Dracul a castigat batalia cu Dumnezeu, in prima instanta. O parohie isi acuza enoriasii de rea credinta, pentru ca se opun construirii unei biserici intre blocuri
Biserica i-a dat in judecata pe locuitorii unui cartier care au refuzat sa semneze pentru construirea unui lacas de cult intre blocuri. Oamenii au castigat in prima instanta, dar preotul a atacat decizia in apel, spunand ca atat locatarii, cat si judecatoarea au fost de „rea-credinta”. Se intampla in Piatra-Neamt, unde preotul le-a explicat enoriasilor saptamana aceasta ca, asa „cum dracul isi baga coada peste tot, am intalnit si noi probleme in obtinerea autorizatiei de constructie datorita unor vecini care nu sunt de acord cu noua constructie”.
Problemele din cartierul nemtean au inceput dupa ce Consiliul Local a hotarat in 2011 sa concesioneze pe 49 de ani Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu titlu gratuit, un teren de aproximativ 600 de metri patrati situati intre 3 blocuri, in vederea construirii unei biserici. Parohia a inceput sa stranga semnaturi de la locuitorii blocului, acord necesar pentru a incepe constructia.
O parte dintre locuitori a refuzat sa semneze, insa, pentru ridicarea lacasului de cult, Parohia i-a dat in judecata, iar Judecatoria Piatra-Neamt le-a dat dreptate oamenilor, in primavara acestui an.
Slujitorii bisericii nu s-au lasat, iar la inceputul saptamanii locatarii au fost anuntati prin posta ca preotul paroh Paul-Sorin Vieru – cel care ar urma sa slujeasca la viitoarea biserica – a atacat decizia instantei in apel. Tot saptamana aceasta, locatarii au primit de la preot fluturase, in care sunt anuntati de stadiul procesului, astfel:
„(…) Va fi o biserica mica de 160 mp. Am facut toate demersurile legale, dar cum ‘dracul isi baga coada peste tot’, am intalnit si noi probleme in obtinerea autorizatiei de constructie datorita unor vecini care nu sunt de acord cu noua constructie. Astfel, am deschis un proces, pe care in aprilie 2015 l-am pierdut, viitoarea biserica fiind pentru judecatoare un ‘pericol’ pentru populatie. (…) Dupa multe consultari cu Mitropolia, s-a hotarat sa facem recurs.„
De ce nu vor oamenii biserica intre blocuri: adio, liniste! scaderea preturilor apartamentelor, lipsa spatiului de tranzit si joaca pentru copii. Plus: 5 biserici pe 1 kilometru patrat
Marius Secara, unul dintre locatarii care nu si-au dat semnatura pentru ridicarea lacasului de cult, a explicat pentru HotNews.ro care sunt motivele pentru care nu vrea biserica intre blocuri si ce a sustinut, alaturi de ceilalti contestatari, in fata instantei.
„O parte dintre proprietarii din blocurile care sunt foarte aproape de locul unde se doreste a fi construita biserica lucram pana foarte tarziu si a doua zi nu este obligatoriu sa ma duc la serviciu la ora 8, ori biserica are un anumit program de tras clopotul si anumite evenimente. Apoi, eu m-as simti stanjenit sa scot rufele la uscat si la biserica sa se desfasoare anumite evenimente, mai vesele sau mai putin vesele„, a povestit pentru HotNews.ro Marius Secara.
„Plus ca este o straduta cu parcari si pe stanga, si pe dreapta si se circula la mica intelegere pe ambele sensuri, desi liber este doar un singur sens. E si asa o strada aglomerata, daca se va construi si biserica, fluxul de persoane si de automobile va creste„, a continuat acesta.
Locatarul a povestit ca, „dupa ce se va construi biserica, probabil cladirea va avea un gard, asa ca partea din spatele blocului va fi blocata; deci iesirea din spate a blocului ar fi blocata de gardul bisericii, ceea ce e foarte important in cazul unui incendiu sau al unei calamitati. Acum vreo 6 ani, o biserica veche a luat foc si n-au putut interveni pompierii pentru ca nu aveau loc pe strada. La noi, nici in conditiile actuale nu stiu daca ar putea intra o masina de pompieri, ca v-am spus ca este straduta ingusta„.
„Plus ca mai sunt exemple de biserici care au inceput sa fie construite dupa anii ’90 si care nici astazi nu sunt terminate. Noi probabil vom sta 10-20 ani cu santier„, au sustinut oamenii, in fata instantei.
„Pe de alta parte, eu personal am fost de acord sa construiasca biserica, dar macar 50 de metri mai departe, nu chiar sub geam. Dar mi s-a spus ca pe locul pe care il aratam eu este o societate comerciala si ca acolo se cer bani pe teren„, a povestit pentru HotNews.ro Marius Secara.
Acesta a precizat ca „un alt argument este ca, in zona, pe o distanta de 500 de metri patrati sunt 3 biserici, iar pe o distanta de un kilometru patrat sunt 5 biserici. Plus ca sunt motive de sanatate dovedite cu acte ale altor participanti„, carora nu le este indicat medical sa fie expusi unor sunete puternice.
„Terenul pe care ar urma sa fie construita biserica este concesionat cu titlu gratuit Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pe 49 de ani, din 2011 printr-o hotarare a Consiliului Local. (…) Intre plangeri, noi am intrebat: dupa cei 49 de ani, ce se va intampla cu acest teren? Ca ne indoim ca se va darama biserica„, a spus locatarul.
Acesta a explicat ca i-a „spus si arhitectului ca nu este loc nici de joaca pentru copii, daca se ridica biserica. Arhitectul mi-a spus ca, potrivit legii spatiilor verzi, orasul se incadreaza in normele impuse de Uniunea Europeana referitor la cat spatiu verde trebuie sa fie pe cap de locuitor. Si i-am spus ca noi nu avem deloc spatiu, la care el mi-a zis ca avem dealuri impadurite care tin tot de orasul Piatra-Neamt si care sunt prinse ca spatiu verde. Deci sa mergem pe dealuri„.
Marius Secara a declarat pentru HotNews.ro ca, la inceputul saptamanii, a primit de la Tribunalul Neamt comunicare ca Parohia Acoperamantul Maicii Domnului Precista III, reprezentata de preotul Vieru Paul Sorin, a atacat cu apel sentinta Judecatoriei Piatra-Neamt; „urmeaza ca in termen de 15 zile sa depunem intampinarea, adica sa raspundem la hartia asta, dupa care ni se comunica primul termen de judecata”, a explicat acesta.
„Eu, cand m-am mutat aici, daca stiam ca se va construi o biserica la 5 metri de geam, nu luam apartamentul. Plus ca va scadea valoarea tuturor apartamentelor din zona„, a afirmat Marius Secara.
Povestea luptei bisericii cu dracul, povestita in pliantul pus de preot la posta enoriasilor
Ce spune preotul – argumentele bisericii pentru ridicarea lacasului: Clopotul va fi la 25 de metri de ferestre / Si judecatoarea a fost de rea-credinta
In apel, parohia sustine ca refuzul oamenilor de a se construi biserica intre blocurile lor nu este „justificat de acestia de nici o imprejurare obiectiva si pertinenta care sa le fundamenteze atitudinea.” „Este adevarat ca legea a prevazut dreptul unui vecin de a nu fi de acord cu construirea unei lucrari pe terenul invecinat, insa acest drept nu trebuie exercitat cu rea credinta, abuziv, ci trebuie intemediat pe un motiv temeinic”, arata in apelul introdus de parohie.
