Sari direct la conținut

Presa internațională anunță că premierul israelian a discutat cu Trump despre situația din Gaza. Netanyahu neagă

HotNews.ro
Donald Trump si Benjamin Netanyahu, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Donald Trump si Benjamin Netanyahu, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Donald Trump, candidatul republican în alegerile prezidențiale din SUA, a vorbit miercuri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre acordul de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor, a relatat Axios, citând două surse americane, potrivit Reuters. Ulterior relatării, administrația premierului israelian a negat public că cei doi au vorbit miercuri.

UPDATE 13.40: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat joi informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi discutat cu o zi înainte cu candidatul republican la preşedinţia SUA Donald Trump despre un acord de încetare a focului în Gaza şi despre eliberarea ostaticilor, relatează Reuters.

„Contrar relatărilor din presă, prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu a discutat ieri cu fostul preşedinte Donald Trump”, a declarat joi biroul prim-ministrului israelian într-un comunicat.

Știrea inițială: Una dintre surse a declarat pentru Axios că apelul lui Trump a fost menit să îl încurajeze pe Netanyahu să accepte acordul, dar a subliniat că nu știe dacă acesta este într-adevăr ceea ce fostul președinte i-a spus lui Netanyahu. Campania Trump nu a comentat public.

La sfârșitul lunii trecute, Netanyahu a vizitat SUA și s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.

Egiptul, Statele Unite și Qatar au programat pentru joi o nouă rundă de negocieri privind încetarea focului în Gaza.

Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs rostit pe 31 mai. Washingtonul și mediatorii regionali au încercat de atunci să aranjeze acordul de încetare a focului în Gaza în schimbul ostaticilor, dar s-au lovit de obstacole repetate.

Hamas a declarat miercuri că nu va lua parte la o nouă rundă de discuții privind încetarea focului în Gaza, programată pentru joi în Qatar, însă un oficial informat cu privire la discuții a declarat că mediatorii se așteaptă să se consulte ulterior cu grupul islamist palestinian.

Washingtonul, cel mai important aliat al Israelului, a declarat că o încetare a focului în Gaza va reduce amenințarea în creștere a unui război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Riscul unui război mai amplu a crescut după asasinarea recentă a liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran și a comandantului militar Hezbollah Fuad Shukr în Beirut. Ambele au atras amenințări cu represalii împotriva Israelului.

INTERVIURILE HotNews.ro