Sari direct la conținut

Diplomații americani din Moscova au cerut să fie vaccinați cu Sputnik V – presă

HotNews.ro
Vaccinul Sputnik V, Foto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul Sputnik V, Foto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Diplomații americani din Moscova au cerut doze din vaccinul rusesc Sputnik V din cauză că nu primesc vaccinuri contra Covid-19 din SUA, scriu Washington Post și Moscow Times.

Potrivit unor surse al Washington Post, la această situație ”umilitoare” s-a ajuns din cauză că Statele Unite nu va reuși să se țină de cuvânt și să le livreze doze fabricate în SUA în viitorul apropiat.

”Washingtonul are ca prioritate lucrătorii din țară, fără vreun plan real pentru noi restul, în timp ce ei eu acces la servicii medicale americane”, a spus un înalt diplomat.

Ministerul de externe rus a confirmat vineri că a invitat misiunile diplomatice străine în campania de vaccinare cu Sputnik V, potrivit agenției de știri RIA Novosti.

Departamentul de Stat american a primit doar 73.000 de doze de vaccin de producție SUA din cele 315.000 cerute. Primele două tranșe au mers la oficiali americani și angajați ai misiunilor din Afganistan, Irak, Somalia, Mexic, Turkmenistan și Africa de Vest. A treia tranșă va merge la misiunile americane din estul și sudul Africii.

Rusia a desfășurat o campanie masivă de propagandă pentru Spunik V, considerat de unii o armă geopolitcă a Kremlinului, circa 30 de țări aprobând deja utilizarea acestuia. Potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet, Sputnik V are o eficiență de peste 91%.

Washington Post scrie și că Departamentul de Stat nu recomandă celor 75.000 de angajați ai săi să facă vaccinuri care nu sunt aprobate de OMS sau de CDC, dar le permite să ”ia propriile decizii în privința sănătății”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro