea este de ambele parti, insa din partea autoritatilor romane vreau ca situatia sa se imbunatateasca. Vreau ca Bruxelles-ul sa stie in timp real toate elementele si datele care tin de anumite decizii inainte ca aceste decizii sa fie considerate a fi corecte sau nu”, a spus el.

Intrebat daca autoritatile ar trebui sa actioneze asa cum a sugerat presedintele Basescu, inainte de a primi evaluarea Bruxelles-ului privind masurile pe care guvernul roman intentioneaza sa le ia, Cristian Diaconescu a fost diplomatic in forma, insa extrem de clar in continut, subliniind ca Romania trebuie, ca stat membru, sa respecte mecanismele europene cu „sinceritate si corectitudine maxima”.

„Sunt absolut de acord cu necesitatea de a respecta mecanismele europene si a ne asuma responsabilitatile ca stat membru al UE cu sinceritate si corectitudine maxima. Pe de alta parte, dorim sa explicam, daca nu s-a inteles prea bine, faptul ca Romania, tara de granita a UE, are totodata nevoie si de atentia sporita a Bruxelles-ului, macar din punct de vedere birocratic”, a spus seful diplomatiei, aducand o critica implicita si Bruxelles-ului. Birocratia – oriunde s-ar manifesta ea, la Bucuresti sau Bruxelles – il nemultumeste pentru ca afecteza interesele cetatenilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro