DOCUMENT Sondaj IRES, realizat în septembrie: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii
Un sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie arată că 70% dintre părinții copiilor de 12-18 ani, care au la dispoziție vaccin, nu doresc să își vaccineze copiii însă ar vrea ca aceștia să meargă la școală în format fizic.
Potrivit sondajului, făcut pe un eșantion de 1000 de părinți, cu o marjă de eroare +/- 3%, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre părinți sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați de perspectiva îmbolnăvirii cu COVID-19.
- De precizat că rata de infectare în București pe 29 septembrie – ultima zi a perioadei în care a fost realizat sondajul era de 6,33 la mie. Pe 8 octombrie, aceasta este de 12,24 la mie.
- Citește și: 77,5% dintre părinții care au răspuns la chestionarele Ministerului Educației NU vor să își vaccineze anti-COVID copiii, la școală
Ce arată sondajul IRES cu privire la vaccinarea copiilor
Principalele rezultate ale sondajului, potrivit analizei publicate pe site-ul IRES:
Descarcă aici documentul cu sondajul integral
Cât de îngrijorați sunt părinții de riscul îmbolnăvirii cu COVID-19
Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor cu vârsta de peste 12 ani se declară puțin sau deloc îngrijorați cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 a propriului copil în contextul începerii școlii în format fizic. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul tinerilor, a persoanelor cu un nivel scăzut de educație și a celor deja vaccinați.
Mai îngrijorați sunt respondenții în ceea ce îi privește pe alți membri ai familiei decât pentru îmbolnăvirea copiilor și este cea mai scăzută în ceea ce îi privește pe ei înșiși.
Mai mult de jumătate dintre părinți nu vor să știe dacă profesorii sunt vaccinați
6 din 10 părinți (62%) declară că nu cunosc dacă profesorii care predau copiilor lor sunt vaccinați și 58% spun că nu doresc să cunoască această informație.
Aproape 2 treimi (65%) dintre părinții care știu că nu toți profesorii din școala unde învață copilul lor sunt vaccinați se declară puțin sau deloc îngrijorați de faptul că profesori nevaccinați le predau copiilor lor.
Sunt mai puțin îngrijorați decât media părinții tineri, cei care au un nivel scăzut de educație și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.
3 din 10 părinți știu că în clasa în care învață copilul/copiii lor elevii nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, în timp ce peste un sfert dintre participanții la sondaj spun că o parte dintre colegii copiilor lor sunt vaccinați. 41% declară că nu cunosc această informație
Vaccinarea și testarea elevilor
16% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor a fost deja vaccinat împotriva COVID-19.
În proporții mai ridicate decât media îi regăsim pe părinții cu studii superioare, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe intervievații care sunt vaccinați.
Decizia vaccinării a fost luată în cazul a 16% dintre elevi de către copil, pentru 14% au hotărât părinții/ familia, iar în cazul a 70% dintre elevi vaccinarea împotriva COVID-19 a fost decisă de către copii împreună cu părinții lor.
O treime dintre elevii de peste 12 ani au fost testați, până în prezent, cel puțin o dată pentru COVID-19, iar 9% s-au infectat cu această formă a coronavirusului (amintim că sondajul a fost realizat în perioada 16-29 septembrie).
Proporția este mai ridicată în rândul elevilor care au părinți cu studii superioare, care locuiesc în mediul urban, care deja au fost infectați cu COVID-19 sau care s-au imunizat deja.
Școala în format fizic dar fără vaccinare, pentru 70% dintre părinți
Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt, până în prezent, vaccinați împotriva COVID-19 ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online.
17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online.
De ce nu s-au vaccinat 54% dintre părinți
46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19, 44% cu ambele doze. Motivul invocat de cei mai mulți (32%) dintre părinți care nu s-au vaccinat până acum (54%) este ”lipsa încrederii în vaccin”, ”frica de efectele adverse” ale vaccinului sau ”frica de moarte” este un motiv invocat de 12%. Alți 12% susțin că ”nu există virusul” ori sunt de părere că ”pandemia este o conspirație”, iar 6% spun că au contraindicații medicale.
Mai mult de trei sferturi (77%) dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze.
11% admit că ar putea exista factori care să îi determine să se vaccineze. Cei mai mulți dintre aceștia (25%) recunosc că s-ar imuniza dacă ar fi obligați, pe 11% i-ar determina dacă ar beneficia de mai multe libertăți, 9% ar fi convinși dacă ar avea certitudinea că vaccinul este sigur/ eficient, iar 9% de mai multă informație cu privire la vaccin.
8% dintre părinții nevaccinați spun că ar putea fi convinși de cineva. Medicii sau specialiștii în domeniul medical sunt cei care i-ar putea determina să se imunizeze pe cei mai mulți (45%), membrii familiei ocupă și ei un loc important (17%), fiind urmați de angajator (9%), preot (5%) sau prieteni (4%).
Ce cred părinții despre vaccinarea obligatorie în domeniul educației
Ipoteza vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale îi împarte în două tabere pe părinți:
· Profesori și personal din domeniul educației: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
· Medici și personal medical: 43% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 52% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
· Angajați din industria HORECA: 46% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 49% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
· Angajați din comerț: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă.
Fișa tehnică a studiului IRES:
- Volumul eșantionului: 1.032 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani
- Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
- Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%
- Perioada realizării anchetei: 16 – 29 septembrie 2021
- Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
- Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.