Sari direct la conținut

„Domnul Mang si doamna Mang l-au plagiat pe Chin-Chen Chang”. Caraghioslacuri si dovezi suplimentare – EPISODUL 2

Contributors.ro
Razvan Orasanu, Foto: Arhiva personala
Razvan Orasanu, Foto: Arhiva personala

Un vajnic reprezentant al carturarilor romani, profesor universitar doctor, cogeamite Ministrul Educatiei, sade infipt in jiltul lui Spiru Haret, scrutand departarea cu o privire de viezure. E increzator – clipeste rar, ardeleneste, mustacind sub mustata sura. In spate,nevazuti, niste cetateni de la partid ii bat in cuie pantalonii de demnitar, pentru a-l propti mai bine in scaun si a nu se da dus. Principiul in cercetare? Copy-paste. Principiul in viata? Cainii latra, caravana trece. Principiul in explicarea fraudei? Fraude exista, dar nu-mi apartin. Si de ce ar fi, vezi Doamne, o conspiratie impotriva lui? Oameni rai vor sa fure tarisoara – fix 219 milioane de lei, fix acum cand se vorbeste de un plagiat si fix in toiul scandalului mediatic. Carevasazica, este om cinstit! Carevasazica, jurnalistii il ponegresc pe nedrept, e lucratura politica. Se aud in fundal, suav, cateva viori…

Episodul 1 – Inceput de telenovela cu contributie japoneza

Spre deosebire de un David Hasselhof care alearga pe o plaja intinsa dupa Pamela Anderson sau un carismatic JR Ewing indesandu-si palaria de cowboy pe cap, domnul Mang nu pare a avea potential de erou de telenovela. Si totusi, aparentele inseala. Amestecul de sang-froid, privirea fixa si subversiunea politica pot fi si ele un cocktail exploziv. La fel cum pot fi plagiatura, minciuna si dezinformarea – in cote egale.

Stiti inceputul. A aparut doar un pitic din cei sapte care trebuiau sa apara cu Alba ca Zapada domnului Lazaroiu. Personajul ce graieste la microfon explica nu despre problemele Clujului, ce se vrea a fi condus din nou de de stimabilul domn – probabil in acelasi fel in care a fost condusa tara in ultimii ani. Nu se vorbeste macar despre problemele tarisoarei sau ale universului– ci despre un „plagiat 100%” de la Oradea. Dl Boc a devenit subit din specialist in, ahem, drept constitutional, specialist in ”Atacuri corelate asupra cifrului pe blocuri de tip RC5 si variantele simplificate din RC6” (un cititor ma informeaza ca „cifrul pe blocuri” inseamna ca cifrele nu vin unele dupa altele la „decriptat”, ci in blocuri intregi de 128 sau 256 de caractere). Or fi fost confudate cu imaginarele guverne Boc 5 si 6 sau o fi descifrat clujeanul Boc mesajele criptate temeinic, cu mestesug, de domnul Mang de la Oradea. Sau, vorba unui cantec cunoscut: Dupa blocuri suntem noi, sa ne-ntelegi mai bine/ Dupa blocuri suntem noi, care te facem pe tine” – aici erau blocuri de criptare si decriptare, nu blocuri gri. Ceva prezentat ca 100% „beton” se dovedea, intr-o prima etapa, a contine mai mult ham-ham politic decat ar fi fost cazul in argumentatia unui stimabil profesor universitar (doctor inginer nu a mai apucat sa ajunga, inainte de revolutie ajunsese doar la UTC) .

Esenta „ditirambicei” conferinte de presa: un articol publicat in 2003 la Craiova, dl Boc ne spune ca avem si „adresa de link”. Fostul premier mai citeste apoi, intr-un mod absolut savuros, in „ienglezeshte”, titlul lucrarii japoneze – stilul este cel consacrat prin „Sulaina cenal” si „aviara gripa”, daca va mai amintiti. Esenta e insa mai subtila: grija si durerea pentru sistemul educational romanesc. „E inadmisibil!” Domnul Mang va nega ulterior ca a trimis vreun material la Craiova – si nu a mancat nici usturoi. Se va demonstra ca e o exagerare ca dl Mang a plagiat 100% articolul, el a schimbat, de exemplu, titlul, tranformandu-l in „Cryptanalise aspects on the block ciphers or RC5 and RC6”. Acest „cryptanalise” nu vine de la Povestile din Cripta (Tales from the Crypt), celebrul serial horror, vine de la pocirea lui „cryptanalysis”, adica daca luam un dictionar „procedurile, procesele si metodele folosite pentru a traduce sau a descifra scrieri secrete, cum ar fi codurile sau cifrurile, in conditiile in care cheia nu e cunoscuta”. A mai facut ceva – in loc sa treaca Shimoyama, Takeuchi si Hayakawa a trecut Ioan Mang (ilustrul), Constantin Popescu si Erica Mang (sotia ilustrului) – alias Mang, Popescu si Mangafaua. (N.A : Inspiratia acestor trei cuvinte provine din titlul unui articol al lui Cristian Tudor Popescu. CTP e de parere insa ca Mangafaua este Corina-Adriana Dumitrescu – eu nu am scris inca pe acest subiect).

Parerea ministrului, intr-o emisiune TV? „ In tehnica, legea lui Ohm este una singura, nu poti sa o scrii altfel decat a fost data….Lucrarile stiintifice au doua parti, iar prima este cea teoretica….Am sa cer sa se verifice si sa spuna o comisie, o instanta daca e plagiat. In prima parte a lucrarii este descris pe scurt algoritmul”.

Episodul 2 – O confirmare japoneza si „durerea” domnului Mang

Pe linkul la celalalt articol, puteti vedea confirmarea originala a lui Shimoyama, venita nu cum spunea Boc din „adresa de link”, ci din contactarea autorului lucrarii originale de catre autorul acestui articol. Shimoyama confirma plagiatul, de la actualul loc de munca – laboratoarele Fujitsu. Cei de la Fujitsu produc insa si fotocopiatoare…

Dl Boc nu s-a sinchisit sa coroboreze impresiile, sa adune experti,sa prezinte neutru, sa contacteze autorii lucrarilor plagiate – iar in doua zile in Romania mii de oameni au devenit experti in criptografie. Ceva „evident” inca de acum cateva zile nu e „demonstrat 100%” decat dupa ce se va pronunta Academia, desi in momentul in care autorul operei originale se declara „foarte trist”, autorul operei alternative ar putea sa fie incercat de o palida remuscare sau sa ascunda pe undeva. Nu e si cazul domnului Mang. Lucrarea e plagiata, dar nu ii apartine.”Nu vedeti ca toate aceste lucruri se intampla pe internet, nu au aparut lucrarile scrise?”. Pauza pentru inca doua viori. Intr-o alta emisiune, explicatia e usor diferita „Mai pot fi situatii in care cineva crede ca-ti face un bine daca te pune coautor”. Adica l-a pus nevasta coautor fara sa stie? Sau va iesi Constantin Popescu, colegul domnului Mang, in rolul de Acarul Paun? Dileme…

Daca la audierile din Parlament dl Mang declara ca „nu are nicio emotie”, dupa doar doua zile spune altceva: „daca cei care stiu despre ce e vorba acolo si, mai ales, autorii mentionati in articol ma acuza de plagiat si obtin o decizie in acest sens, categoric ma retrag. Dar asa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme…”.

Cand a aparut autorul japonez, domnul Mang s-a declarat consternat ca s-a luat legatura rapid, „in cateva ore”. Legatura se luase in doua zile, iar contactul se stabilise, vorba unui coleg de partid al domnului Mang, pe Goagal, alias Google, prin aflarea adresei de email din subsolul articolului recuperat. Carevasazica, importa rapiditatea cu care s-a comunicat, nu confirmarea plagiatului intr-un mod destul de clar. Urmarind logica, daca se comunica mai incet, probabil plagiatul era evident. Intervine si Cristian Tudor Popescu cu un editorial de zile mari intitulat „Dupa Mangafa, a venit Mangul. Cine urmeaza?” propunand a i se da ocazia dlui Ministru sa isi explice opera stiintifica, in engleza, la o ora de maxima audienta . Stefan Vlaston reia legatura cu Shimoyama pentru a-i relata ce sustine Mang. Raspunsul japonezului de la Fujitsu, o extindere a raspunsului pe care mi l-a transmis mie, e ca studiaza „cryptanalysis” de 15 ani si ca „insistentele domnului Mang sunt complet gresite”. Vorbeste de „violari majore” ale standardelor academice si, crezandu-se probabil in Japonia, vorbeste de consecinte drastice.

Raspunsul domnului Mang? Fara sa aiba niciun tremurici pe vreun muschi al fetei, ameninta ca ii va da in judecata pe toti cei care il ameninta de plagiat. Cu alte cuvinte, vrea sa ii traga japonezului, duios, un cap in gura, pentru ca a indraznit sa ii confirme plagiatul cu numarul 1. Raspunsul intr-o alta emisiune, cu referire la aceeasi chestiune? „Legea lui Ohm e aceeasi” Deci, japonezul care citeste propria lucrare in oglinda cu cea a domnului ministru nu pricepe cum e cu algoritmul si cu legea lui Ohm, care in paranteza fie spus nu e pomenita in acest articol. Japonezul de asemnea da adresa conferintei stiintifice unde a trimis lucrarea originala (dati scroll pana in josul paginii, este penultima lucrare).

http://csrc.nist.gov/archive/aes/round2/conf3/aes3papers.html

Lucrarea sotilor Mang se poate gasi la adresa de mai jos (documentul 10)

http://ace.ucv.ro/sintes11/Volume2/4%20COMPUTERS%20ENGINEERING/

Domnul Mang sustine ca nu a trimis in viata lui o lucrare la Craiova. Pentru cei care stiu sa dea trei click-uri pe documentul PDF (dupa ce descarcati documentul, faceti right-click, click properties si apoi click pe PDF) pot afla

urmatoarele informatii utile pentru umanitate in general si pentru Academia Romana si Consiliul de Etica in special:

Author: ERICA MANG

Created: Wednesday, October 01, 2003, 12:30:32

Conspiratia se intinde: nu mai e doar axa Japonia-Taiwan-Craiova, ci continesi o stampila marca Adobe. Era mai corect sa fie la Caracal, decat la Craiova.

Domnul Ministru are ultimul cuvant, inainte de finalul acestui episod: „M-am gandit de multe ori la demisie, insa nu pentru ca m-as considera vinovat de plagiat, ci pentru ca este prea multa suferinta in jur”… Se aud doua viori…Suspine…Cade cortina.

Episodul 3 – Mega –confirmarea taiwaneza – cu elemente NOI

Dupa ce japonezu de la Fujitsu, in termenii perversului de pe Targu Ocna „i-a dat de l-a julit”, mai vin si trei taiwanezi harnicuti la inaintare, contactati pe email. CV-urile lor aduna zeci de jurnale in care sunt membrii,cercetatorul principal care a confirmat frauda avea peste 100 de articole scrise la activ plus un doctorat de la Universitatea Nationala Tsinghua, una dintre cele mai prestigioase universitati din Taiwan. Pentru a nu exista vreun dubiu, pun din nou cele doua articole, in comparatie, mai jos si reiau ideea ca toate chenarele cu rosu sunt facute de insusi cercetatorul plagiat, probabil in timp ce scotea fum pe urechi. Sarmanul de el, desi este la Departamentul universitatii Tunghai din Taichiung, Taiwan, din 1989, el abia a ajuns profesor asociat acolo. Dl Mang, in schimb, este profesor plin si, iata, ministru in Romania. Cred ca universitatea de la Oradea ar putea beneficia de un schimb de experienta: sa il cheme pe taiwanez in Romania si sa il trimita pe dl Mang in Taiwan. Pe termen nedeterminat.

Cat despre dragalasa lucrare, de aceasta data buclucasul domn Mang a inceput si el ca omul cu halci intregi abia de la mijlocul paginii intai, nu de la inceput, cum a facut in cazul anterior. In plus, de aceasta data a scris singur-singurel abstractul – spectatorul din ultimul rand care a ramas cu gura deschisa de uimire o poate inchide. Dl Mang continua, insista – toata sectiunea a doua a lucrarii, minus un rand jumatate de la inceputul sectiunii (vedeti? nu e identic!). Se continua, slabut de tot, cu un sfert de pagina din sectiunea a treia, intr-un bloc de toata frumusetea. Bloc de text copiat in integralitate, nu bloc de cifrare. Sectiunea a patra si ultima nu prezinta niciun fel de interes, este copiat doar primul paragraf, cheie, din ultimul sfert de pagina al lucrarii. Dl Mang nu a copiat si biografia autorilor de la finalul lucrarii originale, desi era interesanta, merita. Pacat. La finalul lucrarii, dl Mang mai pune si trei figuri de la el. Nu trei figuri de stil, pe astea le pune la televiziuni, cand discuta despre plagiat. Trei figuri care arata criptarea si decriptarea. Iata, deci, umanitatea si ilustrul jurnal care a publicat lucrarea s-a pricopsit cu o chestie originala, venita de la Oradea, scrisa in engleza.

Reactia domnului Mang? „Sunt atacuri politice.” Chu Hsin Ling, Chin Cheng-Chang si R.C.T. Lee sunt precis niste PDL-isti odiosi, din filiala Taiwan a partidului care iata, uneltesc chiar de pe alt continent la nefericirea domnului Ministru. Este, de asemenea o conspiratie ca Chin Cheng-Chang rimeaza cu Mang. Rimeaza si cu „zbang!” in caz ca dl ministru va fi zburat. Parerea premierului Ponta, din emisiunea „Dupa 20 de ani” de ieri? „Detest furtul si frauda”. O alta linie de aparare a ministrului este ca „aceste lucrari” (a folosit generic, pana acum nimeni nu l-a intrebat de cazul taiwanez, doar de cel japonez), aparand pe internet, nu sunt ale domniei sale. Probabil ca nu sunt nici ale sotiei, dar atunci de ce le-ar fi citat dansa la pagina 11 din 15 (pozitia 49 intr-o insiruire de lucrari), in 2008, intr-un document al universitatii care atesta mirobolantele capacitati de cercetare ale departamentului? Documentul ii apartine doamnei Mang, este pe website-ul universitatii (dar atasez documentul original mai jos in caz ca acest cuplu Copy-Paste va dori brusc sa isi scada, nu sa isi sporeasca contributia la stiinta pe care o au). Oare cum vor mai spune acum sotii Mang ca nu stiau si nici usturoi nu au mancat? Cred ca singura solutie pt. dl Mang este sa spuna ca si dna Mang este parte a conspiratiei, impreuna cu filiala PDL de Taiwan.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CGUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.uoradea.ro%2Fattachment%2F791672704232e82e41d0a31a6bc16159%2F7af1372f62b5cde9fa0815c3a47804c0%2F06_CCTIEA_2008-2011.doc&ei=SaquT6z0NYL28QORhcS_CQ&usg=AFQjCNHL0ZF8plDDhfOvZtbQQh6KTpBknA&sig2=ndFoEgWevBksXqAZXacEig

Bomboana pe coliva. Un cititor descurcaret imi sesizeaza lucrarea din 1995 prin care trei cercetatori dintre care unul afiliat Royal Holloway, Universitatea Londra, arata ca modalitatea de cifrare „imbatabila” propusa atat de cei trei taiwanezi, cat si de dl Mang poate fi rezolvata in mod „trivial” (banal)

http://www.isg.rhul.ac.uk/~sean/cr_dio.pdf

Ah, nu mai este. Doamna Mang obtine gradatie de merit, citand inclusiv aceasta lucrare in opera domniei sale (pagina 9/19, randul 6). Este superb!

http://www.uoradea.ro/attachment/791672704232e82e41d0a31a6bc16159/7e666262863409b7b0fbedcbae4f7656/Mang_Gerda_Erica_FAAC.pdf

Cade cortina. Se aude de data aceasta doar un sunet de contrabas.

Episodul 4 – Criptologul evreu

http://www.cs.technion.ac.il/~biham/

Un alt cetatean care merita, nu-i asa, un cap in gura pentru ca isi permite sa isi sustina drepturile de autor este dl Eli Biham, de la Universitatea din Israel, cel care nu doar scrie in clar despre plagiat, mai jos, dar a intrat in direct atat pentru B1 cat si pentru TVR sa afirme ca copy-paste-ul s-a facut dupa o varianta incorecta scursa pe internet, dl Mang fiind singurul om din lume care nu a depistat eroarea. E bine, totusica ministrul nostru, cel care sade pe jiltul lui Spiru Haret, are totusi ceva unic. Mai spune, suav ca „nu a luat legatura cu Eli Biham si nici nu stie cum ar putea sa o faca”. Raspuns: pe Google – dar nu trebuie cumva ca pretiosul nostru domn ministru sa se rataceasca, dintr-o regretabila eroare, pe Google Scholar. Oare suntem siguri ca nu mai gasim pe planeta cineva care plagiaza dupa o lucare incorecta? Poate o mai fi existand, totusi, unul. Cade cortina. Din nou un sunet de contrabas.

Episodul 5 – Plagiatul cu numarul….? Marfa noua !

Domnul Mang se mai rafineaza pe masura ce trece timpul si se mai descopera din viata si opera domniei sale. Mai jos, domnia sa evolueaza, ia „abstract”-ul (rezumatul de prezentare) intreg dintr-o lucrare si reuseste sa ia alte propozitii din o a doua lucrare (vezi mai jos) . Asta este, baieti, ceea ce numesc eu evolutie. Nu imi este clar un singur lucru: daca si aici, la acest „abstract” (rezumat de prezentare). Rezumatul de prezentare este copiat intr-atat de fidel, incat cuvintele „reconfigu-rable”, „offe-ring” si „capa-bility” sunt preluate exact cum au fost scrise in lucrarea initiala, desi in mod obisnuit se scriu legat, fara cratima.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro