Dragostea romantică poate fi cuantificată și există doar patru categorii. Ce au descoperit cercetătorii

Indiferent că este vorba despre o dragoste pasională, fie de una mai temperată, oamenii care trăiesc astfel de sentimente pot fi încadrați în nu mai mult de patru categorii, susțin Adam Bode și Phillip Kavanaugh, doi cercetători de la Universitatea Națională din Canberra, Australia, într-un studiu publicat în revista Personality and Individual Differences.
Variația este o condiție sine qua non a evoluției, susțin autorii studiului, iar dragostea romantică nu putea face excepție. Astfel, din punct de vedere emoțional, cognitiv sau comportamental, dragostea romantică poate fi grupată în nu mai mult de patru clase distincte, conform oamenilor de știință australieni.
Definită ca o stare motivațională asociată de obicei cu dorința de împerechere pe termen lung cu un anumit individ, dragostea romantică este asociată, cu precădere, cu primele etape ale unei relații romantice. Unele care, în cele mai multe cazuri, se manifestă în primii doi ani de relație, dar care, uneori, pot dura ani sau chiar zeci de ani.
Studiul, primul de acest gen realizat vreodată, se bazează pe analiza a 809 cupluri de adulți al căror tipar a fost diferențiat în funcție de intensitatea trăirilor, a implicării, a timpului în care cei doi se gândesc unii la alții, precum și în funcție de frecvența actelor sexuale.
Rezultatele analizelor au dus la identificatea a patru categorii distincte de romantism: cel blând, cel moderat, cel senzual („libidinous” în original) și cel intens, susțin cercetătorii.
Cel mai întâlnit tip de romantism este cel total neremarcabil
Cel mai mare grup din categoria iubirilor romantice este cel moderat, cu peste 40% dintre cazuri. Este vorba, subliniază autorii studiului, despre un tipar complet neremarcabil. Cei care se încadrează în această categorie prezintă o intensitate scăzută a sentimentelor, nu se gândesc foarte mult la partener, sunt relativ implicați în relație, iar frecvența actelor sexuale este una moderată.
Îndrăgostiții din categoria „moderaților” sunt, în general, bărbați (57,70%), dar și cei care au cele mai mici șanse să aibă copii (doar 1,51% din cupluri). Cercetătorii descriu astfel de indivizi ca unii având o creativitate redusă (65,62%), iritabili (25,68%), ușor de distras (39,58%), dar care au o mare încredere în sine (88,82%).
La polul opus se află categoria „senzualilor” cu doar 9,4% dintre subiecți. Astfel de indivizi sunt caracterizați de o intensitate ridicată a trăirilor, de un timp îndelungat în care se gândesc la partener, sunt foarte implicați în relație și, cel mai important, au cea mai mare frecvență a actelor sexuale (cel puțin zece pe săptămână, uneori chiar și peste 20).
Romanticii senzuali sunt, în proporție de 52,56%, bărbați. De asemenea, sunt cei care au nevoie de puțin somn (41,03%), doresc să călătorească (88,64%), sunt interesați de sex (92,31%) sau care prezintă un nivel ridicat de energie (82,05%).
Femeile preferă dragostea romantică intensă
Singura categorie în care predomină femeile (60,08%) este cea a îndrăgostiților care preferă o relație intensă. Este vorba despre persoane care prezintă cea mai mare intensitate a sentimentelor, cea mai mare implicare într-o relație, cea mai mare perioadă de timp în care se gândesc la partener, și care au o frecvență relativ ridicată a numărului de acte sexuale săptămânale.
Astfel de indivizi arareori ajung sau rezistă în cupluri în care dragostea nu este reciprocă (3,78%). Conform studiului, sunt oameni sociabili (71,43%), cărora le place să facă planificări (83,61%), nu sunt timizi (72,27%), le face plăcere să muncească (58,82%), sunt glumeți (78,51%) și care, în general, prezintă o bună dispoziție (84,71%).
Ultima categorie este cea a romantismului blând sau redus (20,02% dintre indivizi). Un astfel de grup se diferențiază printr-o intensitate scăzută a sentimentelor, a implicării, a timpului în care se gândesc la partener sau a frecvenței actelor sexuale.
Sunt cei care, afirmă autorii studiului, se îndrăgostesc de cele mai multe ori, petrec cel mai puțin timp într-o relație, și prezintă cel mai scăzut procent al celor care se îndrăgostesc de partener înainte de a începe o relație (19,75%)
Și aici este vorba în general de bărbați (58,64%). Ei sunt descriși ca puțin agreabili, predispuși spre consumul de substanțe care dau dependență (cafea, tutun, alcool sau droguri), dar și cei care au cea mai scăzută frevență a actelor sexuale. În general, astfel persoane au înregistrat cifre reduse la toți indicatorii romantismului luați în calcul de specialiști.
„Modul în care ne îndrăgostim este asociat cu o gamă largă de comportamente interesante. Important este însă, dincolo de toate, că nu toți iubim la fel”, concluzionează Adam Bode, unul dintre coautorii studiului.