Diana Șoșoacă, denunțată penal de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru laudele aduse lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul European. Reacția europarlamentarei

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis, luni, că a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva Dianei Șoșoacă, pentru laudele pe care i le-a adus lui Nicolae Ceaușescu în urmă cu o săptămână, în plenul Parlamentului European. Europarlamentara a afirmat despre Ceaușescu că „nimeni nu l-a egalat vreodată”.
Diana Șoșoacă a avut o reacție nervoasă la adresa IICCMER după plângerea penală depusă împotriva ei.
„Am înteles că institutul de cercetare a comunismului, un institut inutil, care este presărat cu toate mortăciunile existente în sistemul securistoid-românesc, mi-au formulat dosar penal pentru faptul că în plenul Parlamentului European am pronunțat numele lui Nicolae Ceaușescu și l-am elogiat pentru politica externă. Vreau să vă spun, unu la mână, că sunt și proști, sunt și amibe, și inculți și incompetenți, și hoți, și infractori. Pentru că, unu la mână, am dreptul în Parlamentul European, am acoperire cu imunitatea pe care o au parlamentarii din țara din care provin, conform articolului 72 din Constituție . Deci, am imunitate pentru declarații și opinii politice. Doi, Nicolae Ceaușescu nu este un personaj interzis. A fost unul dintre cei mai mari conducători de politică externă ai acestei lumi”, a declarat Diana Șoșoacă, în Parlament.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a anunțat printr-un comunicat de presă că a depus astăzi la Parchetul instanței supreme un denunț la adresa europarlamentarei Diana Ivanovici Șoșoacă, pentru infracțiunea de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității şi de crime de război”.
IICCMER acuză că, prin discursul său, lidera S.O.S. România „a promovat cultul personalității acestuia (n.red.: Nicolae Ceaușescu), prin prezentarea, cu caracter vădit admirativ, a pretinselor calități ale acestuia, cei prezenți fiind încurajați să-l ia drept exemplu pentru presupusele sale abilități în materie de politică externă”.
Reprezentanții instituției menționează, citând legea, că astfel de fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
„O astfel de apologie a dictaturii nu doar că falsifică istoria, dar subminează și eforturile societății românești de a clădi un viitor bazat pe libertate, justiție și respect pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor. Nicolae Ceaușescu nu a fost un «vizionar», așa cum încearcă să îl prezinte acest tip de discurs toxic, ci un tiran care și-a supus propriul popor unei politici de izolare, frică și sărăcie. Cultul personalității, reprimarea brutală a oricărei forme de opoziție și dezastrul economic pe care l-a generat sunt realități incontestabile ale regimului său, iar încercarea de a le cosmetiza denotă nu doar ignoranță, ci și un dispreț profund față de adevărul istoric”, a declarat Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, citat în comunicat.
Diana Șoșoacă, elogii pentru Ceaușescu: „Nimeni nu l-a egalat vreodată”
Reamintim că europarlamentara Diana Șoșoacă l-a lăudat săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, despre care a spus că „a avut cea mai bună politică externă” și că „nimeni nu l-a egalat vreodată”.
„Vreți strategii? Priviți politica lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu l-a egalat vreodată. Da, a fost un dictator, dar a avut cea mai bună politică externă. A reușit să pună la aceeași masă Israelul și Palestina și a adus pacea în regiune. De acest lucru Comisia Europeană nu este capabilă. Doamna Ursula von der Leyen nu face decât să ne împingă în război cu toată lumea, iar de aici, din plenul Parlamentului European, îi cer demisia”, a spus Diana Șoșoacă.
Ca o reacție rapidă la discursul președintei S.O.S. România, vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță a declarat în aceeași ședință de la Strasbourg: „Aș vrea să adaug, ca președinte de ședință, că Nicolae Ceaușescu a fost responsabil pentru milioane de atrocități în România. Oricum, nu avem această dezbatere acum”.