Sari direct la conținut

​DOCUMENTE 28 de candidați în cursa pentru cele 9 posturi din Consiliul ASF unde veniturile lunare ajung până la 14.000 de euro:

HotNews.ro
Sediul ASF, Foto: AGERPRES
Sediul ASF, Foto: AGERPRES

​​28 de candidați s-au înscris în cursa pentru cele 9 posturi din Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), autoritate care reglementează piețe de zeci de miliarde de euro și în care șefii au venituri lunare de până la 14.000 de euro. Actualul președinte al ASF, Leonardo Badea, și vicepremierul Viorel Ștefan, sunt principalii candidați susținuți de PSD, pentru funcția de președinte al ASF, pentru care s-au înscris alți cinci candidați. Au însă toți aceștia experiența profesională de minim 9 ani în domeniul financiar așa cum a fost definită de Curtea Constituțională în 2014, când numirile lui Victor Ciorbea și a lui Marian Sârbu în cadrul ASF au fost declarate neconstituționale?

  • Leonardo Badea, actualul președinte ASF, se laudă cu activitatea didactică, de cercetare și cu cărțile publicate pe teme financiare: 238 de citări în Google Scholar

Potrivit legii (OUG 94/2013), toți membrii Consiliului ASF ar trebui să aibă „o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor„.

O altă condiție este să nu ocupe funcţii de conducere în structurile sau organele de conducere, alese ori numite, ale partidelor politice.

În 2014, a fost un întreg scandal pe această temă, și după ce a fost sesizată Curtea Constituțională, numirile luiVictor Ciorbeași a lui Marian Sârbu în ASF au fost declarate neconstituționale pentru că nu au avut experiența profesională minimă de 9 ani în domeniul financiar.

  • Cazul Victor Ciorbea: De la ASF la Avocatul Poporului

Victor Ciorbea

Victor Ciorbea

Foto: Agerpres

În Decizia nr. 251 din 30 aprilie 2014 (vezi decizia atașată) Curtea Constituțională a constatat că Victor Ciorbea nu întrunea această condiție.

  • Victor Ciorbea a desfășurat activitate profesională în următoarele funcții, respectiv demnități, după caz: judecător, procuror, cadru didactic, avocat, primar general al Bucureștiului, prim-ministru al României, senator. Or, niciuna dintre aceste funcții, respectiv demnități nu poate fi de natură să susțină întrunirea condiției constând în „experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)”, textul legal circumstanțiind foarte precis și restrictiv domeniile de activitate cerute pentru ocuparea funcției de membru al Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, în considerarea specificului acestei autorități. Chiar dacă s-ar admite că înaltele demnități menționate antamează, prin natura lor, problematici care vizează domeniul financiar, astfel cum se încearcă a se acredita în CV, acestea au o sferă foarte generală, or, textul art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.93/2012 solicită o experiență specifică în materie, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare.„, se arăta în decizia CCR care a declarat că numirea acestuia ca numirea acestuia în funcția de membru neexecutiv al Consiliul ASF a fost nelegală.

Victor Ciorbea a fost nevoit să plece din ASF, iar acum este Avocatul Poporului.

  • Cazul Marian Sârbu: După decizia CCR a ajuns consilier al președintelui ASF

Marian Sarbu

Marian Sarbu

Foto: Agerpres

Câteva luni mai târziu, prin Decizia nr. 389 din 2 iulie 2014, Curtea Constituțională a constatat aceleași lucruri și în cazul lui Marian Sârbu, cel care, întrebat de HotNews.ro cum motivează faptul că ar avea cei 9 ani de experiență pentru numirea sa ca prim-vicepreședinte ASF, a spus: „Am fost 13 ani ordonator de credite!”

  • Curtea reține că atribuțiile funcțiilor, respectiv demnităților deținute de domnul Marian Sârbu sunt, cu precădere, cele de ordonator principal de credite în înțelesul dispozițiilor art.20 alin.(2) din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.597 din 13 august 2003, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „Ordonatorii principali de credite sunt miniștrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, conducătorii altor autorități publice și conducătorii instituțiilor publice autonome”. Însă experiența profesională a domnului Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu se circumscrie condițiilor prevăzute de art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.93/2012, astfel că nu are relevanță pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. Aceste dispoziții legale impun însă o condiție cu caracter obiectiv, obligatoriu să fie îndeplinită, anume o experiență profesională specifică în materie de minimum 9 ani, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare„, motiva Curtea Constituțională care a decis că numirea sa în funcția de prim-vicepreședinte, membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară a fost nelegală.

Marian Sârbu și-a dat demisia din ASF și a fost numit consul al României la Dubai, în Emiratele Arabe Unite. În 2015, Marian Sârbu a fost rechemat la cererea sa din postul de consul al Romaniei la Dubai, și s-a reintors în ASF pe poziția de consilier al președintelui de atunci al ASF, Mișu Negrițoiu. Marian Sârbu ocupă și în prezent poziția de consilier al actualului președinte ASF, Leonardo Badea.

