Doctorul Vasi Rădulescu: "Salariile mărite nu-i vor opri pe unii medici din a accepta plicuri. S-a întipărit în genele multora"
”Îmi pare rău să vă spun, dar salariile mărite nu-i vor opri pe unii medici din a accepta plicuri. (…) Plicul și-a făcut imagine reprezentativă și s-a întipărit în genele multora”, scrie, într-o postare pe Facebook, Vasi Rădulescu, medic cardiolog și fondatorul leapșadesănătate.ro, un proiect de educație medicală în care toate materialele sunt scrise de medici și sunt destinate publicului larg.
Postarea lui Vasi Rădulescu pe Facebook:
„Îmi pare rău să vă spun, dar salariile mărite nu-i vor opri pe unii medici din a accepta plicuri.
Pentru mulți a devenit o acțiune banală. Unii nici nu mai apelează la carduri, le verifică pentru a fi siguri că au intrat banii acolo. Că sunt 6000 de lei sau 12.000, tot un drac, prea puțin contează. Plicul și-a făcut imagine reprezentativă și s-a întipărit în genele multora.
Apoi mai sunt apucăturile pacienților, care merg pe ideea că trebuie să dea ceva pentru a fi văzuți bine. Sunt teribil de mulți care gândesc așa, și salariile nu au nicio treabă cu mentalitatea lor, pentru că e rodul unor zeci de ani de conduite similare în orice segment al societății.
Un medic bun trebuie să aibă vocația binefacerii și moralitate, mai presus de orice. Au ajuns medici mulți care n-au de niciuna. Au ajuns pentru bani, prin orice mijloace, cât mai departe de salariul care este un bonus, nicidecum singura sursă de venit a muncii lor. E trist, dar acesta este sistemul medical în multe cazuri. Prea multe.
Te-ai aștepta să crească și respectul pentru pacienți. Ei, de unde? Tot vor exista unii care se vor crede zei, vor țipa la oameni, îi vor trata ca pe ultimele ființe de pe lumea asta, vor considera că sunt stăpâni absoluți peste secțiile lor. Asta indiferent de salariul dublat, pentru că el nu schimbă rapid niște apucături ticăloase.
Te-ai așteapta să dispară și orgoliile absurde. Dar de unde? Domeniul ăsta e plin de orgolii și lupte pentru ierarhii, putere, dincolo de orice urmă de bun simț sau normalitate. Unii se mănâncă între ei, se luptă ca chiorii, se ceartă tot timpul, trag pentru mai mult, mai mult, tot mai mult. Salariul e fum firav de paie.
Mi-ar plăcea să cred că lucrurile se vor îndrepta, dar e utopie. Avem nevoie de decenii bune pentru asta. Și nu cred că urmează niște decenii doar bune.”
Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai
Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joia trecută, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu.
Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca „foarte multe salarii să fie scăzute”. Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.
„Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 – 1.400 de lei”, a precizat Iulian Pope, care acuză un „haos general” în salarizarea din sistem.
Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane.
Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).
Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete vor scădea în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu aproape o lună. (Pe larg aici)
Citește și: