Sari direct la conținut

Donald Trump se întâlnește cu Volodimir Zelenski, după mai multe zile în care l-a criticat și s-a îndoit că Ucraina poate câștiga războiul

HotNews.ro
Donald Trump si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in 2019, Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images
Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în 2019 Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Întâlnirea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, prima de când Trump și-a încheiat mandatul de președinte, va avea loc la 16.45 (ora României) la Trump Tower din Manhattan. Ea vine în contextul deplasării președintelui ucrainean în SUA pentru Adunarea Generală a ONU, relatează Reuters.

În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari, iar vicepreședinta Kamala Harris, contracandidata lui Trump în alegeri, și-a reafirmat sprijinul pentru Kiev și, într-o ofensă voalată la adresa lui Trump, l-a acuzat pe fostul președinte că nu a reușit să susțină aliatul est-european.

Înainte de a pleca de la Kiev, Zelenski și-a exprimat intenția de a le prezenta lui Biden, Harris și Trump „planul său de victorie” pentru a învinge Rusia. Însă printre obiectivele sale nespuse de vineri se va număra probabil și repararea relației sale cu Trump, care a fost uneori critic la adresa lui Zelenski.

În weekend, Zelenski a călătorit la o fabrică de muniții din Pennsylvania împreună cu guvernatorul democrat al acestui stat, Josh Shapiro, un aliat-cheie al lui Harris. Vizita a deranjat campania lui Trump și i-a înfuriat pe unii republicani din Congres, care au considerat călătoria drept o oprire de campanie, mai ales că Pennsylvania este un stat important pentru stabilirea câștigătorului alegerilor.

Trump, la rândul său, și-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski în ultimele zile. Luni, el a declarat că Zelenski dorește ca Harris să câștige alegerile, iar miercuri a numit Ucraina „moartă” și „demolată”.

În general, Trump a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia și a caracterizat ajutorul SUA pentru Ucraina drept o risipă de bani.

Încă de joi, persoane apropiate de Trump și de campania sa au declarat că o întâlnire părea extrem de improbabilă, deși fostul președinte se pare că s-a răzgândit în timpul vizitei lui Zelenski în SUA.

Întâlnirile dintre candidații la președinție și liderii străini au avut loc în timpul campaniilor electorale anterioare. În 2016, Trump și candidata democrată Hillary Clinton s-au întâlnit cu liderii din Egipt, Japonia și Ucraina în timpul Adunării Generale a ONU din acel an.

Dar astfel de întâlniri sunt totuși sensibile, deoarece legea limitează ceea ce candidații pot spune sau discuta în timpul acestor întâlniri.

Legea Logan din 1799 permite americanilor din afara guvernului să se întâlnească cu oficiali străini, dar limitează, de asemenea, capacitatea acestora de a negocia disputele americane.

INTERVIURILE HotNews.ro