  • Cine vânează acum funcția de președinte ASF: Principalii candidați, susținuți de PSD, ar fi actualul președinte ASF, Leonardo Badea, și vicepremierul Viorel Ștefan

Datele oficiale comunicate de Camera Deputaților la solicitarea HotNews.ro (vezi documentul atașat) arată că pentru funcția de președinte al ASF s-au înscris șapte candidați, astfel:

  • 1. Badea Leonardo – Președinte – membru executiv
  • 2. Micu Andrei-Răzvan  – Președinte – membru executiv  (sau Prim-Vicepreședinte sau Vicepreședinte)
  • 3. Sava Claudia Cătălina – Președinte-membru executiv(sau Prim-Vicepreședinte sau Vicepreședinte)
  • 4. Simionescu Adrian – Președinte – membru executiv
  • 5. Ștefan Viorel – Președinte-membru executiv
  • 6. Toia Radu – Președinte – membru executiv ( sau Vicepreședinte– membru executiv – Sectorul Instrumente și Investiții financiare)
  • 7. Ursache Mircea – Președinte – membru executiv (sau Vicepreședinte – membru executiv – Sectorul Instrumente și Investiții financiar)

1. Leonardo Badea și-a depus candidatura pentru funcția de Președinte – membru executiv în ASF.

Leonardo Badea

Leonardo Badea

Foto: AGERPRES

Leonardo Badea (vezi aici CV-ul său) este actualul președinte al ASF, numit la vârful ASF în vara anului trecut pentru perioada rămasă din mandatul lui Mișu Negrițoiu, înlăturat de la conducerea acestei autorități după scandalul tarifelor RCA. Anterior acestei numiri, Leonardo Badea a fost președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, fiind membru al Consiliului Național al PSD.

Ce experiență în domeniul financiar are acesta? Conform CV-ului său, în perioada 2008-2012 a fost Decan al Facultății de Științe Economice, în cadrul Universității ‘Valahia’ din Târgoviște. În 2012 a fost ales Prorector al acestei Universități.

În perioada 2012-2016 a fost Secretar al Comisiei de buget-finanțe, activitate bancară și piața de capital din Senatul României. În perioada 2015-2016 a fost președinte al Comisiei reunite de control a Curții de Conturi din Parlament, iar din 2016 până la numirea ca președinte ASF, în vara anului 2017, a fost președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților.

Contactat vineri, 26 octombrie, de HotNews.ro pentru a preciza cum motivează cei 9 ani de experiență profesională ceruți de lege pentru a ocupa funcția de președinte ASF, Leonardo Badea a transmis un document (vezi integral documentul atașat) în care trece în revistă activitatea sa didactică în domeniul finanțelor (inclusiv aceea de conducător de doctorate), cărțile publicate și activitățile de cercetare în domeniul financiar:

  •     „1. 2010 – prezent, Activitate de cercetător științificdomeniul financiar în cadrul Centrului de Studii și Cercetări Științifice în Contabilitate și Finanțe Universitatea Valahia din Târgoviște
  •     2. 2004-2009 Activitate de cercetător științific CCSE (Centrul de Cercetări şi Studii Economice), Universitatea Valahia din Târgovişte
  •     3. 2005-2013 Activitate ca director de proiect sau ca membru în echipa de proiect în proiecte de cercetare-dezvoltare în domeniul financiar-bancar.

2. Viorel Ștefan și-a depus candidatura pentru funcția de Președinte – membru executiv în ASF.

Viorel Stefan

Viorel Stefan

Foto: AGERPRES

Viorel Ștefan (vezi aici CV-ul său) este în prezent vicepremier în Guvernul Dăncilă. Ștefan este membru PSD încă din 1993, fiind senator al acestui partid în perioada 1996-2008. Din 2008 până în prezent a ocupat funcția de deputat PSD.

Ce experiență în domeniul financiar are acesta? Viorel Ștefan și-a luat doctoratul în economie în anul 2002 la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. Începând din anul 2000 până în prezent a activat ca președinte sau vicepreședinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senat și ulterior din Camera Deputaților.

Contactat de HotNews.ro a preciza cum motivează cei 9 ani de experiență profesională ceruți de lege pentru a ocupa funcția de președinte ASF, Viorel Ștefan nu a transmis un punct de vedere până la publicarea acestui articol.

3. Mircea Ursache și-a depus candidatura pentru funcția de „Președinte – membru executiv (sau Vicepreședinte – membru executiv – Sectorul Instrumente și Investiții financiar)

Mircea Ursache

Mircea Ursache

Foto: AGERPRES

Mircea Ursache, (vezi aici CV-ul său) este un fost membru PSD, în prezent vicepreședintele ASF pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, a fost numit în această funcție, la propunerea PSD, în noiembrie 2013. Anterior, acesta a ocupat mai multe funcții în cadrul unor instituții financiare, cea mai importantă fiind aceea de președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în anul 2009, când acesta era și membru PSD, conform declarației sale de interese de la acel moment.

  • Contactat vineri de HotNews.ro, Mircea Ursache a precizat că a fost membru PSD până în 2013, cand a fost numit vicepreședinte al ASF, și că are experiență în domeniul financiar încă din anul 1997.

Potrivit CV-ul publicat pe site-ul ASF Mircea Ursache a ocupat în perioada 1997-1999 funcția de consilier al președintelui Bancorex. Ulterior acesta a mai fost pentru anumite perioade de timp membru în consiliile de administrație ale Omniasig și Astra Asigurări, precum și președinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (în perioada 2007-2009).

4. Micu Andrei-Răzvan și-a depus candidatura pentru funcția de – Președinte – membru executiv (sau Prim-Vicepreședinte sau Vicepreședinte) în ASF

Micu Andrei-Răzvan (vezi aici CV-ul său) este în prezent președinte al Directoratului și director general al EximAsig (asigurător al cărui acționar majoritar este EximBank), poziție în care a fost avizat de ASF în luna noiembrie 2017, potrivit site-ului de profil 1asig.ro.

În 29 iunie 2017, ziarul Bursa scria că „ASF analizează situaţia preşedintelui Directoratului EximAsig, Andrei Răzvan Micu, după ce un acţionar i-a transmis, în luna martie, o sesizare privind faptul că acesta este urmărit penal, fiind în incompatibilitate cu funcţia.”

Potrivit CV-ului său, Andrei Micu activează de aproape 6 ani în EximAsig, în 2013 fiind numit membru al directoratului. În perioada 2010-2012 a fost Consilier al Ministrului Finanțelor Publice. În rest a mai fost vicepreședinte al ANRP (în anul 2009), și a ocupat poziții de consilier pentru afaceri europene în Ministerul de Finanțe și în Ministerul integrării Europene.

5. Adrian Simionescu și-a depus candidatura pentru funcția de Președinte – membru executiv în ASF

Adrian Simionescu (vezi aici CV-ul său) are fără doar și poate experiența cerută de lege pentru ocuparea acestei funcții în ASF. Simionescu este președinte și director general al Vienna Investment Trust (fosta Finans Securities) din 1998 până în prezent.

Potrivit CV-ului său, Adrian Simionescu este membru al Consiliului de Administrație al SAI Muntenia Invest din 2017 și până în prezent. Din 2013 și până în prezent este membru al Consiliului de Administrație al Depozitarului Central.

6. Sava Claudia Cătălina și-a depus candidatura pentru funcția de Președinte – membru executiv (sau Prim-Vicepreședinte sau Vicepreședinte)

Catalina Sava

Catalina Sava

Foto: AGERPRES

Sava Claudia Cătălina, soția lui Răzvan Sava, fostul primar interimar al Primăriei București, este în prezent director de supraveghere și control în cadrul ASF, anul trecut înregistrând venituri anuale de 456.798 lei, conform declarației sale de avere. Sava Claudia Cătălina a lucrat anterior în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), una dintre cele trei instituții prin a căror absorbție a luat naștere ASF.

7. Radu Toia și-a depus candidatura pentru funcția de Președinte – membru executiv ( sau Vicepreședinte– membru executiv – Sectorul Instrumente și Investiții financiare)

Radu Toia este în prezent consilier în cadrul ASF, dar ca și Sava Cătălina, și el este un vechi angajat în cadrul ASF. Radu Toia a fost director gereral în cadrul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), înainte ca această instituție să fie absorbită de ASF și o vreme a fost director și în ASF.

Consilierii ASF nu sunt obligați să-și publice declarațiile de avere, dar într-o declarație de avere din 26 mai 2014, la scurt timp după înființarea ASF, acesta apare cu funcția de director în ASF și cu venituri anuale de la CNVM și ASF în valoare de 218.583 lei.

Aceștia sunt în linii mari oamenii care vor să ocupe funcția de președinte ASF. În afară de aceștia mai sunt alți 21 de candidați pentru celelalte 8 posturi din ASF. (vezi lista completă în documentul atașat).

Mandatul Consiliului ASF, autoritate care reglementează piețe de zeci de miliarde de euro, expiră în data de 5 noiembrie 2018, iar marți, 23 octombrie, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru cele 9 funcții din consiliul ASF. numirile vor fi făcute de Parlament în baza algoritmului politic.

Din cele 9 poziții, PSD deține 6 poziții, ALDE ar avea 2 poziții, iar UDMR ar avea un post. PNL nu ar avea niciun cuvânt de spus în algoritmul noilor numiri, susțin sursele HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro