„Din partea mea, Spitalul Memorial și echipa medicală au un 10”, declară un pacient stabilit în Insulele Feroe, care a ales România pentru tratamentul unei tumori renale maligne

Tumorile renale maligne reprezintă aproximativ 3-5% din toate tipurile de cancer la adulți și sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Fumatul și obezitatea sunt factori de risc semnificativi, responsabili pentru aproximativ 30% dintre cazuri. În fazele incipiente, tumorile renale sunt total asimptomatice, așa că, de multe ori sunt descoperite total întâmplător.
Acesta a fost și cazul lui Marius I, un pacient în vârstă de 44 de ani, roman stabilit in Insulele Feroe, fără simptome evidente și fără probleme majore de sănătate. În urma unei investigații imagistice de rutină, Marius a fost diagnosticat cu o tumoră malignă la rinichiul drept. Tumora avea dimensiuni reduse, dar poziționarea acesteia în vecinătatea arterei și venei renale drepte fac ca intervenția chirurgicală să fie o adevarată provocare.
Deși ar fi putut beneficia de tratament în Danemarca, țara sa de reședință, Marius a ales să se opereze în România, la Spitalul Memorial Băneasa, sub îngrijirea dr. Sorin Pătrăscoiu, medic chirurg urolog, supraspecializat în chirurgia robotică.
Nefrectomia parțială robotică, una dintre cele mai provocatoare operații în urologie
În cazul unei astfel de tumori, ghidurile actuale recomandă nefrectomia parțială pentru a prezerva rinichiul și, implicit, funcția renală și funcția caridacă.
“Acum nu se mai permite să scoți rinichiul pentru o tumoră de 3-4 cm. Rinichii sunt organe foarte importante supraviețuirii – prezervând rinichiul, prezervăm și funcția renală și funcția cardiacă.”, explică dr. Pătrășcoiu.
Dar nefectomia parțială este o intervenție chirurgicală complexă, de mare risc, în care rinichiul este disecat în totalitate. După disecția minuțioasă a rinichilui și a elementelor pediculului renal, pentru eliminarea tumorii, chirurgul are la dispoziție maxim 30 de minute. Orice întârziere peste aceasta limită de timp putând duce la pierderea totală a rinichiului.
Utilizarea robotului daVinci completează chirurgia de mare finețe aducând beneficii importante atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, permițând o vizualizare detaliată și o manipulare precisă a structurilor fine ale rinichiului.
„Aceasta este una dintre cele mai provocatoare operații în urologie. Necesită o planificare precisă și o echipă experimentată. Utilizarea robotului daVinci ne-a permis să lucrăm cu o acuratețe extraordinară, minimizând riscurile și timpul de recuperare al pacientului”, a declarat dr. Sorin Pătrăscoiu.
O recuperare rapidă și completă
Pacientul a fost externat la doar trei zile după operație, cu un prognostic excelent. „Sunt recunoscător întregii echipe medicale pentru profesionalismul și atenția oferită. Decizia de a veni în România, la Spitalul Memorial Băneasa, s-a dovedit a fi cea mai bună pentru mine. Din partea mea, spitalul și echipa medicală au un 10.”, a spus Marius.
Dr. Pătrăscoiu, medic urolog cu peste 200 de intervenții similare în portofoliu, încurajează pacienții să ia în considerare centrele medicale din țară: „Astfel de operații complexe sunt realizate la standarde internaționale și în România. Nu este nevoie să plecați în străinătate pentru tratament.”
Screeningul – esențial pentru depistarea precoce
Tumorile renale afectează frecvent persoane fără simptome specifice și sunt descoperite adesea întâmplător. În România, doar o treime dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii incipiente, când vindecarea este posibilă în peste 90% din cazuri.
„Screeningul este esențial. O simplă ecografie o dată la doi ani poate salva vieți, mai ales pentru fumători, care ar trebui să facă controale anuale și evident să renunțe la acest viciu autodistructiv”, a subliniat dr. Pătrăscoiu.
Articol susținut de Spitalul Memorial