Sari direct la conținut

Doi consilieri ai președintelui și unul al premierului, audiați marți în Parlament după ce au fost propuși pentru posturi de ambasador

HotNews.ro
Doi consilieri ai președintelui și unul al premierului, audiați marți în Parlament după ce au fost propuși pentru posturi de ambasador
Nicolae Comănescu a fost propus ambasador în Țările de Jos - FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierii prezidențiali Sergiu Nistor și George Gabriel Bologan și Nicolae Comănescu, consilier în cancelaria premierului Marcel Ciolacu, sunt audiați marți dimineață de comisiile parlamentare după ce au fost propuși de Klaus Iohannis pentru posturi de ambasadori.

Ședința comună a Comisiilor pentru românii de pretutindeni și a Comisiilor pentru politică externă din cadrul Senatului României și a Camerei Deputaților pentru audierea candidaților a fost programată să înceapă la ora 09:00.

La propunerea MAE, au fost aprobate de președintele Klaus Iohannis șapte propuneri de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era sau urma să fie vacantă:

  • George Gabriel Bologan – Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta;
  • Sergiu Nistor – Republica Letonia;
  • Nicolae Comănescu – Regatul Țărilor de Jos;
  • Dan Stoenescu – Republica Islamică Pakistan;
  • Carmen Ileana Mihălcescu – Republica Elenă;
  • Radu Mihail Filip – Republica Orientală a Uruguayului;
  • Sena Latif – Republica India, Republica Populară Bangladesh și Republica Federală Democratică Nepal.

Pe 1 august, MAE a anunțat că a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României solicitarea de audiere a celor șapte candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României.

„Persoanele propuse sunt diplomați de carieră sau profesioniști cu experiență în administrația publică centrală, cu o vastă experiență profesională și care cunosc foarte bine specificul postului în care ar urma să-și desfășoare mandatul. Aceștia au toate premisele pentru a asigura reprezentarea României în plan internațional la standarde înalte”, se afirmă într-un comunicat MAE.

Cine sunt cei șapte propuși pentru posturi de ambasador:

Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta – George Gabriel Bologan. Este Consilier Prezidențial (Departamentul Politică Externă), din februarie 2024. Anterior, a fost Consul General al României la Milano (2012), Ambasador al României în Italia (2016-2022) și Ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024). Este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, și doctorand al Universității de Stat Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

Republica Islamică Pakistan – Dan Stoenescu. Este însărcinat cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, din septembrie 2021. Anterior, a fost ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni (2015-2016) și, în perioada 2017-2021, Ambasador al României în Republica Tunisia. Deține o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, din Marea Britanie (2005) și are un doctorat în științe politice acordat de Universitatea din București (2009).

Republica Letonia – Sergiu Nistor. Este Consilier Prezidențial (Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale) din ianuarie 2015. Anterior, a ocupat diverse poziţii în administraţia publică centrală: Director General al Patrimoniului (Ministerul Culturii, 1998-2000), Consilier al Ministrului Culturii (2005), Comisar al Guvernului României pentru Programul Sibiu CCE 2007 (2005-2008), Secretar General al CNR UNESCO (2008-2009), Secretar de Stat (Ministerul Culturii, 2012).

Republica Elenă – Carmen Ileana Mihălcescu. Este Consul general al României la Salonic, din 2023.  Începând cu 2000, a îndeplinit mai multe mandate succesive de deputat. Din această poziție, a exercitat, pe rând, funcția de Președinte al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic (2012-2016), de Vicepreședinte al Camerei Deputaților și Președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind situația copiilor dispăruți (2017-2020), respectiv, de Vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă (2020-2023).

Regatul Țărilor de Jos – Nicolae Comănescu. Este Consilier de stat pentru politică externă și afaceri strategice în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Guvernului Românieidin iunie 2023. Este diplomat de carieră, desfășurându-și activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din anul 2002, atât în Centrală, cât și în Serviciul Exterior. În perioada 2016-2021, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Republica Orientală a Uruguayului – Radu-Mihail Filip. Este purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și director al Direcției Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass Media din cadrul MAE, din iunie 2022. Anterior, a fost consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Ucraina și secretar II în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova. A fost consilier personal la Ministerul Justiției, unde a gestionat relația cu mass-media. A mai îndeplinit diverse funcții în administrația publică centrală și în mediul privat, preponderent în domeniul științific și de cercetare.

Republica India, Republica Populară Bangladesh și Republica Federală Democratică Nepal, cu reședința la New Delhi – Sena Latif. Este diplomat de carieră, cu o experiență de 19 ani. Este adjunct al șefului de misiune în cadrul Ambasadei României în Franța, unde, în perioada 2022-2023, a îndeplinit și funcția de șef de misiune (însărcinat cu afaceri a.i.). Anterior, a exercitat funcția de însărcinat cu afaceri a.i. al României în Columbia, acreditată și în Panama și Republica Dominicană (2018-2019); însărcinat cu afaceri a.i. în Argentina, acreditată și pentru Paraguay (2013-2015); adjunct al șefului de misiune la Buenos Aires (2015-2018).

INTERVIURILE HotNews.ro