Sari direct la conținut

Dosarul Crevedia a fost trimis în judecată. Cei doi patroni ai stației GPL sunt acuzați de trei infracțiuni

HotNews.ro
Ionut Doldurea, patronul statiei GPL din Crevedia, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ionut Doldurea, patronul statiei GPL din Crevedia, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii firmei care opera depozitul GPL care a explodat anul trecut în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, anunță miercuri, 12 iunie, Parchetul General într-un comunicat de presă.

Aceștia sunt acuzați că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia”.

Din cauza acestui comportament, spun procurorii, „au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori”.

Procurorii mai spun că Stîngă și Doldurea nu au luat măsuri legale de sănătate și securitate în muncă, „deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.”

De asemenea, cei doi mai sunt acuzați că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziția angajaților societății, care desfășurau activități lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat și nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată și afectată de vicii de funcționare, determinându-i în mod activ pe angajații societății să o utilizeze în procesul de transvazare”, situație care a facilitat producerea tragediei din 26 august 2023.

Procurorii au păstrat măsura sechestrului asupra a 63 imobile aparținând societății care deținea stația GPL și asupra a 8 imobile ce aparțineau celor doi patroni. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de către cei doi inculpați în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile.

Dosarul a fost trimis în vederea judecării către Judecătoria Răcari.

Un șir de nereguli care au condus la o tragedie

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă s-au aflat în arest din 6 septembrie și până în 29 noiembrie. Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii firmei ce opera depozitul GPL care a explodat anul trecut în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa au depus plângere penală împotriva a trei comandanţi ai intervenţiei, pe care îi acuză că nu au luat în calcul riscul producerii unor explozii și că nu au făcut o recunoaștere corespunzătoare a zonei.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Firma îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

Tragedia din 26 august 2023 a dus la decesul a cinci persoane, vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse parțial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro