Sari direct la conținut

Donald Trump, despre reconstrucția Gazei: O destinație „mai bună decât Monaco”

HotNews.ro
Donald Trump, despre reconstrucția Gazei: O destinație „mai bună decât Monaco”
Clădire din orașul Gaza distrusă de bombardamentele israeliene Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Candidatul republican la președinția Statelor Unite a făcut aceste comentarii în cadrul unui interviu acordat jurnalistului conservator Hugh Hewitt, care l-a întrebat dacă enclava de coastă, devastată de ofensiva militară de un an a Israelului, ar putea fi un alt Monaco „dacă ar fi reconstruită în mod corect”, potrivit Politico.

„[Gaza] ar putea fi mai bună decât Monaco”, a răspuns Trump. „Are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu, cea mai bună apă, cel mai bun totul”, a continuat fostul președinte american.

Trump, un fost dezvoltator imobiliar, a adăugat că „a fost acolo” și că era „un loc dur”, dar publicația americană The New York Times relatează că nu există nicio dovadă a unei vizitei făcută de Trump în Gaza ca președinte sau ca om de afaceri.

Un oficial din campania lui Trump a declarat pentru New York Times că fostul președinte s-a referit la Israel, unde Trump a mers când a fost președinte în 2017. Tot în timpul mandatului, Trump a ajuns în Ciiordania. Gaza a fost ocupată de Israel timp de decenii, dar nu a făcut parte din țară.

Afirmații similare a făcut în trecut și ginerele lui Trump, Jared Kushner, care a declarat în februarie că „proprietățile riverane din Gaza ar putea fi foarte valoroase”.

După un an de la ofensiva militară a Israelului, care a inclus atacuri aeriene și o invazie terestră, mare parte din Gaza a rămas în ruine, cu un sfert din clădiri distruse sau grav avariate, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși și cel puțin 75% din populația de 2,3 milioane a enclavei a fost strămutată. În aprilie, ONU și Banca Mondială au estimat costul reconstrucției infrastructurii critice din Gaza la 18,5 miliarde de dolari.

INTERVIURILE HotNews.ro