Sari direct la conținut

„Dreptate” după mai bine de jumătate de secol: Ce despăgubiri vor primi bărbații condamnați pentru asasinarea lui Malcolm X

HotNews.ro
Malcolm X, Foto: Captura Wikipedia
Malcolm X, Foto: Captura Wikipedia

Statul și primăria orașului New York vor plăti despăgubiri unui bărbat condamnat pe nedrept pentru asasinarea cunoscutului activist afro-american Malcolm X și familiei unui alt bărbat reabilitat postum, relatează Reuters și Agerpres.

Muhammad Aziz, în vârstă de 84 de ani, ceruse despăgubiri de 40 de milioane de dolari după ce a petrecut două decenii în închisoare şi la peste 55 de ani după ce fusese găsit vinovat, în mod eronat, într-un proces care a ridicat o serie de întrebări despre rasismul din sistemul judiciar al Statelor Unite.

Muhammad Aziz este căsătorit şi are şase copii. Khalil Islam, care a murit în 2009 la vârsta de 74 de ani, a petrecut şi el peste 20 de ani în închisoare, fiind exonerat postum în noiembrie 2021. Familia lui a deschis la rândul său un proces prin care a solicitat despăgubiri tot în valoare de 40 de milioane de dolari.

Un acord care „să facă dreptate” pentru bărbații condamnați

Primăria din New York a fost de acord să achite despăgubiri de 26 de milioane de dolari, iar statul New York va plăti despăgubiri de 10 milioane de dolari, a anunţat avocatul David Shanies.

Reclamantul supravieţuitor şi familia celui decedat vor împărţi în mod egal despăgubirile obţinute în instanţă.

„Muhammad Aziz, Khalil Islam şi familiile lor merită aceste despăgubiri pentru suferinţa lor. Ei au avut de suferit o viaţă întreagă după ce au fost acuzaţi în mod eronat pentru asasinarea unui lider al mişcării pentru drepturi civile”, a declarat avocatul David Shanies.

Nick Paolucci, purtător de cuvânt al Departamentului Juridic din cadrul Primăriei din New York, a declarat duminică pentru cotidianul The New York Times că „acest acord face dreptate într-o oarecare măsură unor indivizi care au petrecut decenii în închisoare şi au purtat un stigmat după ce au fost acuzaţi în mod fals de asasinarea unei personalităţi legendare”.

Asasinarea lui Malcolm X

Malcolm X a devenit o voce proeminentă a mişcării Nation of Islam, care susţinea separatismul afro-american, înainte să părăsească acea organizaţie în 1964 şi să îi nemulţumească astfel pe unii dintre admiratorii săi.

A fost împuşcat mortal la vârsta de 39 de ani, pe 21 februarie 1965, în timp ce se pregătea să susţină un discurs la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din cartierul newyorkez Harlem.

Un al treilea bărbat, Mujahid Halim, a fost şi el condamnat pentru acel asasinat. El a depus mărturie în instanţă, declarând că Aziz şi Islam erau nevinovaţi.

Mujahid Halim a fost eliberat condiţionat în 2010.

Eroare judiciară în procesul uciderii activistului afro-american

Verdictul iniţial a reprezentat una dintre cele mai mari erori judiciare din istoria Statelor Unite.

Muhammad Aziz, eliberat în 1985, şi Khalil Islam, eliberat în 1987 şi decedat în 2009, au declarat întotdeauna că erau nevinovaţi. Mujahid Halim a recunoscut că a tras focuri de armă asupra lui Malcolm X şi că ceilalţi doi acuzaţi erau nevinovaţi, însă declaraţia sa nu i-a scutit de închisoare pe Aziz şi Islam.

Justiţia din New York a redeschis procesul abia în 2020.

Curtea Supremă din New York i-a declarat nevinovaţi pe Aziz şi Islam pe 19 noiembrie 2021.

Documentar Netflix

Instanţele americane au aşteptat până la difuzarea în februarie 2020 a unui documentar produs de Netflix, Who Killed Malcolm X?, care aducea din nou în atenţie o serie de dubii ce planau asupra prezenţei lui Muhammad Aziz şi Khalil Islam în proximitatea locului în care a fost comis asasinatul.

După mai multe luni de anchetă, procurorul de atunci din Manhattan, Cyrus Vance, s-a aliat cu avocaţii celor doi afro-americani şi cu o organizaţie, The Innocence Project, care luptă împotriva erorilor judiciare, pentru a depune o moţiune de anulare a verdictului iniţial la Curtea Supremă din New York.

În noiembrie 2021, în direct la televiziune şi în aplauzele publicului, procurorul Vance a prezentat scuze publice din partea autorităţilor judiciare americane pentru „decenii de nedreptate” şi „violări inacceptabile ale legii şi încrederii opiniei publice”.

În faţa instanţei, el a recunoscut „gravitatea acestei erori” judiciare, fără să se pronunţe însă în legătură cu zvonurile ce priveau rolul ambiguu jucat în epocă de poliţia federală (FBI) şi cea din New York.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro