Din cauza vremii nefavorabile, Revolutia se amana
Au promis ca vor scoate 100.000 de oameni in strada, dar au reusit sa mobilizeze cu indulgenta 30-35.000, asta desi sindicatele au facut tot ce au putut, iar primarii opozitiei a avut norma in ceea ce priveste numarul persoanelor care trebuiau mobilizate pentru acest miting. In plus, organizatorii au sperat sa existe si greve spontane care sa genereze o presiune suplimentara, insa nu s-a intamplat nimic. Chiar nimic! scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Din punctul de vedere al manifestatiilor organizate astazi, operatiunea “motiunea de cenzura” a fost un mare fâs. Nici motiunea nu va trece, nici presiunea strazii nu a fost insuportabila, dovedind inca odata incapacitatea opozitiei de a profita de nemultumirea evidenta a populatiei.
Guvernul a taiat salariile a peste un milion de oameni, a concediat bugetari, a inghetat si recalculat pensiile, a condus tara asa cum a condus-o, iar sindicatele si opozitia abia daca pot scoate cateva zeci de mii de oameni in strada!
Sa ne amintim ca, in urma cu cateva luni, Grecia a fost paralizata de greve, iar milioane de persoane au iesit in strada pentru a protesta impotriva masurilor luate de guvernul elen. La fel au facut si milioane de spanioli. Sa nu uitam nici de milioanele de francezi care au iesit in strada pentru a se impotrivi cresterii cu doi ani a varstei de pensionare.
In comparatie cu tarile mentionate mai sus, presiunea exercitata asupra guvernului de catre opinia publica din Romania este egala cu zero barat. In plus, ceea ce s-a intamplat astazi arata doua lucruri:
– influenta sindicatelor este pe duca, singurul loc de joaca pe care liderii sindicali il mai au fiind sectorul bugetar. Anii de zile in care presa a relatat despre averile acestor lideri (averi a caror provenienta este extrem de discutabila) incep sa produca efecte, miscarea sindicala fiind acum condusa de persoane compromise, in care sindicalistii nu mai au incredere.
– daca nici macar cea mai grava criza din ultimii 20 de ani nu ii scoate pe oameni in strada, inseamna ca nivelul de dezamagire a ajuns atat de jos, incat populatia nu mai are incredere in nimeni si nimic. Nici in putere, nici in opozitie, nici in sindicate. Iar asta este grav!
Atunci cand un guvern greseste, opinia publica trebuie sa ia atitudine. La noi, aceiasi sindicalisti sunt plimbati cu autocarele de la un miting la altul, iar cei care au protestat astazi in Bucuresti nu reprezinta opinia publica, ci doar o mica parte din ea.
Unde sunt bucurestenii? Unde sunt sutele de mii de bucuresteni nemultumiti de politicile guvernului? De ce nu au iesit in strada pentru a isi manifesta nemultumirea?
Nu ies pentru ca stiu ca nu are rost! Un sondaj publicat recent arata ca doar 10-15% dintre romani mai au incredere in Parlament, Guvern sau partidele politice – probabil doar membrii de partid mai cred in cei care ne conduc.
Iar in aceste conditii de ce sa protestezi? Doar pentru a cere inlocuirea lui X cu Y?
Din cauza vremii nefavorabile, Revolutia se amana.
PS: in Timisoara este soare.
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.