Doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA. Peste 1600 de accidente au fost făcute anul acesta de șoferi fără RCA. Cu câți bani s-au ales victimele
Peste 2300 de dosare de daună au fost deschise anul trecut în urma accidentelor produse de șoferii care au circulat cu mașini fără asigurarea auto obligatorie RCA, iar despăgubirile plătite au depășit 20 de milioane de euro, arată datele comunicate la solicitarea HotNews.ro de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Victimele unui astfel de accident trebuie să se adreseze către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
Despăgubirile sunt plătite dintr-un Fond național de protecție, la care contribuie toți asigurătorii autorizați să vândă RCA, care este gestionat de Biroul asigurătorilor auto.
Accidente cu mașini fără RCA: Depăgubiri de peste 17 milioane de euro în primele nouă luni din 2024
În primele nouă luni din acest an, Biroul asigurătorilor auto a deschis 1610 dosare de daună pentru accidente produse de șoferi care au condus mașini fără asigurare RCA.
Valoarea despăgubirilor plătite din Fondul național de protecție a fost de 87,2 milioane lei (peste 17 milioane de euro) în perioada menționată, arată ASF.
Pericolul lipsei RCA – invocat în decizia Guvernului de a prelungi plafonarea prețurilor RCA
În motivarea prelungirii cu încă 3 luni a plafonării prețurilor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a invocat printre altele chiar pericolul accidentelor cu mașini care nu sunt asigurate RCA.
„Lipsa asigurării RCA a conducătorilor auto vinovați conduce la obligația de plată a despăgubirilor din Fondul național de protecție pentru daunele produse de vehicule neasigurate, crescând astfel nevoia de finanțare a acestuia, măsură ce are ca efect creșterea contribuțiilor la acest fond”, a atenționat ASF.
Creșterea contribuțiilor la acest Fond de protecție poate fi transferată de asigurători în prețurile finale la polițele de asigurare auto, care sunt momentan plafonate de Guvern din primăvara anului trecut, după falimentul Euroins.
Doar șapte din zece mașini înmatriculate în România au RCA
Un alt motiv invocat pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA a fost o scădere a gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România.
Parcul auto din România avea peste 10,5 milioane de mașini la 30 iunie 2024, din care doar 7,5 milioane de mașini erau asigurate RCA, reprezentând un grad de cuprindere în asigurare de aproximativ 71,02%, potrivit datelor ASF.
Autoritatea spune că ulterior, la 1 octombrie 2024, numărul vehiculelor asigurate RCA a crescut la peste 7,6 milioane de mașini asigurate.
Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei în anul 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA.
Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.