Sari direct la conținut

Două misterioase structuri subterane au fost identificate în apropierea marilor piramide din Giza

HotNews.ro
excavare arheologică pe platoul Giza, Foto: David Melrose / Alamy / Alamy / Profimedia
excavare arheologică pe platoul Giza, Foto: David Melrose / Alamy / Alamy / Profimedia

​Două structuri artificiale, aflate la adâncimi diferite, au fost identificate în imediata apropiere a faimoaselor piramide din Giza, a anunțat o echipă de arheologi din Japonia și Egipt, într-un studiu publicat în revista Archaeological Prospection.

Cercetătorii descoperiseră în urmă cu mai mulți ani un cimitir situat în apropierea marilor piramide, iar de atunci studiile s-au concentrat în principal pe clădirile mortuare, cunoscute ca mastabale. Recent, aceștia și-au îndreptat atenția spre o zonă a cimitirului antic în care nu exista nicio construcție care să dateze din perioada faraonilor.

Iar surpriza a venit în momentul în care arheologii au folosit un sistem radar capabil să identifice structuri și anomalii subterane (GPR), precum și un sistem de tomografie cu rezistivitate electrică (ERT). Cu ajutorul celor două sisteme au identificat o primă structură în forma literei L, aflată la numai doi metri adâncime, despre care specialiștii susțin că este, în mod cert, una artificială.

Construcția măsoară circa 10×15 metri, iar conform autorilor studiului, aceasta ar reprezenta fie o structură de rezistență pentru o a doua construcție, una identificată la cinci metri adâncime, fie o intrare în aceasta. Cea de a doua structură are o suprafață de zece metri pătrați și coboară până la zece metri adâncime.

Arheologii rămân rezervați cu privire la originea celor două construcții subterane. Este cert că ele fac parte dintr-o amplă structură artificială, însă asupra naturii acesteia nu se poate decât specula în acest moment. Autorii studiului sunt de părere că doar o excavare arheologică a sitului poate descifra misterul, una pe care speră să o poată începe cât de curând.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro