Sari direct la conținut

Discursul unei șefe de promoție la finalul liceului: „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea”

HotNews.ro
Ceremonia de absolvire de la Colegiul „Mihai Viteazu” Ineu, Foto: Facebook
Ceremonia de absolvire de la Colegiul „Mihai Viteazu” Ineu, Foto: Facebook

Iulia Coțuba, șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazu” din Ineu a subliniat din debutul discursului că nu va fi unul „clasic de mulțumire și celebrare”, ci „unul sincer care reflectă în mod real experiențele mele”. Ea nu a ezitat să critice direct sistemul de educație, subliniind că „școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi”. Discursul său a fost publicat pe rețelele de socializare și a devenit rapid viral.

„Mă numesc Coțuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă!”, a început eleva discursul, potrivit unui transcript al discursului publicat de Edupedu. „Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, continuă ea.

Despre cei 12 ani petrecți în școală, ea spune că i-a petrecut „învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut”. „Am dobândit la cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, spune tânăra.

„Ce m-a învățat școala?”, întreabă absolventa. „Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, răspunde ea.

Ea face referire și la modul în care este văzută școala în societate, prin faptul că „performanțele noastre (nr. ale elevilor) sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor”, în timp ce „eșecurile ne sunt puse în cârcă”.

„Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”, continuă tânăra, care transmite audienței că ește conștientă „că acest discurs deranjează”, dar speră că prin el face „un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”.

În final, ea subliniază că nu va mulțumi sistemului, ci doar unor profesori care au făcut totul pentru elevi.

„În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”, conchide Iulia.

Discursul elevei din Ineu s-a viralizat rapid pe Facebook unde a strâns peste un milion de vizualizări și a generat mii de reacții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro