Sari direct la conținut

Dr. Simona Filip: „Într-un organism afectat de obezitate, atât la femei, cât și la barbați apar tulburări hormonale, care pot duce la infertilitate. Operația bariatrică crește șansele de a avea copii”

Smile Media
Dr. Simona Filip, în timpul unei consultații, Foto: Regina Maria
Dr. Simona Filip, în timpul unei consultații, Foto: Regina Maria

​Kilogramele în plus nu sunt sunt doar o problemă de ordin estetic. Mai departe de accentul pe care societatea actuală îl pune asupra aspectului fizic, impactul greutății în exces asupra sănătății corpului este cel care ar trebui să ne ridice semnale de alarmă.

Obezitatea este o boală cronică și nu se rezumă doar la dorința de a mânca. Cu adevărat îngrijorătoare sunt limitele pe care aceasta ajunge sa le impună unei persoane afectate limite care au un impact profund asupra stilului de viață, a modului în care ne simțim și a activităților de zi cu zi.

Dr. Simona Filip, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică în Ponderas Academic Hospital explică: „O viață obișnuită pentru un pacient normoponderal poate fi complet diferită de cea a unei persoane care suferă de obezitate. Vorbim despre lucruri foarte simple, pe care le facem în fiecare zi fără să ne gândim la ele, dar care, pentru un pacient cu obezitate, devin cu adevărat inaccesibile.”

De la lucruri simple, precum imposibilitatea de a urca un etaj pe scări sau de a te lega la șireturi, pană la afecțiuni precum diabet zaharat de tip 2, hipertensiune, apnee, disfuncții hormonale, dar și depresie, obezitatea ajunge să afecteze o multitudine de aspecte ale vieții noastre.

Obezitatea poate fi cauza infertilității

Femeile care suferă de obezitate au șanse mult mai reduse de a rămâne însărcinate natural sau prin proceduri de fertilizare, motivul fiind schimbările hormonale care determină tulburări de ciclu menstrual, cicluri anovulatorii și receptivitate redusă a endometrului. De asemenea, femeile care au un exces ponderal crescut , se confruntă frecvent cu sindromul ovarelor polichistice, care este asociat cu infertilitatea.

În ceea ce îi privește pe bărbați, kilogramele în exces le cauzează frecvent tulburări hormonale, precum un nivel redus de testosteron și un risc crescut de probleme erectile. Odată cu creșterea gradului de obezitate, se reduce numărul de spermatozoizi și calitatea acestora (oligospermie și azoospermie), acest lucru favorizând infertilitatea.

Într-un organism afectat de obezitate, atât la femei, cât și la barbați apar tulburări hormonale și metabolice complexe, care pot duce la infertilitate. La femei, aceste dezechilibre determină probleme legate de menstruație, de ovulație saude receptivitatea endometrului, toate acestea favorizând infertilitatea. La bărbați, obezitatea duce la scăderea nivelului de testosteron, a numărului și calității spermatozoizilor și la infertilitate, adaugă dr. Simona Filip.

Chirurgia bariatrică oferă rezultate pe termen lung

Atunci când metodele conservatoare precum dieta sau sportul nu dau rezultatele dorite, chirurgia bariatrică poate fi soluția salvatoare pentru un proces de scădere ponderală sigur și cu rezultate care pot fi menținute pe termen lung.

„Tratamentul cu balon gastric și chirurgia bariatrică sunt recomandate de medicul specializat în tratamentul obezității. Fiecare pacient are profilul său unic, iar în timpul unui consult inițial sunt evaluate cauzele care au condus la excesul ponderal, inclusiv factorii ereditari, stilul de viață, bolile endocrine, indicele de masă corporală și nu numai. De asemenea, medicul va lua în considerare și ceea ce își dorește pacientul, pentru că există persoane care refuză din start anumite proceduri sau care își doresc să le încerce gradual – pornind întâi cu un balon gastric și ulterior ajungând la intervenție. Sunt situații în care recomandarea de operație se poate face încă de la început,dacă vorbim despre un exces ponderal important, deoarece realizezi că, în astfel de cazuri, măsurile non-invazive de pierdere în greutate au șanse foarte mici de reușită”, afirmă Dr. Simona Filip.

Un program dedicat fiecărui pacient bariatric

În cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică din Ponderas Academic Hospital, fiecare pacient bariatric intră într-un program dedicat, în cadrul căruia trece printr-o serie de etape – de la un pachet special de investigații și consultațiipreoperatorii care evaluează în detaliu starea pacientului, la perioada de internare, intervenție chirurgicală și supraveghere postoperatorie, urmată de o monitorizare pe termen scurt, mediu și lung.

Dr. Simona Filip: „Decizia de a recurge la acestă intervenție nu este una simplă, de aceea este important ca pacientul să se adreseze unui centru cu experiență în chirurgia bariatrică și metabolică, unde va primi toate informațiile de care are nevoie, de la medici chirurgi cu expertiză în acest domeniu. Acesta va întelege că are alături o întreagă echipă multidisciplinară cu experiență în tratarea pacienților cu obezitate. Pe lângă chirurgi, din această echipă fac parte medici imagiști, gastroenterologi, nutriționiști și diabetologi, cardiologi, pneumologi, anesteziști, endocrinologi, psihologi și ginecologi.”

Pentru pacienții cu obezitate, intervențiile chirurgicale aduc schimbări semnificative pe toate planurile – familial, social, profesional, psihologic și emoțional.

Dr. Simona Filip se bucură să îi revadă pe pacienți după intervenția chirurgicală :„Când vin la control, pacienții noștri emană bucurie, devin încrezători în ei înșiși, își schimbă garderoba, unii își schimbă jobul, își îmbunătățesc relațiile cu cei din jur. Mai mult decât atât, cei cu boli asociate obezității scapă de ele într-un timp scurt – nu mai au dureri de spate, nu li se mai umflă picioarele, nu mai iau tratamente pentru diabet sau hipertensiune. Întâlnesc adesea pacienți care regretă faptul că au amânat momentul intervenției, sunt ani din viața lor pe care i-au trăit cu multe kilograme și multă suferință, pe care nu îi mai pot avea înapoi. Dar vor câștiga alți ani prin obținerea unei greutăți normale și ameliorarea sau remiterea bolilor asociate.

De asemenea, un alt lucru încurajator este faptul că femeile tinere care suferă de infertilitate cauzată de obezitate, se bucură după operația bariatrică de normalizare a indicatorilor hormonali și sansele de a avea copii cresc. Una dintre pacientele mele cu obezitate morbidă si infertilitate a adoptat 2 copii, ulterior a apelat la chirurgia bariatrică, iar spre surprinderea ei, când nici nu se mai gândea la o sarcină, a trăit o minune – aceea de a rămâne însărcinata și de a naște un copil, iar acum își crește cu dragoste și bucurie toți cei 3 copii.”

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII