Dmitri Medvedev respinge propunerea lui Zelenski de schimbare a unor teritorii drept „nonsens”

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia a demonstrat că poate obține „pacea prin forță”, inclusiv prin atacurile cu drone și rachete care au lovit Kievul miercuri, relatează Reuters.
El a calificat miercuri drept „nonsens” propunerea Kievului de a face schimb de porțiuni de teritoriu rusesc pe care le deține în schimbul părților din Ucraina controlate de Moscova.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că intenționează să ofere Rusiei un schimb direct de teritorii pentru a contribui la încetarea războiului.
Medvedev, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a declarat că Moscova a demonstrat că poate obține „pacea prin forță”, inclusiv prin atacurile cu drone și rachete care au lovit Kievul miercuri.
Rusia controlează circa 20% din Ucraina, adică peste 112.000 de kilometri pătrați, în timp ce Ucraina controlează aproximativ 450 de kilometri pătrați din regiunea Kursk din vestul Rusiei, conform hărților din surse deschise care prezintă situația de pe câmpul de luptă.
Marți, Volodimir Zelenski a precizat că, dacă președintele SUA poate convinge Moscova să negocieze încetarea ostilităților cu Kievul, este dispus să discute cu privire la teritoriile ocupate.
„Vom schimba un teritoriu pentru altul”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu publicat marți de The Guardian publicat marți.
Kievul va ceda o parte din regiunea Kursk pe care a cucerit-o după incursiunea surpriză din august în Rusia. În schimb, Zelenski a refuzat să precizeze care sunt zonele ocupate de Rusia pe care Ucraina le-ar cere în schimb.
„Nu știu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”, a spus liderul de la Kiev.
Trump a declarat în repetate rânduri că intenționează să pună capăt rapid războiului. După preluarea mandatului, președintele american a afirmat că a făcut deja progrese în acest sens în conversațiile cu președintele Vladimir Putin. Administrația americană admite, totuși, că ambele părți vor trebui să renunțe la ceva pentru a pune capăt conflictului.