Sari direct la conținut

Doctoriță din Rusia acuzată că a numit „țintă legitimă” un soldat rus care luptă în Ucraina, condamnată la închisoare

HotNews.ro
Medic din Rusia condamnat la închisoare / Foto: TATYANA MAKEYEVA / AFP / Profimedia
Medic din Rusia condamnat la închisoare / Foto: TATYANA MAKEYEVA / AFP / Profimedia

Nadezhda Buyanova, născută în Ucraina, lucrează în Moscova ca medic pediatru. Ea a fost condamnată la cinci ani și jumătate de închisoare după ce a spus despre un soldat rus, tatăl decedat al unui pacient, că a fost o „țintă legitimă” a armatei ucrainene, scrie The Guardian.

Un tribunal rus a condamnat-o pe pediatră după ce mama unuia dintre pacienții săi a povestit în mediul online despre comentariile pe care le-ar fi făcut în timpul unei consultații.

Ea a fost acuzată, în luna ianuarie, că s-a referit la tatăl unui copil ca fiind o „țintă legitimă a Ucrainei” și că ar fi spus că Rusia este „vinovată” pentru război. Femeia este acum vinovată de „răspândirea de informații false” despre armata rusă.

Buyanova și-a susținut nevinovăția cu lacrimi în ochi. Ea a povestit că nu discutase despre război nici cu băiatul, nici cu mama acestuia. Avocații ei au susținut că femeia a fost ținta acuzațiilor din cauza originii sale ucrainene.

Nu există înregistrări audio din camera de consultație, iar procurorii s-au bazat pe mărturiile băiatului de șapte ani și ale mamei sale, Anastasia Akinshina. 

Primele acuzații împotriva lui Buyanova au fost publicate într-un videoclip, care a fost rapid preluat de presa din Rusia. „Nu voi lăsa să fie trecut totul cu vederea”, a spus mama copilului.

Un grup de medici ruși a scris o scrisoare deschisă în apărarea lui Buyanova, numind denunțul „o rușine”.

Rușii se tem să-și spună opiniile despre război

De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Moscova a adoptat o lege împotriva răspândirii de informații „false” pentru a reduce la tăcere criticii.

Cazul a devenit cunoscut în Rusia, iar șeful Comitetului de Investigații, a promis că se va ocupa personal de soluționarea lui. Un sondaj recent, citat de The Guardian, a arătat că până la 30% dintre ruși se tem să își exprime opiniile despre război, chiar și față de prieteni și familie.

În ultimele luni, autoritățile ruse au crescut numărul de persoane urmărite penal din cauza comentariilor împotriva războiului.

O publicație independentă de investigații din Rusia, Proekt, a estimat că autoritățile ruse au urmărit penal peste 116.000 de activiști în ultimii șase ani, depășind nivelurile de represiune politică din perioada liderilor sovietici Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro