Din cea mai mică dintre comune până la cel mai mare oraș, cu cât cresc concret salariile primarilor și viceprimarilor, după majorările decise de Parlament
Dacă proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, salariile aleșilor locali vor fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent.
Parlamentarii PSD, PNL și UDMR care au propus modificările și le-au votat susțin că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală.
În acest sens un viceprimar într-o comună de 3.000 de locuitori ar urma să primească în plus la salariu 1.410 lei brut. Totodată, viceprimarul Bucureștiului ar putea beneficia după votul deputaților de 4.230 de lei brut în plus la salariu.
În cazul primarilor, aceștia vor primi în plus de la 1.880 de lei brut, în cazul unei comune de până la 3.000 de locuitori, și până la 4.700 de lei brut în cazul primarului Bucureștiului.
De precizat este că bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.
Proiectul de lege reglementează oug 115/2022, prin care se acordă începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Reamintim că deputații au adoptat marți cu 68 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 de abțineri majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării.
Proiectul de lege prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.