Dialogurile din filme au devenit „semnificativ mai violente” în ultimele două decenii, arată un studiu făcut cu ajutorul AI

Cercetarea a analizat dialogurile din peste 1.000 de filme, inclusiv blockbustere și câștigătoare de Oscar, realizate în perioada 1950–2024, scrie publicația din domeniul științei Phys.org.
Doi cercetători de la Universitatea New South Wales din Australia au realizat un studiu cu ajutorul inteligenței artificiale de tip LLM (large language model), care poate recunoaște texte. Acest tip de inteligență artificială se antrenează cu seturi mari de date.
„Prin utilizarea unor modele LLM antrenate special, analizăm subtitrările a peste o mie de filme împărțite în patru genuri (acțiune, dramă, comedie, thriller) pentru a examina tendințele și schimbările în conținutul emoțional din ultimele șapte decenii”, au scris cercetătorii Rohitash Chandra și Guoxiang Ren în lucrarea lor.
Modelele de IA au fost antrenate să identifice sentimentele exprimate în filme, inclusiv umorul, tristețea, negarea, furia, anxietatea, pesimismul, optimismul și recunoștința.
Au fost analizate 1.026 de filme lansate între 1950 și 2024.
Violența reflectă influențele sociale și culturale actuale
Concluziile studiului confirmă ipoteza că filmele au început să aibă mai multe scene de violență în limbaj.
„Constatările noastre arată schimbări temporale semnificative în dialogurile filmelor, care reflectă influențe sociale și culturale mai largi”, au scris Chandra și Ren.
„În general, tendințele emoționale din filme sunt diverse, iar detectarea conținutului violent prezintă fluctuații semnificative. Rezultatele arată o creștere treptată a conținutului violent în ultimele două decenii, reflectând normele sociale actuale”, mai arată studiul.
În ciuda faptului că folosirea unui dialog agresiv este în creștere, cercetătorii au descoperit că multe emoții pozitive, precum umorul și optimismul, continuă să fie exprimate în „majoritatea filmelor”.