Sari direct la conținut

Doi oligarhi ruși au pierdut procesele pe care le-au demarat contra Uniunii Europene

HotNews.ro
Mihail Fridman, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Mihail Fridman, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Doi oligarhi ruși și Depozitarul Național pentru Decontări din Rusia au pierdut miercuri contestațiile legale împotriva sancțiunilor Uniunii Europene impuse împotriva lor după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, transmite Reuters.

UE a impus mai multe runde de sancțiuni de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Acestea includ, printre altele, restricții comerciale pentru a reduce exporturile de apărare și alte exporturi către Rusia, precum și restricții asupra sectorului bancar rusesc.

Printre sancțiuni se numără și cele impuse lui Gennady Timchenko, un magnat rus și aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, și miliardarului Mihail Fridman.

Timchenko și Fridman făcuseră apel împotriva cererii UE de a-și declara fondurile sau resursele economice ca parte a sancțiunilor UE adoptate după invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, argumentele lor au fost respinse de Curtea Generală cu sediul în Luxemburg, a doua cea mai înaltă instanță din Uniunea Europeană.

„Necesitatea de a acționa pentru a contracara mecanismele juridice și financiare care facilitează eludarea măsurilor restrictive justifică astfel de obligații”, a decis instanța europeană.

Tribunalul UE a respins, de asemenea, un recurs al Depozitarului Național pentru Decontări din Rusia, care este echivalentul din țară al caselor de compensare Euroclear și Clearstream din Europa, similar și cu Depozitarul Central din România.

Cine este Mihail Fridman

Fridman a ajuns în atenția opiniei publice internaționale după ce s-a plâns în urma impunerii sancțiunilor că Occidentul a uitat de faptele sale bune și că a ajuns să trăiască la Londra cu doar 2.500 de euro lunar. Ulterior el a descris situația ca fiind „practic” un arest la domiciliu.

Deși el a denunțat de mai multe ori declanșarea invaziei rusești, o investigație publicată de Radio Europa Liberă anul trecut a arătat că diferitele sale companii din Rusia finanțează efortul de război al țării.

El s-a născut în Ucraina, și-a făcut averea în Rusia și s-a mutat apoi în Marea Britanie, locuind la Londra din 2015.

Fridman a declarat într-un interviu acordat agenției Bloomberg după declanșarea invaziei rusești și impunerea sancțiunilor occidentale împotriva sa că „am crezut sincer că suntem atât de buni prieteni ai lumii occidentale încât nu am putea fi pedepsiți”.

Oligarhul a amintit în acest sens „programul de burse Alfa are probabil sute de absolvenți, mulți dintre ei oameni de succes.”

Întrebat în luna martie a anului trecut de ce nu a plecat pur și simplu din Rusia și să fi vândut Alfa Group, întrucât făcuse deja o avere considerabilă, Fridman a răspuns că „nu este ușor să vinzi o companie atât de mare”.

De ce spune UE că i-a pus pe lista de sancțiuni

În justificarea listei de sancțiuni, UE a spus că Fridman „a reușit să cultive legături solide cu administrația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și este considerat a fi un principal finanțator rus și facilitator din anturajul lui Putin”.

„A reușit să dobândească active de stat prin conexiunile sale cu guvernul. În schimbul favorurilor făcute președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a obținut sprijin politic pentru afacerea sa și câștiguri financiare. Vladimir Putin a recompensat fidelitatea consorțiului Alfa Group față de autoritățile ruse oferind sprijin politic planurilor de investiții străine ale consorțiului Alfa Group”, potrivit documentului.

„Prin urmare, este un important om de afaceri care desfășoară activități în Rusia și un om de afaceri implicat într-un sector economic ce constituie o sursă substanțială de venit pentru Guvernul Federației Ruse, care este răspunzător pentru anexarea Crimeei și pentru destabilizarea Ucrainei. Acesta a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși răspunzători pentru anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei și a obținut beneficii de pe urma acțiunilor acestora. De asemenea, el a sprijinit acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a argumentat UE.

„Fridman și partenerul său de afaceri Petr Aven s-au implicat în eforturile Kremlinului în sensul ridicării sancțiunilor occidentale emise ca reacție la politica agresivă a Rusiei față de Ucraina”, s-a mai afirmat în document.

INTERVIURILE HotNews.ro