Contactat de HotNews.ro, preotul Paul Sorin Vieru, cel care va sluji in biserica ce ar urma sa se ridice intre blocuri, a explicat ce inseamna faptul ca locatarii si-au exercitat cu rea-credinta dreptul legal de nu semna pentru construirea bisericii:
- „Aici ne-am gandit la faptul ca avand toate studiile pozitive, avem un studiu de impact facut de medicii de la Iasi asupra populatiei – Directia de Sanatate Iasi nu ne-a dat avizul pana nu am avut studiul asta. Dar sunt o mana de oameni care nu vor sa semneze, 5-6, nu sunt atat de multi ca cei din lista din instanta, pentru ca mai sunt unii care nu sunt proprietari. Avem studii geo ca nu e nicio problema sa ridicam o biserica de 160 metri patrati„.
- „Plus ca ei au spus: vrem orice altceva, nu biserica. Cam asta. Acolo nu e nicio lege incalcata. Ca nu vreau biserica ca nu pot sa-mi intind rufele… ce motiv e asta? Nu rezulta decat rea-credinta„.
Preotul este de parere ca un argument serios ar fi fost: „imi iei lumina, imi iei soarele, dar daca ar fi reale. Nu pot spune ca am luat lumina cand studiul de insorire spune ca nu. Nu poti spune ca iti afecteaza sanatatea, daca cei de la directia de sanatate spun ca nu. Eu nu pot intelege de ce sunt impotriva„. Potrivit acestuia, parohia a primit aviz inclusiv de la pompieri.
In ceea ce priveste vecinatatea celor 5 biserici pe 1 kilometru patrat, preotul Paul Sorin Vieru sustine ca „este fals! Este una de lipoveni, una protesanta, mai sunt doua, dar nu cred ca sunt la o raza de 1 kilometru. Dar fiecare parohie e cu biserica ei. Daca un cartier e mai mare si poate fi impartit in 3, dupa socotelile mitropoliei, atunci asa se face. Eu sunt reprezentantul mitropoliei„.
Intrebat de ce considera ca a pierdut in prima instanta, preotul paroh a raspuns: „Eu cred ca si judecatoarea a fost de rea-credinta. Nu o dau in judecata, am facut recurs„.
In pliantul pus de preot in posta locatarilor din zona, la sfarsitul acestei saptamani, prin care anunta ca slujbele nu le va mai tine la paraclis, ci la Biserica Precista 1, se arata, printre altele, si urmatoarele:
- „E o vorba, ‘ce iei pe pere, dai pe mere’. Cam asa si noi. In fiecare luna adunam in jur de 1000 de lei, din care 650 se duceau la chirie. De acum inainte acesti bani ii punem deoparte pentru viitoarea biserica. Avem ceva banuti stransi pentru o bucatica de demisol, dar in continuare facem apel la credinciosi pentru a strange fonduri pentru constructie„.
„Nu am cerut bani nimanui, ci in pliantul pus in posta in care am spus ca ne mutam la o biserica din zona. Am spus in pliant ca suma care se strange va fi pentru viitoarea biserica si, daca pierdem procesul, banii merg la biserica mama din care s-a despartit aceasta noua parohie. Cine considera ca trebuie sa faca o donatie, nu obligam pe nimeni„, a explicat pentru HotNews.ro preotul paroh.
Referitor la sumele de bani pe care le-a strans parohia, pana acum, pentru noua biserica, acesta a spus: „sunt in mod confidential, ce bani avem. Astea se hotarasc in consiliul parohial, nu cu cei din afara parohiei. Acum, sa va intreb pe dvs cati bani aveti? Banii astia intra in fondurile bisericii, care sunt foarte bine organizate, nu se pot cheltui fara documente„.
Intrebat ce inseamna ca „dracul isi baga coada” in acest caz si cine este dracul, aici, parintele Paul Sorin Vieru explica: „E intre ghilimele, e o vorba populara. Adica pur si simplu nu e doar un rau omenesc, e si un rau de alta natura. (…) Fortele raului, daca credeti in ele. Vad ca deviati, pana la urma sa faceti ceva senzational. Nici prin cap nu mi-a trecut asa ceva. Sunt forte demonice. Asa, cateodata, cand iti propui sa faci un bine si nu il poti face din anumite motive, te impiedici sau se intampla ceva, poti simti ca un om simplu ca cineva cu rea-intentie te-a impiedicat, dar nu de natura omeneasca„.
