Dosarul Hexi Pharma a fost închis și faptele declarate prescrise, dar statul român a rămas să plătească onorariile experților: 90.000 de lei
Statul român va plăti onorariile experţilor în dosarul Hexi Pharma, în care instanţa a constatat prescrierea faptelor inculpaţilor, potrivit News.ro. Onorariile vor fi plătite din bugetul Ministerului Justiţiei către mai mulți experţi consultaţi în dosarul în care compania Hei Pharma şi doi dintre directorii acesteia au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune, fals şi zădărnicirea combaterii bolilor. Un expert chimist şi două experte contabile au de încasat, în total, peste 90.000 de lei.
Conform soluţiei pronunţate definitiv de Curtea de apel Bucureşti în dosarul Hexi Pharma, trei experţi care au realizat expertize în acest dosar vor primi, în total, peste 90.000 de lei de la stat pentru expertizele făcute în dosarul încheiat cu încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, potrivit News.ro
Astfel, un expert chimist va primi un onorariu de 30.402 lei, în timp ce două experte contabile au de încasat câte 30.000 de lei, din fondul Ministerului Justiţiei.
Tot din fondurile Ministerului Justiţiei va fi plătit şi onorariul avocatului din oficiu pentru inculpata SC Hexi Pharma CO SRL, în cuantum de 942 de lei.
Sentinţa de fond pronunţată de Tribunalul Bucureşti, ale cărei prevederi au fost parţial menţinute de Curtea de Apel, prevede, în ceea ce priveşte cheltuielile judiciare către stat să fie plătite de către inculpaţi. Astfel, fosta directoare generală Flori Dinu şi fostul director de producţie Mihai Leva au de achitat câte 23.000 de lei fiecare cheltuieli judiciare, în timp ce Hexi Pharma are de achitat, conform sentinţei Tribunalului Bucureşti menţinute de Curtea de apel Bucureşti, 210.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Dosarul Hexi Pharma, închis definitivi; faptele s-au prescris
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care au judecat apelurile în dosarul Hexi Pharma, în care Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de fond, a pronunţat prima sentinţă în ianuarie 2019, a constatat prescrierea faptelor pentru care au fost trimise în judecată persoanele fizice şi firma inculpate în dosar.
Astfel, judecătorii au dispus încetarea procesului penal cu privire la compania Hexi Pharma Co SRL în ceea ce priveşte infracţiunile pentru care aceasta a fost deferită justiţiei, respectiv înşelăciune, uz de fals în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Şi în ceea ce priveşte persoanele fizice s-a constatat că pentru infracţiunile de care acestea au fost acuzate a intervenit termenul de prescripţie. În schimb, instanţa a stabilit că 14 unităţi sanitare trebuie să primească despăgubiri din partea companiei acuzate că a vândut dezinfectanţi diluaţi. Instanţa a desfiinţat şi avizele care au permis punerea pe bază a produselor biocide produse de Hexi Pharma.