Sari direct la conținut

Donald Trump îl amenință pe Mark Zuckerberg cu închisoarea dacă redevine președinte

Donald Trump si Mark Zuckerberg la Casa Alba, Foto: Flickr
Donald Trump si Mark Zuckerberg la Casa Alba, Foto: Flickr

Donald Trump nu vrea ca Mark Zuckerberg să uite de disputa dintre ei și îl amenință cu închisoarea dacă va încerca să „fraudeze” alegerile din luna noiembrie, scrie Business Insider.

Candidatul republican la președinția SUA a formulat amenințarea într-un mesaj publicat pe rețeaua sa Truth Social despre „fraudatorii alegerilor” și l-a numit explicit pe fondatorul și CEO-ul companiei Meta, care deține platformele Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp.

„Ei nu au nicio rușine! Tot ce pot spune este că dacă voi fi ales președinte, noi îi vor urmări pe toți Fraudatorii Alegerilor la niveluri nemaiîntâlnite înainte, iar ei vor fi trimiși la închisoare pentru perioade lungi de timp”, a amenințat fostul președinte republican.

„Știm deja cine sunteți! NU O FACEȚI! ZUCKERBUCKS, aveți grijă”, a adăugat el, stâlcindu-i probabil intenționat numele lui Mark Zuckerberg.

Trump a făcut comentariile într-o postare mai amplă despre Safeguard American Voter Eligibility Act, un proiect de lege propus de republicani care ar obliga persoanele ce se vor prezenta la vot pentru alegerile din noiembrie să prezinte un document doveditor privind faptul că sunt cetățeni ai Statelor Unite.

Trump îi poartă ranchiună lui Zuckerberg din 2021

Faptul că Trump l-a numit explicit pe Mark Zuckerberg printre „fraudatorii” alegerilor se datorează foarte probabil faptului că atât republicanii, cât și democrații americani, acuză de ani de zile Facebook că manipulează rezultatele alegerilor prin modul în care algoritmii platformei ascund („shadowbanning”) sau promovează diversele postări și mesaje electorale ale politicienilor.

Însă disputa lui Trump cu Zuckerberg este și una de natură personală, fostul președinte republican criticându-l în mod repetat pe șeful Facebook după ce rețeaua de socializare, la fel ca restul marilor platforme social media din SUA, i-a suspendat contul după evenimentele ce au avut loc pe 6 ianuarie 2021, când Trump a fost acuzat că și-a incitat susținătorii să ia cu asalt Dealul Capitoliului pentru a împiedica Congresul să certifice victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

„Decizia Facebook este o insultă” pentru „75 de milioane de oameni care ne-au votat în 2020”, a spus fostul președinte la momentul respectiv, adăugând că gigantul social media „nu ar trebui să fie lăsat să scape” cu o astfel de formă de „cenzură”.

Câteva luni mai târziu, Trump a făcut comentarii umilitoare la adresa CEO-ului Facebook într-un interviu acordat Fox News.

Fostul președinte a spus că șeful Facebook obișnuia să vină la Casa Albă să îl „pupe în fund”

„El (Mark Zuckerberg) obişnuia să vină la Casa Albă să mă pupe-n fund. Iar eu îmi spuneam ‘oh, este super. Îl am pe conducătorul Facebook, care vine să ia masa împreună cu încântătoarea sa soţie’”, a afirmat Donald Trump într-un interviu acordat în septembrie 2021.

„Când te uiţi la ceea ce-mi fac mie şi ce le fac altor republicani, este pur şi simplu o nebunie. Dar aşa e lumea”, a declarat fostul preşedinte al Statelor Unite în faţa unor jurnalişti care chicoteau.

Un an mai târziu, el a denunțat în termeni furioși o dezvăluire făcută de Zuckerberg cu privire la o decizie a Facebook din timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din 2020.

Zuckerberg a vorbit într-un interviu acordat podcasterului american Joe Rogan despre faptul că Facebook a limitat temporar reach-ul unei povești despre datele de pe un laptop care i-ar fi aparținut lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, pe atunci contracandidat al lui Trump la alegerile prezidențiale americane.

Trump a acuzat Facebook de ingerință în alegeri „la un nivel care nu a mai fost văzut” în SUA

Zuckerberg i-a spus lui Rogan că povestea publicată de The New York Post despre laptop se încadra în categoria conținutului controversat, fiind suspectată că ar face parte din propaganda rusească, un lucru despre care reprezentanții platformei social media au fost avertizați.

Povestea publicată de cotidianul conservator le-a ridicat celor de la Facebook mai multe semne de întrebare privind autenticitatea sa, motiv pentru care platforma social media a limitat pentru câteva zile numărul de persoane la care ajunge în news feed.

Fostul președinte american a scris pe Truth Social, folosind majuscule într-o bună parte din text, că „FBI A ÎNGROPAT POVESTEA DESPRE LAPTOPUL LUI HUNTER BIDEN știind că, dacă nu o fac, Trump ar fi câștigat cu ușurință Alegerile Prezidențiale din 2020”.

„Aceasta este o FRAUDĂ masivă și INGERINȚĂ ÎN ALEGERI la un nivel care nu a mai fost văzut în țara noastră. REMEDIU: Declarați câștigătorul de drept sau, și aceasta ar fi soluția minimală, declarați Alegerile din 2020 iremediabil de compromise și organizați noi Alegeri, imediat!”, a adăugat Donald Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro