Sari direct la conținut

Dr. Adela Șerban, de la Regina Maria, singurul medic din sud estul Europei care folosește noul ecograf Voluson cu inteligență artificială

Smile Media
Dr. Adela Șerban s-a supraspecializat în Marea Britanie în medicină materno-fetală iar acum lucrează în cadrul Rețelei Regina Maria, Foto: Regina Maria
Dr. Adela Șerban s-a supraspecializat în Marea Britanie în medicină materno-fetală iar acum lucrează în cadrul Rețelei Regina Maria, Foto: Regina Maria

​Datorită expertizei sale în domeniul medicinei materno-fetale, dr. Adela Șerban folosește în premieră în Sud-Estul Europei noua generație de ecografe Voluson, în cadrul rețelei Regina Maria.

Conform celor mai recente statistici, în prima parte a anului 2023, în România au venit pe lume aproximativ 70.000 de copii, cu aproximativ 30% la sută mai puțini decât în urmă cu 10 ani, când se nășteau 100.000 de copii în aceeași perioadă a anului. În același timp, cifrele arată și faptul că un cuplu din cinci din România se confruntă cu probleme de fertilitate. Însă progresele actuale din medicină, cum sunt tehnicile performante de fertilizare in vitro, testele genetice tot mai avansate, aparatura de vârf destinată monitorizării de precizie, inclusiv a sarcinilor cu risc, permit medicilor extrem de bine pregătiți să obțină sarcini acolo unde nu există speranță și să aducă pe lume bebeluși sănătoși.

În condițiile în care natalitatea este în scădere, iar unele sarcini se obțin tot greu, cu atât mai mult monitorizarea atentă a viitorilor bebeluși de către medici experimentați devine o prioritate. Și femeile din România au acces la specialiști de top și la tehnologie de ultimă generație pentru ca sarcinile atât de prețioase să decurgă fără probleme.

Unul dintre medicii români extrem de apreciați de către mămici, dar și de comunitatea medicală din străinătate, este dr. Adela Șerban, medic primar obstetrică-ginecologie, din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Dr. Adela Șerban s-a supraspecializat în Marea Britanie în medicină materno-fetală, domeniu în care tehnologia evoluează permanent și care le oferă medicilor și mamelor informații tot mai precise legate de sănătatea fătului.

Ecograful cu care lucrează dr. Șerban are softuri menite să ofere imagini extrem de precise ale fătului pe tot parcursul sarcinii. FOTO: CreaZYX

Datorită expertizei sale în domeniul medicinei materno-fetale, dr. Adela Șerban a fost desemnată clinical feedback opinion leader pentru a aplica tehnologia încorporată în noua generație de ecografe Voluson, ale producătorului de aparatură medicală General Electric.

Astfel, medicul din cadrul rețelei Regina Maria folosește în premieră în Sud-Estul Europei dispozitivul ecografic cu softuri menite să ofere imagini extrem de precise ale fătului pe tot parcursul sarcinii.

Dr. Adela Șerban face parte din noua generație de specialiști români care au ales să se întoarcă și să profeseze în România, după ce au încheiat stagii de pregătire în centre de referință din străinătate. Mai mult, cazuistica și expertiza medicilor români sunt deja comparabile cu cele ale colegilor din afara țării, femeile care aleg să devină mame în România beneficiind de servicii similare cu cele din Occident.

„Acest ecograf vine cu foarte multă inteligență artificială. Ce face acest ecograf este folosirea inteligenței artificiale în timpul scanării, în timp real. Această tehnologie ajută examinatorul pentru a identifica structurile normale, pentru a face măsurătorile și, practic, reduce foarte mult timpul pentru examinarea de rutină. Oferă astfel mai multă libertate și mai mult timp examinatorului ca să se ocupe de o malformație aparte, să discute mai bine cu părinții despre situațiile grave pot apărea uneori. Imaginea este una foarte clară, aproape tridimensională, și ne ajută să ne dăm seama de particularitățile fiecărui diagnostic”, explică dr. Adela Șerban, subliniind faptul că acuratețea imaginilor o ajută să vizualizeze mult mai bine structuri ale fătului altădată mult mai greu de examinat.

„Ecografele noi vin cu imagini spectaculoase. Practic, noi putem vedea ca la RMN capul fetal, fără a-l expune la radiații sau la sunete de frecvențe foarte înalte. Sunt anumite sonde, anumite programe cu care noi putem vedea mai bine dacă există o malformație, în special în trimestrul trei, când avem și oasele care s-au format deja. Dar la fel de bine putem vizualiza cordul, inimioara fătului. În trimestrul trei, ne putem trezi cu decompensări ale unor malformații și atunci, aceste ecografe vin cu un plus în ce înseamnă imagine și ajută medicul să pună un diagnostic foarte corect. Este un avans tehnologic foarte mare ce folosim la ora actuală și ce va fi folosit în medicina materno-fetală”, descrie beneficiile tehnologiei pe care o folosește în premieră în România dr. Adela Șerban.

Momentele-cheie când viitoarele mame ar trebui să apeleze la medicul specializat în medicină materno-fetală

De-a lungul cariereri sale, dr. Adela Șerban a examinat mii de viitoare mămici și le-a oferit cele mai precise informații cu privire la starea de sănătate a viitorilor bebeluși. De altfel, pentru ca totul să decurgă fără probleme, medicul recomandă ca nicio viitoare mămică să nu rateze cele trei examinări ecografice de morfologie fetală din cele trei trimestre de sarcină.

„În trimestrul întâi, facem screeningul pentru anomalii cromozomiale, screeningul pentru patologii materne, precum preeclampsia, restricția de creștere sau nașterea prematură, precum și pentru malformațiile de structură sau genetice pe care le poate avea fătul. Odată ce trecem de această etapă, urmează în trimestrul al doilea să facem morfologia de structură, anatomia fetală. Acolo, practic excludem malformațiile ce țin de structurile fetale, cum sunt malformația cardiacă, malformația creierului. Pot fi malformații de coloană, cum este spina bifida, malformațiile faciale, buza de iepure, gura de lup, malformații de schelet, de oase și alte patologii, hernia diafragmatică. Pot fi diferite malformații ce țin de structurile fetale și de dezvoltarea lor pe parcursul sarcinii până în trimestrul al doilea. Iar în trimestrul trei, examinăm diferite structuri, în special creierul fetal, care se dezvoltă ultimul, dar și diferite patologii cardiace ce pot apărea în acest trimestru. La fel, tot atunci verificăm starea de bine a lui bebe, wellbeing-ul fetal, când măsurăm fluxurile, creșterea fetală, estimăm greutatea la naștere ca să nu avem surprize. Aceasta este implicarea noastră ca medici de medicină materno-fetală pe parcursul sarcinii”, adaugă dr. Adela Șerban.

Sarcina și viitorul bebeluș presupun o muncă de echipă

Cele mai multe dintre sarcinile pe care le monitorizează dr. Adela Șerban decurg fără niciun fel de probleme. Însă există și cazuri când specialistul descoperă tulburări și afecțiuni fetale care necesită o monitorizare suplimentară. Multe dintre problemele fetale se pot trata cu succes intrauterin sau după nașterea bebelușului. Astfel, informațiile obținute în timpul sarcinii devin cruciale pentru ca echipa medicală formată din obstetrician, specialist în medicină materno-fetală și neonatolog să ia cele mai bune decizii medicale în privința mamei și fătului.

„Este cel mai emoționant moment când ascultăm prima oară inimioara unui făt, atât pentru noi ca medici, dar și pentru părinți. Dar este o responsabilitate din partea noastră, fiindcă în fiecare etapă de dezvoltare a sarcinii pot apărea anumite probleme, atât pentru mamă, cât pentru făt. Și din partea noastră implică foarte multe cunoștințe, foarte multă dedicare. După ce medicul de medicină materno-fetală dă un diagnostic și sarcina a ajuns la termen, noi putem comunica cu echipele care vor prelua bebelușul, că este neonatologia, că este echipa de pediatrie, pentru a îngriji mai departe patologia pe care o are bebelușul. Și, practic, ajutăm ca totul se decurgă în siguranță și să fie un rezultat bun atât pentru mamă, cât și pentru făt”, mai spune dr. Adela Șerban.

Unul dintre medicii neonatologi care îngrijesc bebelușii monitorizați timp de nouă luni de către specialiștii în medicină morfo-fetală este Alexandra Ulmeanu, cel mai tânăr membru al echipei din cadrul Spitalului Băneasa din București. Dr. Alexandra Ulmeanu poate oferi cea mai bună îngrijire micuților și datorită lucrului în echipă cu medicul obstetrician și specialistul în medicină materno-fetală.

Dr. Alexandra Ulmeanu subliniază faptul că îngrijirea micuților este o muncă de echipă. FOTO: CreaZYX

„Pentru noi, ca neonatologi, este foarte important să cunoaștem istoricul sarcinii, pentru că ne ajută foarte mult în pregătirea pentru momentul nașterii. În momentul în care mergem la sală să preluăm un bebeluș, medicul obstetrician ne informează cu privire la eventualele probleme din sarcină și atunci știm cum să ne pregătim pentru ca rezultatul să fie unul favorabil pentru nou-născut. În momentul în care apare o sarcină cu probleme, echipa trebuie să fie una complexă, atât în sala de nașteri, cât și ulterior. Este foarte important să știi că te poți baza pe colegi, diverse consultații interdisciplinare pe care poți să le aduci în spital, astfel încât să te ajute ca parcursul final să fie unul bun”, spune dr. Alexandra Ulmeanu.

La fel ca înainte de naștere, și după venirea pe lume a bebelușilor, tehnologia are un rol-cheie în ameliorarea, menținerea și monitorizarea stării de sănătate a acestora. Dr. Alexandra Ulmeanu subliniază faptul că îngrijirea micuților este o muncă de echipă, mai ales în cazurile mai grave, și că aceasta continuă și după ce bebelușii au fost externați.

„Vă pot da ca exemplu ce cazuri am avut în ultima perioadă. Au fost destul de multe malformații cardiace, și atunci când ai o malformație cardiacă, este foarte important să ai un medic cardiolog care să te ajute. Și noi avem în cadrul rețelei colegi care văd și nou-născuți și atunci ne pot ajuta cu aceste investigații încă din maternitate, astfel încât să ne ghideze cu tratamentul ulterior. Ne ajută foarte mult tehnologia, aparatura medicală, lucrurile sunt mult mai ușoare acum pentru noi”, completează medicul neonatolog.

Dacă vorbim de un bebeluș care a avut nevoie de intervenții suplimentare din partea unui neonatolog, lupta nu se oprește la externarea din maternitate. „Acești bebeluși au nevoie de îngrijiri suplimentare, de un follow-up foarte bine pus la punct, de controale periodice. Este foarte important să vedem și cum evoluează după. Din păcate, noi ne oprim în a vedea bebelușii ulterior, îi vedem doar în primele luni, mai ales copiii din Terapie Intensivă, însă, ulterior, părinții trebuie să găsească un medic pediatru care să-i ia în evidență pe cei mici, cu care să păstreze legătura pentru a face toate consultațiile periodice.”

Cazuri dificile cu final fericit

Specializată și în fertilizare in vitro, dr. Adela Șerban întâlnește paciente cu probleme de fertlitate și cupluri care caută soluții, după ani de încercări nereușite. Iar cu răbdare și multă dedicare, medicul reușește să aducă bucurie chiar și celor care nu credeau că vor putea fi vreodată părinți.

În final, implicarea este răsplătită din plin atunci când mamele își țin pentru prima oară în brațe bebelușii. Rememorând un caz recent, dr. Adela Șerban spune că, datorită progreselor din medicina reproductivă, cea materno-fetală și genetică, a reușit să obțină și să ducă la termen sarcine unei paciente cu șanse mici de reușită. În timpul examinărilor ecografice și genetice avansate, sarcina a ridicat anumite suspiciuni care au necesitat consultări cu specialiști din străinătate. În final, familia, susținută de echipa medicală, a decis păstrarea sarcinii obținute atât de greu, iar finalul a fost unul fericit.

„Pacienta a avut o naștere foarte, foarte ușoară și fără surprize. De fiecare dată, ne sună și ne mulțumește pentru cum am avut grijă de sarcina ei. Uneori, poate ai o zi foarte grea, cu diagnostice dificile și când vine un «mulțumesc» sau un mesaj din acesta chiar îți aduce bucurie și te ajută să mergi mai departe!”, concluzionează dr. Adela Șerban.

Urmăriți mai multe despre noul ecograf cu inteligență artificială și cum este el integrat în urmărirea evoluției unei sarcini în acest video:

 

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII