Doctorand roman la MIT: Care este elementul central al sistemului american de invatamant
Andreea Bodnari este doctoranda la MIT si a absolvit cu Bachelors of Science de la Worcester Polytechnic Institute. In Romania, a absolvit liceul „Stefan cel Mare” din Suceava, profilul matematica-informatica, intensiv engleza. Elementul central al sistemului american de invatamant este „Onestitatea. In facultatea americana este de neconceput sa iti asumi munca altcuiva, sa copiezi o tema, sa cauti pe internet eseul de care ai nevoie”, a povestit pentru HotNews.ro Andreea Bodnari, intr-o relatare despre conditiile de studiu din SUA.
Citeste scrisoarea integrala a Andreei Bodnari, doctoranda la MIT:
„De ce am plecat
M-am decis la sfarsitul clasei a XI-a ca ar fi bine sa imi dau examenele necesare admiterii la o facultate din USA (examenele acestea fiind SAT 1 si 2, si TOEFL). Nu eram inca 100% decisa ca vreau sa plec atat de departe de Romania, insa modul mizerabil in care s-a desfasurat BAC-ul a pus pecete decizie mele. Imi doream sa studiez intr-un sistem mai corect, in care nu contau banii din contul parintilor si in care aveam sansa de a imi face o cariera prin munca proprie.
Am absolvit liceul „Stefan cel Mare” din Suceava, profilul matematica-informatica, intensiv engleza. Aici, in SUA, am absolvit cu Bachelors of Science de la Worcester Polytechnic Institute. Sunt in prezent doctoranda la MIT (Massachusetts Institute of Technology).
In America sunt numeroase facultati de prestigiu, atat pe domeniu real, cat si pe domeniu uman. Este mult mai greu sa intri la o facultate de elita, insa daca obtii rezultate foarte bune in cercetare pe timpul facultatii, indiferent de facultatea la care mergi, ai sanse marite de a te transfera sau de a intra la un master sau doctorat la o scoala de elita. Am spus ca este mult mai greu sa ajungi la o facultate de elita din prima, insa nu este imposibil. Multi olimpici romani sunt aici in America la studii si au fost acceptati cu bursa la facultatile dorite de ei.
Taxele de scolarizare difera in functie de facultate. Costurile de cazare difera in functie de locul unde este situata facultatea – este mult mai scump sa traiesti in Boston decat in alte zone ale Massachusetts-ului. Insa partea frumoasa este ca facultatile incearca sa te ajute sa iti permiti studiile. Sunt multe burse oferite de facultati sau de alte organizatii si multi dintre romanii care ajung in America au obtinut asemenea burse. Website-urile facultatilor prezinta informatii folositoare pentru cei care sunt interesati sa aplice.
Despre cursuri si modalitati de predare
Cred ca intreg sistemul educational din America e diferit fata de cel romanesc. In primul rand se pune mare accent pe lucrurile practice, pe demonstratii. Profesorul incearca sa isi convinga studentii ca acele lucruri teoretice pe care le-a predat chiar sunt folositoare si in care domenii sunt folosite. Studentii din America nu primesc necesar o educatie mai profunda in timpul liceului, insa ei sunt mult mai civilizati, au mai bune abilitati de comunicare, stiu cum sa gandeasca o problema.
Legatura dintre profesor si studenti este destul de stransa; la sfarsitul fiecarui curs, profesorul le cere studentilor sa evalueze in mod anonim cursul respectiv. Feedback-ul dat de studenti este incorporat in design-ul cursului, pentru ca in anul viitor acel curs sa fie o experienta mai buna pentru studenti.
Tehnologia folosita in America este mult mai inaintata fata de cea folosita in Romania. In America, sistemul universitar primeste mult mai multa sustinere (financiara) de la guvern. Fiecare american se straduieste din rasputeri sa isi trimita copilul la o facultate buna, iar absolvirea de la facultate este o adevarata sarbatoare pentru intreaga familie. Sunt multe lucruri care difera intre cele doua sisteme universitare, poate chiar prea multe sa le putem discuta intr-un interviu.
In timpul facultatii, viata ta este scoala. Nu prea ai timp sa respiri, daca intr-adevar vrei sa ajungi departe si sa nu iti petreci toata viata ca student. La doctorat ai mai multa libertate in program, insa marea majoritate a timpului tau merge in cercetare.
Termenul de sesiune difera putin. La o facultate americana, profesorul decide cum vrea sa isi evalueze studentii si cat de des. Aici cursurile au teme cam in fiecare saptamana, iar numarul de examene variaza in functie de nivelul cursului (cursurile avansate au mai putine examene, dar teme mult mai aprofundate). Cam toate cursurile insa iti cer sa realizezi un proiect final, de obicei axat pe cercetare.
Colegii mei sunt din jurul globului. Tarile nord-europene sunt mai putin reprezentate, insa in rest cred ca am cate un coleg din fiecare tara de pe glob. Integrarea e normala, e chiar un proces dragut in care esti fascinat sa descoperi cultura fiecarei tari prin intermediul unui reprezentant.
Odata ajuns in America vei primi o educatie buna oriunde ai fi.
Am intalnit romani, desigur, chiar avem o asociatie de romani aici la MIT. Nu sunt eu in masura insa sa ma pronunt legat de nivelul lor de pregatire. E mult mai relevant sa ne uitam la rezultatele lor profesionale si academice – care sunt impresionante.
Elementul central al sistemului american de invatamant este Onestitatea. In facultatea americana este de neconceput sa iti asumi munca altcuiva, sa copiezi o tema, sa cauti pe internet eseul de care ai nevoie. Si cred ca mentalitatea aceasta este elementul esential in formarea unor caractere si a unor oameni foarte bine pregatiti profesional.
In prezent sunt doctoranda la MIT si nu mi-am facut prea multe planuri de viitor”.
Citeste si:
- Studenta romanca in Coreea de Sud: Suntem tratati de profesori drept adultii de maine. Toate temele si exemplele abordate sunt alese din realitatea curenta, nu din vremuri demult apuse
- Absolventa de master in Cinematografie la Universitatea Kingston din Londra: Despre taxe, costuri de intretinere, modalitati de predare si diferenta majora intre sistemul romanesc si cel britanic
- Masterand roman in Astronomie la Universitatea Helsinki. Victor Solea: Am lucrat la o sonda spatiala a ESA care urmeaza sa fie lansata catre Mercur in 2014