Sari direct la conținut

Director CIA: Putin va lansa o contraofensivă în Kursk / De ce lupta va fi una dificilă pentru ruși

HotNews.ro
Director CIA: Putin va lansa o contraofensivă în Kursk / De ce lupta va fi una dificilă pentru ruși
Soldat rus pe frontul de la Kursk Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin va lansa o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forțele rusești vor avea parte de „o luptă dificilă”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen, potrivit Reuters.

Cohen a spus la o conferință a industriei securității naționale că rămâne de văzut care va fi importanța incursiunii ucrainene, care a a jus să ocupe cel puțin 777 km pătrați din provincia rusă.

Forțele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk pe 6 august prin frontiera de vest a Rusiei, într-o ofensivă surpriză care continuă.

Putin va lansa o contraofensivă în Kursk, dar lupta va fi dificilă, spune Cohen

Deși Kievul a afirmat că nu intenționează să anexeze zona pe care a cucerit-o, trupele ucrainene construiesc linii defensive și se pare că intenționează să păstreze „o parte din acest teritoriu pentru o anumită perioadă de timp”, a declarat Cohen la Summitul privind serviciile de informații și securitatea națională.

„Putem fi siguri că Putin va lansa o contraofensivă pentru a încerca să recupereze acel teritoriu”, a spus Cohen. „Cred că așteptările noastre sunt că va fi o luptă dificilă pentru ruși”.

Putin, a spus el, „nu numai că va trebui să se confrunte cu faptul că acum există o linie de front pe teritoriul rusesc pe care va trebui să o rezolve, dar va trebui să se descurce și cu reverberațiile în propria sa societate a faptului că au pierdut o bucată din teritoriul rusesc”.

Succesul Ucrainei în Kursk „are potențialul de a schimba dinamica” conflictului „un pic în viitor”, a continuat el fără a explica ce înseamnă asta.

„Costuri extraordinare” pentru progresele rusești către Pokrovsk

Ucraina a revendicat capturarea a 100 de așezări în incursiunea sa în regiunea rusă Kursk, în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în estul regiunii Donețk.

Cohen a afirmat că Rusia a făcut aceste progrese „cu costuri extraordinare” în ceea ce privește trupele și echipamentele și „ar putea sau nu” să captureze orașul Pokrovsk, un centru logistic ucrainean cheie.

„Dar, până la urmă, nimic din toate acestea nu schimbă situația în sens strategic” pentru ruși, a continuat el.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog, dar că Kievul trebuie să aibă o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi.

Putin a declarat că orice acord trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, care ar lăsa Rusia în posesia unor părți substanțiale din patru regiuni ucrainene, precum și din Crimeea.

Ucraina susține că controlează mai mult de 1.200 km pătrați din regiunea Kursk.

INTERVIURILE HotNews.ro