Dosarul decontarilor ilegale de analize: Alti sase medici si asistente au fost arestati
- Redactia Hotnews
Curtea de Apel Bucuresti a arestat preventiv sase medici si asistente in cazul carora Tribunalul Capitalei a dispus, in 30 martie, cercetarea in libertate, in dosarul decontarilor ilegale de analize medicale, informeaza Mediafax.
In 30 martie, doua complete de judecata de la Tribunalul Bucuresti au dispus arestarea preventiva a 22 dintre cele 37 de persoane retinute de procurorii Parchetului Capitalei in dosarul decontarilor ilegale de analize medicale, alte 15 fiind lasate libere. Deciziile au fost contestate la Curtea de Apel Bucuresti.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a judecat vineri contestatiile formulate de sase dintre persoanele arestate, precum si recursul procurorilor in cazul altor 12 medici si asistente care in urma deciziei din 30 martie a Tribunalului Bucuresti au fost lasati liberi.
Instanta a respins recursurile formulate de Suleyman Memitanli (administratorul Uromed Center), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Alexandra Eremia (asistent medical la CityLab), Ana Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab) si Valentina Dragusin (asistent medical). Decizia este definitiva, astfel ca acestia vor fi cercetati in continuare in arest.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis in parte recursul procurorilor si au dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a sase medici si asistente in cazul carora Tribunalul Bucuresti a dispus in 30 martie cercetarea in libertate. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sergiu Mihai Barsan (medic cardiolog), Aurica Nimigean (asistent medical), Danuta Calin (asistent medical), Teodora Marin (asistent medical), Alexandru Cristian Vasile-Bugarin (medic de laborator la Uromed si apoi la CityLab) si Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator la Uromed).
Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a altor sase medici si asistente in cazul carora Tribunalul Bucuresti a dispus cercetarea in libertate, cu interdictie de a parasi tara. Astfel, vor fi cercetati in continuare in libertate Corina Pantazi (asistent medical), Dana Maria Buduluca (asistent medical), Melania Pandrea (asistent medical), Viorel Ordeanu (medic de laborator la Uromed), Sorina Crenguta Serboiu (medic specialist radiologie) si Mohamad El-Rifai (medic). Instanta i-a obligat pe cei sase sa nu exercite profesiile in baza carora au savarsit faptele de care sunt acuzati.
Un alt complet de la Curtea de Apel Bucuresti va judeca in 9 aprilie recursurile formulate de 16 medici si asistente, respectiv Marana Anda Iosup (medic de familie), Mihaela Pana (asistent medical), Rodica Lazar Contes (medic specialist pediatrie si ecografie), Semseddin Daskiran (administratorul CityLab), Monica Ursu (medic specialist obstetrica si ginecologie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Steluta Rodica Matei (medic), Mihaela Gheorghiu (medic), Anca Luisa Teleguta (asistent medical), Mihaela Liliana Ivascu (medic de familie), Muteba Kanda (medic), Maria Munteanu (medic), Monica Toca (medic), Mihaela Luminita Cristea (asistent medical), Mihai Stanciu si Kamal Osman.
Totodata, instanta va judeca in 9 aprilie recursul procurorilor impotriva deciziei din 30 martie de cercetare in libertate, cu interdictie de a parasi tara, in cazul altor trei persoane, respectiv Ileana Gheorghe (asistent medical), Teodora Popescu (jurist) si Luiza Ilioiu (operator calculator la Uromed).
In dosarul decontarilor ilegale de analize medicale sunt urmarite penal 42 de persoane, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare si, respectiv, dare de mita. In 29 martie, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au retinut 37 dintre cele 42 de persoane cercetate si au cerut instantei arestare lor preventiva pentru 29 de zile.
Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai laboratoarelor de analize medicale Uromed si CityLab a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, producand un prejudiciu de peste 500.000 de euro.
Medicii sunt acuzati ca au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a aproximativ 800 de persoane, din valoarea carora isi opreau 10%.
Unii membri ai retelei decontarilor ilegale de analize medicale cumparau de la alti medici sau asistente topuri de bilete de trimitere, denumite “kilograme”, pe care le falsificau, au notat procurorii in referatul in care au propus arestarea preventiva a 37 de persoane.
Totodata, procurorii au aratat in documentul citat ca medicii inculpati in acest dosar trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite in limbaj codificat “bilete extra”, “bomboane” sau “burti”.
Potrivit declaratiilor date de angajati ai laboratoarelor, fiecare medic trimitea zilnic in jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor “stiau ca biletele trimise catre Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le intocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor sa le intocmeasca”, sustin anchetatorii.
Din interceptarile efectuate in cauza rezulta ca unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice la instigarea administratorilor Uromed Center si Citylab.