In ceea ce priveste zgomotul facut de clopot in biserica ce ar urma sa apare intre 3 blocuri, preotul a sustinut ca „in studiul de impact e trecut ca e un coplot de dimensiuni mici, care va fi pus la cea mai mare distanta de apartamente”. Va fi „la mai mult de 25 de metri” de ferestre „si le-am spus ca nu vor fi afara difuzoare, ca am si eu 5 copii mici si intelege si am nevoie sa se auda slujba inauntru„, a continuat Vieru.
„Nu am biserica. Am stat la un paraclis in chirie si acum slujesc la biserica-mama, de unde s-a rupt Parohia III. M-am asteptat sa fie si oameni impotriva, dar nu asa. Ei o sa regrete daca noi pierdem si primaria cine stie cui va da terenul si se va ridica un bloc de 9 etaje„, a incheiat preotul.
Care este decizia Judecatoriei Piatra-Neamt
Judecatoria Piatra-Neamt a respins solicitarea Parohiei de a constata ca refuzul oamenilor de a-si da acordul pentru construirea bisericii ar fi nejustificat.
In decizie, instanta arata, printre altele, urmatoarele:
- “In cauza de fata, se creeaza in mod vadit un dezechilibru in detrimentul proprietarilor vecini si in folosul reclamantei, primii dovedind un interes serios si legitim in faptul refuzului acordului necesar in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate.
- De altfel, sarcina care ar fi suportata de catre proprietari ar fi disproportionata.
- Astfel, conform referatului de evaluare a impactului activitatilor care se vor desfasura la obiectivul de investitie – Construirea bisericii cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, Parohia Precista III, situat in Piatra Neamt, st. Aurel Vlaicu, nr. 1 intocmit de Institutul National de Sanatate Publica-Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi folosinta actuala a terenului in suprafata de 622 mp este de spatiu verde, insa terenul nu este incadrat ca spatiu verde amenajat si este considerat lor construibil.
- Prin urmare, fara a analiza raportarea spatiului verde la numarul total de locuitori ai localitatii (deoarece acest aspect excede cadrului procesual) instanta apreciaza ca proprietarii blocurilor invecinate au cel putin o speranta legitima ca spatiul sa fie amenajat ca spatiu verde sau spatiu de joaca pentru copii.
- In acest sens, instanta apreciaza ca spatiile naturale situatie pe Muntii Pietrica, Cozla si Cernegura si Batca sunt diferite atat ca amplasament, amenajare, cat si ca utilitate fata de spatiile verzi la care fac referire paratii si care s-ar afla in apropierea imobilelor cu destinatia de locuinta. (…)
- instanta apreciaza ca stilul de viata al proprietarilor, in faza de constructie, este afectat datorita diferitelor activitati de constructie, zgomot, praf, iar dupa finalizarea constructiei, prin cresterea nivelului de zgomot datorita slujbelor religioase si probabilitatea cresterii fenomenului infractional si, prin urmare, scaderea sigurantei populatiei.
- Referitor la apararea reclamantei in sensul ca prin construirea noului lacas de cult s-ar realiza un obiectiv de utilitate publica, instanta retine ca la o distanta de aproximativ 200-250 m de terenul in suprafata de 622 mp, situat in st. Aurel Vlaicu, nr. 1, unde ar fi amplasata biserica, exista deja mai multe lacasuri de cult, cum ar fi Biserica Pogorarea Sf. Duh si Biserica Precista I sau Precista Veche, fiind indestulatoare pentru satisfacerea nevoilor spirituale ale comunitatii.
- In concluzie, in lumina considerentelor expuse anterior, instanta apreciaza ca refuzul paratilor nu este nejustificat, existand motive intemeiate atat in mod obiectiv, cat si juridic (…).
- In consecinta, instanta va respinge ca neintemeiata actiunea formulata de reclamanta Parohia Acoperamantul Maicii Domnului Precista III”
Vezi aici termenele procesului la Judecatoria Piatra-Neamt
Citeste si: